60,000 χιλιάδες άτομα παίρνουν στα δικαστήρια τις τράπεζες

Η πρώτη αγωγή για τα αξιόγραφα είναι γεγονός… από πολίτη στην Πάφο ο οποίος έχασε 108.000 ευρώ.

Είναι ένας από τους δεκάδες χιλιάδες κατόχους αξιογράφων που εξαπατήθηκαν από τη Λαϊκή Τράπεζα, τον Ανδρέα Βγενόπουλο και τα μεγαλοστελέχη τους,  και προσπαθούν να βρουν δικαίωση μέσω της δικαστικής οδού. 60.000 άνθρωποι που έχουν προσφύγει ή θα προσφύγουν στα επαρχιακά δικαστήρια της Κύπρου στρεφόμενοι κατά των τραπεζών, με ποινικές και αστικές αγωγές, καταγγέλλοντας το τεράστιο αυτό οικονομικό έγκλημα. Της έκδοσης και διάθεσης στο επενδυτικό κοινό των τραπεζικών αξιογράφων, προϊόν που διετίθετο με ευκολία, χωρίς ενημέρωση, χωρίς ειδική επεξήγηση και, το κυριότερο, χωρίς τον αναγκαίο έλεγχο από τα αρμόδια εποπτικά όργανα.

Η πρώτη εκδίκαση του ιδιώτη-κατόχου θα ξεκινήσει στις 7 Ιανουαρίου. Η αγωγή στρέφεται κατά της Λαϊκής Τράπεζας, του τέως εκτελεστικού αντιπροέδρου της Ανδρέα Βγενόπουλου, του πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Ορφανίδη και μελών της διοίκησης. Ζητείται η ποινική τιμωρία τους, ως υπευθύνων που τον οδήγησαν στο να χάσει την περιουσία του, επενδύοντας σε ένα επισφαλές τραπεζικό προϊόν, για τους κινδύνους του οποίου κανείς δεν τον ενημέρωσε και με την υπόσχεση υψηλής απόδοσης…«οι κατηγορούμενοι όλοι μαζί ή ο καθένας ξεχωριστά ή σε συνεργασία μεταξύ τους, κατά ή περί τον Απρίλιο του 2010 στη Λευκωσία και σε ολόκληρη την Κύπρο συνωμότησαν και /ή συμφώνησαν μεταξύ τους με απάτη και/ή με δόλιο τρόπο ή μέσα και με ειδικό σχεδιασμό απόκρυψης ή παραπλάνησης και με δόλια τεχνάσματα να προωθήσουν τη διάθεση αξιογράφων κεφαλαίου και με αυτό τον τρόπο να καταδολιεύσουν το κοινό γενικά, περιλαμβανομένου και του παραπονουμένου, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το ποσό της επένδυσής του».

Η δικαστική απόφαση θα αποτελέσει δεδικασμένο και για τις προσφυγές των υπόλοιπων κατόχων αξιογράφων.

Η εκδίκαση όλων αυτών των υποθέσεων αναμένεται να προκαλέσει συμφόρεση στα δικαστήρια, τα οποία ήδη αντιμετωπίζουν τεράστιο όγκο εργασίας.

Δικαστικοί κύκλοι, αναφέρουν ότι αν δεν ληφθούν μέτρα , για άμεσο προσδιορισμό δικασίμων  τότε θα προκληθεί τεράστιο χάος στα δικαστήρια όλων των πόλεων της Κύπρου, που ήδη βρίσκονται πολύ πίσω στην εκδίκαση των υποθέσεων.