Παγκόσμια ημέρα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο

Χρήσιμες συμβουλές για ασφαλεια στο διαδίκτυο

Αρκετά αδικήματα στη σύγχρονη εποχή που ζούμε, τελούνται μέσω του διαδικτύου, είτε με τη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των ηλεκτρονικών λογαριασμών ταχυδρομείου (e-mails) είτε μέσω διαφόρων ιστοσελίδων, αλλά και μέσω των σύγχρονων τηλεφωνικών συσκευών.

Τα αδικήματα αυτά αφορούν ηλεκτρονικές απάτες και απόσπαση χρημάτων, κλοπές προσωπικών δεδομένων, ακόμη και δημοσιεύσεις παιδικής πορνογραφίας.

Με αφορμή πρόσφατα περιστατικά ηλεκτρονικής απάτης που παρατηρήθηκαν, παρατίθεται πιο κάτω σειρά μέτρων που μπορεί το κοινό να λαμβάνει για ασφαλέστερη χρήση του διαδικτύου, αποφεύγοντας τις διάφορες παγίδες και κινδύνους.

1. Είναι σημαντικό να εμπεδώσουμε ότι πίσω από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή μπορεί να βρίσκεται οποιοδήποτε πρόσωπο, που μπορεί να είναι ακόμα και εγκληματίας.

2. Συνομιλούμε διαδικτυακά μόνο με πρόσωπα τα οποία γνωρίζουμε και εάν είναι απόλυτα αναγκαίο να τους κοινοποιήσουμε προσωπικά μας στοιχεία, φωτογραφίες, πληροφορίες για την οικογενειακή μας κατάσταση, να το πράξουμε μόνο μέσω ιδιωτικής μας επικοινωνίας και όχι σε διαδικτυακό χώρο όπου πρόσβαση έχει οποιοσδήποτε άλλος χρήστης του διαδικτύου.

3. Όταν δεν γνωρίζουμε τον αποστολέα ενός ηλεκτρονικού μηνύματος δεν ανοίγουμε για ανάγνωση το μήνυμα αυτό και δεν απαντούμε με δικό μας ηλεκτρονικό μήνυμα. Εάν υποψιαζόμαστε ότι το μήνυμα αυτό είναι κακόβουλο ή πρόκειται για κακόβουλο λογισμικό (virus) το διαγράφουμε, ώστε να αποφύγουμε οποιαδήποτε παραβίαση του ηλεκτρονικού υπολογιστή μας και την πιθανή υποκλοπή προσωπικών στοιχείων και δεδομένων μας.

4. Προτιμάμε τις ιστοσελίδες που περιέχουν το ακρώνυμο «https», στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις τους, το «s» σημαίνει ασφάλεια, ιδιαίτερα εάν πρόκειται να προβούμε σε οποιαδήποτε αγορά προϊόντων ή πληρωμή μέσω διαδικτύου.

5. Αρκετές φορές άτομα, τα οποία έχουν «παρενοχληθεί» στο διαδίκτυο ή έχουν πέσει θύματα απάτης, δεν αναφέρουν τα περιστατικά αυτά στην Αστυνομία. Το γεγονός αυτό βοηθά τους διαδικτυακούς διαφθορείς να συνεχίσουν το παράνομο έργο τους και να παραμένουν ατιμώρητοι. Η καταγγελία τέτοιων περιστατικών διαδικτυακού εγκλήματος στην Αστυνομία μπορεί να αποδειχτεί καταλυτική στην αποτροπή τέτοιων εγκλημάτων.

Το αρμόδιο Γραφείο της Αστυνομίας – το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, είναι στη διάθεση του κοινού καθημερινά, συμπεριλαμβανομένων Σαββατοκύριακων και αργιών, (7πμ – 7μμ), στο τηλέφωνο 22808200 για οποιαδήποτε καταγγελία ή ακόμα και για απλές συμβουλές. Επίσης, το κοινό μπορεί να προβεί σε καταγγελία και μέσω της Ηλεκτρονικής φόρμας καταγγελίας της Αστυνομίας, στην πιο κάτω ηλεκτρονική διεύθυνση:

Φόρμα καταγγελίας ηλεκτρονικού εγκλήματος