Μπάιντεν: Οι Ταλιμπάν πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα

Οι Ταλιμπάν πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε συνέντευξή του στο δίκτυο ABC που μεταδόθηκε σήμερα, και πρόσθεσε πως δεν πιστεύει ότι η οργάνωση έχει αλλάξει όσον αφορά τις βασικές της πεποιθήσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση αν νομίζει πως οι Ταλιμπάν έχουν αλλάξει, ο Μπάιντεν είπε στο ABC News, “Όχι”.

“Πιστεύω ότι περνάνε κάποιου είδους υπαρξιακή κρίση: Θέλουν να αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα ως νόμιμη κυβέρνηση; Δεν είμαι σίγουρος ότι θέλουν”, είπε και πρόσθεσε πως η οργάνωση εμφανίζεται πιο αφοσιωμένη σε αυτά που πιστεύει.

Όμως, είπε ακόμη, οι Ταλιμπάν πρέπει επίσης να δουν αν μπορούν να φροντίσουν τους Αφγανούς.

“Τους νοιάζει επίσης το αν έχουν φαγητό να φάνε, αν έχουν εισόδημα… που μπορεί να κινήσει μια οικονομία, τους νοιάζει αν μπορούν ή όχι να κρατήσουν ενωμένη την κοινωνία για την οποία μάλιστα λένε ότι ενδιαφέρονται τόσο πολύ”, είπε ο Μπάιντεν στη συνέντευξη που ηχογραφήθηκε χθες Τετάρτη. “Δεν είμαι σίγουρος για κανένα από αυτά.”

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε επίσης πως θα χρειαστεί οικονομική και διπλωματική πίεση –όχι στρατιωτική ισχύς– προκειμένου να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των γυναικών.