Ποιες θέσεις στο αεροπλάνο είναι πιο ασφαλείς για να μην κολλήσετε τον ιό του κορονοϊού…

Όσοι ταξιδεύουν με αεροπλάνο ανησυχούν λόγω του κορονοϊού, με έρευνα να παρουσιάζει ποια είναι η περισσότερο ασφαλής θέση σε ένα αεροσκάφος προκειμένου να μην κολλήσετε τον ιό.

Οι έλεγχοι έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό στα αεροδρόμια, ωστόσο οι επιβάτες αναρωτιούνται πως μπορούν να προστατευτούν κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Με αφορμή τα νέα κρούσματα στην Ευρώπη το nationalgeographic.com παρουσίασε την έρευνα FlyHealthy Research Team στην οποία μεταξύ άλλων προσδιορίζεται ποια είναι η θέση στα αεροπλάνα, στην οποία υπάρχει η μικρότερη πιθανότητα να έρθει κάποιος σε επαφή με ένα άτομο που νοσεί.

Η συγκεκριμένη έρευνα ανέλυσε τις συμπεριφορές των επιβατών, αλλά και των πληρωμάτων από 10 διηπειρωτικές πτήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, διάρκειας έως και 5 ωρών.

Ο καθηγητής βιολογίας και μαθηματικών του Penn State Univerity, Howard Weiss, αναφέρει: «Ας υποθέσουμε ότι κάθεστε σε καθίσματα διαδρόμου ή σε μεσαία καθίσματα και περπατάω για να πάω στην τουαλέτα. Θα είμαστε σε στενή επαφή, δηλαδή θα είμαστε σε απόσταση ενός μέτρου. Έτσι, αν μολυνθώ, θα μπορούσα να σας μεταδώσω τον ιό».

Οι θέσεις στα παράθυρα είναι οι λιγότερο επικίνδυνες
Από τη μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2018 διαπιστώθηκε ότι των πτήσεων το 38% των επιβατών έφευγε από τις θέσεις τους για τουλάχιστον μία φορά, ενώ το 24% για περισσότερες. Το υπόλοιπο 38% παρέμενε στις θέσεις του καθ’όλη τη διάρκεια της πτήσης.

Έτσι, λοιπόν, διαπιστώθηκε ότι οι επιβάτες που έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν είναι εκείνοι που καθόντουσαν στα παράθυρα.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι μόνο το 43% όσων καθόντουσαν στο παράθυρο σηκώθηκαν από τα καθίσματά τους. Αντίθετα, το 80% όσων καθόντουσαν στις θέσεις δίπλα στο διάδρομο, σηκώθηκε από τη θέση τους.

Κατά συνέπεια, οι επιβάτες που βρισκόντουσαν στα παράθυρα είχαν πολύ λιγότερες στενές επαφές από ό,τι οι άνθρωποι σε άλλα καθίσματα. Συγκεκριμένα όσοι καθόντουσαν στο παράθυρο είχαν κατά μέσο όρο 12 επαφές, εκείνοι στις μεσαίες θέσεις 58 και όσοι βρισκόντουσαν στα καθίσματα δίπλα στο διάδρομο 64.

Η επιλογή κάθισμα παραθύρου και η παραμονή του σε αυτό μειώνει την πιθανότητα να έρθετε σε επαφή με μολυσματική ασθένεια, σύμφωνα με την έρευνα.

«Εάν είστε καθισμένοι σε ένα κάθισμα διαδρόμου, σίγουρα θα υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που θα περάσουν από σας, αλλά θα κινούνται γρήγορα. Συνολικά, αυτό που δείχνουμε είναι ότι υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα μετάδοσης σε κάποιον συγκεκριμένο επιβάτη», πρόσθεσε ο καθηγητής Weiss.

Ωστόσο το πιο επικίνδυνο είναι να υπάρχει άρρωστο κάποιο μέλος του πληρώματος κι αυτό διότι υπάρχει η πιθανότητα να μολύνει 4,6 επιβάτες.

Check Also

Απογείωσε το Zoom ο κορωνοϊός… για να μιλάμε πολλοί μαζί

Share Twitter Τι είναι αυτό που χρησιμοποιείται πια από παιδάκια μέχρι πρωθυπουργούς; Καθώς, η μισή …

Microsoft: 70% αύξηση στις κλήσεις μέσω Skype λόγω κορωνοϊού…

Share Twitter Ο γίγαντας της πληροφορικής Microsoft Corp ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως η πλατμόρμα βιντεοκλήσεων …