376 υποψήφιοι που διεκδικούν το φετινό Νόμπελ Ειρήνης! – Ανάμεσα τους Τραμπ, Μέρκελ, Έλληνες…

Οι 376 υποψήφιοι που διεκδικούν το φετινό Νόμπελ Ειρήνης συνιστούν ρεκόρ όλων των εποχών για τον θεσμό!

Μπορεί ο κατάλογος των υποψηφιοτήτων να παραμένει επτασφράγιστο μυστικό, ωστόσο σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου το Νόμπελ Ειρήνης διεκδικούν προσωπικότητες από τον πάπα Φραγκίσκο και την Άνγκελα Μέρκελ μέχρι τον Έντουαρντ Σνόουντεν αλλά και τον… Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως περιγράφει ο «Guardian», το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί το 2014, όταν είχαν προταθεί στο Ινστιτούτο 278 ονόματα.

«Αυτό αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι ζούμε σε έναν κόσμο όπου υπάρχουν πολλές συρράξεις και όπου υπάρχουν επίσης ορισμένες διαδικασίες που κινούνται σε πιο θετική πορεία», είπε ο Όλα Νιέλσταντ, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νόμπελ. «Προφανώς, όλα αυτά ενέπνευσαν πολλούς που έκαναν χρήση του δικαιώματός τους και πρότειναν υποψηφίους», πρόσθεσε.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει 228 πρόσωπα και 148 οργανισμούς, διευκρίνισε. Η ταυτότητα όλων αυτών παραμένει απόρρητη για 50 χρόνια εκτός και αν εκείνοι που τους πρότειναν (βουλευτές και υπουργοί, άλλοι Νομπελίστες, πανεπιστημιακοί καθηγητές) αποκαλύψουν δημοσίως την επιλογή τους.

Μεταξύ των υποψηφίων φέτος είναι οι κάτοικοι των ελληνικών νησιών που βοηθούν τους πρόσφυγες και η Αμερικανίδα ηθοποιός Σούζαν Σάραντον, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, οι πρωταγωνιστές της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Κολομβία, ο πάπας Φραγκίσκος αλλά και ο Ντόναλντ Τραμπ. Το Νόμπελ διεκδικούν επίσης ο Κογκολέζος γυναικολόγος Ντένις Μουκουέγκε, η Γιαζίντι Νάντια Μουράντ, η οποία δραπέτευσε από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που την κρατούσαν σκλάβα και η γυναικεία εθνική ομάδα ποδηλασίας του Αφγανιστάν.

Τα πέντε μέλη της Επιτροπής Νόμπελ που θα επιλέξουν τον φετινό νικητή συνεδρίασαν την Δευτέρα, για πρώτη φορά. Το βραβείο, το οποίο μπορούν να μοιραστούν το πολύ τρία πρόσωπα ή οργανώσεις, θα ανακοινωθεί στις 7 Οκτωβρίου.

Check Also

ΗΠΑ – Υπόθεση «kids for cash»: Δικαστές έστησαν κομπίνα για να στέλνουν παιδιά σε ιδιωτικές φυλακές

Δύο πρώην δικαστές της Πενσιλβάνια που επινόησαν ένα σχέδιο για να στέλνουν παιδιά σε ιδιωτικές …

Βρετανία: Η Λιζ Τρας εξακολουθεί να προηγείται σημαντικά στην κούρσα για την πρωθυπουργία

Η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας εξακολουθεί να προηγείται σημαντικά του αντιπάλου της, του Ρίσι Σούνακ, …