Συνεργασία: Απέστειλε προτάσεις για καταπολέμηση της διαφθοράς στον ΠτΒ

Οι τρεις βουλευτές  της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων απέστειλαν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τις προτάσεις τους  για την καταπολέμηση της διαφθοράς, στον Πρόεδρο της Βουλής.

Αυτούσια η επιστολή:

Δρ. Αδάμο Αδάμου

Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

 

Προτάσεις Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων

για την Αξιοκρατία – Διαφάνεια – Δικαιοσύνη

 

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Αναφερόμαστε στο πιο πάνω θέμα και στην επιστολή σας προς του Αρχηγούς ή Εκπροσώπους Κομμάτων ημερ. 11/11/20 σε σχέση με τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 6/11/20, με θέμα την καταπολέμηση της διαφθοράς και σας παραθέτουμε τα πιο κάτω.

 

  1. Σε συνέχεια των τοποθετήσεων μας στη συνέδρια της Ολομέλειας της Βουλής ημερ. 23/10/20 που έγιναν από τον Βουλευτή Λεμεσού Άγγελο Βότση, στις 29/10/20 αποστείλαμε επιστολή στην Διευθύντρια της Υπηρεσίας Κοινοβουλευτικών Επιτροπών για να ετοιμαστούν το συντομότερο δυνατό Προτάσεις Νόμου οι οποίες αφορούν τα θέματα: α) του ασυμβίβαστου με σκοπό της νομοθεσίας να είναι η  τροποποίηση του υφιστάμενου νόμου ούτως ώστε με την εκλογή των Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων να απαγορευθεί πλήρως η ανάληψη εργασίας στα Μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων σε οποιοδήποτε τομέα, β) της οριζόντιας ψηφοφορίας στις εκλογές για ανάδειξη Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, για Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και για Μέλη Δημοτικών Συμβουλίων και        γ) του περιορισμού των θητειών για τα Μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημάρχων και Μελών των Δημοτικών Συμβουλίων για δύο συνεχόμενες θητείες.

 

  1. Καταθέσαμε ήδη τις πιο πάνω Προτάσεις Νόμου – για την οριζόντια και τον περιορισμό θητειών στην Ολομέλεια ημερ. 30/10/20 και για το ασυμβίβαστο στην Ολομέλεια ημερ. 12/11/20.

 

  1. Στις 21/10/20 με επιστολή μας, αποτεθήκαμε κοντά σας ως Προεδρεύων της Βουλής των Αντιπροσώπων και αναφέραμε ότι «θεωρούμε ορθό και πρέπον να προχωρήσετε στην άμεση δημοσιοποίηση της «λίστας Γιωρκάτζη» ως η απόφαση της Βουλής του περασμένου μήνα».

 

  1. Παράλληλα από τις 7/10/20 κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη της ίδρυσης ουσιαστικά της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων και την παρουσίαση των πολιτικών μας θέσεων αναφερθήκαμε δημόσια στο σημείο  Αξιοκρατία – Διαφάνεια – Δικαιοσύνη που αποτελεί για μας σημαντικότητα πυλώνα των πολιτικών μας.

 

  1. Συγκεκριμένα στις θέσεις καταγράφουμε τα ακόλουθα:

 

ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ – ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ – ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

  • Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και η διατήρηση της δημοκρατίας εντός ενός ευνομούμενου κράτους, απαιτεί θεσμικές και δικαστικές μεταρρυθμίσεις, ενίσχυση των νομοθεσιών του ασυμβίβαστου, του δημοκρατικού ελέγχου και θεσμοθέτηση της λογοδοσίας.
  • Η δικαιοσύνη πρέπει να αποδίδεται γρήγορα. Ιδιαίτερα σε χρηματοπιστωτικές διαφορές, γι’ αυτό εισηγούμαστε τη δημιουργία ενός Εξώδικου και Εξειδικευμένου Φορέα στα υφιστάμενα πρότυπα άλλων Ευρωπαϊκών Κρατών, ο οποίος σε πολύ σύντομο χρόνο και με δεσμευτικό τρόπο, να αποφασίζει θέματα όπως το νόμιμο ποσό οφειλής, καταχρηστικότητας, υπερχρεώσεων κτλ.
  • Ήρθε επιτέλους η ώρα να λειτουργήσει πραγματικά η ισονομία και η ισοπολιτεία και όλοι οι πολίτες να αντιμετωπίζονται δίκαια και αντικειμενικά. Γι’ αυτό θεωρούμε αναγκαίο η στήριξη και η ενίσχυση των Εποπτικών Θεσμών με συγκεκριμένη όμως διαδικασία λογοδοσίας στη βάση νόμου.
  • Στηρίζουμε τη σύσταση ενιαίας Ειδικής Επιτροπής Διερεύνησης Ασυμβίβαστου και Ελέγχου του Πόθεν Έσχες όλων των Κρατικών Αξιωματούχων.
  • Στηρίζουμε τη δημιουργία Ανεξάρτητης Επιτροπής Προσλήψεων, Προαγωγών και Μετακινήσεων για όλους τους Δήμους και τους Ημικρατικούς Οργανισμούς στα πρότυπα της ΕΔΥ και της ΕΕΥ.

 

Παραμένουμε στη διάθεση σας και είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε ενεργά σε όλα τα πιο πάνω που τελούν και δικές μας διαχρονικές θέσεις.

 

Με εκτίμηση,

 

Μαρίνος Μουσιούττας                       Άγγελος Βότσης                           Γεώργιος Προκοπίου

Βουλευτής Λευκωσίας                        Βουλευτής Λεμεσού                   Βουλευτής Λάρνακας