56η έδρα: Εσωκομματικοί σεισμοί για τη ρύθμιση στα… «μουλωχτά»

56η έδρα: Εσωκομματικοί σεισμοί για τη ρύθμιση στα… «μουλωχτά»

Φυγόκεντρες δυνάμεις εντός των ιδίων των κομμάτων, που δεν αποκλείεται να προκαλέσουν θόρυβο, αν οι διεργασίες συνεχιστούν, προκαλεί η ρύθμιση στα μουλωχτά για την 56η έδρα στη Βουλή, με πρωτεργάτη τον Πρόεδρο του ΔΗ.ΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Η κυριολεκτική καταστολή της δημοκρατικής ελευθερίας των βουλευτών που υιοθετείται με τη ρύθμιση της κομματικής ιδιοκτησίας των βουλευτικών εδρών, δεν θα περάσει αναίμακτα, παρά του ότι μόνο ο Πρόεδρος των Οικολόγων, αντιτάχθηκε ανοικτά.

Οι υπαρκτοί φόβοι που δημιουργούνται ότι οι εκάστοτε κομματάρχες θα έχουν το πλέον αποτελεσματικό όπλο στην φαρέτρα τους ώστε να εφαρμόζουν την περιλάλητη κομματική πειθαρχεία – αφού θα απειλούν με διαγραφές τους βουλευτές οι οποίοι θα παραδίδουν και την έδρα – έχουν ήδη προκαλέσει αντίδραση εντός του κοινοβουλευτικού καφενείου.

Στο αίθριο της Βουλής, εκεί όπου κάποιος, ακούει τις αλήθειες των βουλευτών στο πλαίσιο ελευθέρων συζητήσεων, καταγράφονται ήδη οι πρώτες φυγόκεντρες.

Προβλήματα στο ΔΗΚΟ

Αν κάποιος θέλει αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, να εκτιμήσει τις ισορροπίες αντιλαμβάνεται ότι το κόμμα που θα αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το ΔΗΚΟ. Εντός της Κοινοβουλευτικής του ομάδας υπάρχουν ήδη αντίθετες φωνές και η σιγή ιχθύος που υιοθετήθηκε από τον Πρόεδρο του Κόμματος δικαιολογείται από αυτό.

Ομοίως και στο ΑΚΕΛ, το οποίο ναι μεν σπάνια αντιμετωπίζει θέματα κομματικής πειθαρχίας. Κάποιοι εκ των βουλευτών που δεν αποτελούν στελέχη του κομματικού πυρήνα αλλά αποτελούν τις συνιστώσες του ανοίγματος της Αριστεράς στην ευρύτερη προοδευτική κοινωνία, δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για την προωθούμενη, εκ δεξιών, ρύθμιση.

Άτακτη υποχώρηση;

Το σκηνικό, όπως διαμορφώνεται με τις έντονες αντιδράσεις σε κοινωνικό πρώτα επίπεδο, αλλά και σε κομματικό σε επίπεδο παρασκηνίου, οδηγούν ήδη σε δεύτερες σκέψεις τους εμπνευστές της λύσης. Γίνονται ήδη συζητήσεις για εντοπισμό μια κοινής συνισταμένης που δεν θα προσβάλει ευαίσθητες πτυχές της δημοκρατίας και της λαϊκής νομιμοποίησης. Την ίδια ώρα ωστόσο είναι σαφές, όπως μαθαίνουμε ότι η απραξία για την πλήρωση της 56ης έδρας δεν θα συνεχιστεί. Αντιλαμβάνονται όλοι ότι πρόκειται για στρέβλωση και ουσίας και εικόνας που ενέχει ρίσκο να τινάξει αποφάσεις στον αέρα.

Η αυριανή και μεθαυριανή μέρα, οπόταν θα έχουμε νέα σύσκεψη Αρχηγών ή Εκπροσώπων των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Βουλής, θεωρούνται και είναι καθοριστικές.

Check Also

Η μεγάλη του…Κούλη απαράδεκτη «σχολή οσφυοκαμψίας»

Share Twitter «Μαχαίρι» στην καρδιά του Κυπριακού Ελληνισμού υπήρξε το παρασκήνιο που έλαβε χώρα στο …

Θα δυσκολευτεί η Τουρκία – Οι Κούρδοι είναι καλά οπλισμένοι και εκπαιδευμένοι από Αμερικανούς και Βρετανούς κομάντο

Share Twitter Οι Κούρδοι μαχητές έχουν εκπαιδευτεί από Αμερικανούς, Βρετανούς και Γάλλους κομάντος…  Έχουν λάβει …