ΥΠΕΣ: Ο ισχυρισμός του ΔΗΚΟ για ΤΑ αποτελεί σκόπιμη προσπάθεια παραπληροφόρησης ή άγνοια ;

Απάντηση Υπουργού Εσωτερικών σε ανακοίνωση του ΔΗΚΟ για την τοπική αυτοδιοίκηση και τα οικονομικά των δήμων

Σε απάντηση σημερινής ανακοίνωσης του ΔΗΚΟ για τα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα, για την απόφαση της Κυβέρνησης να αναλάβει την σταδιακή εξόφληση των εγγυημένων από το κράτος δανείων των δήμων, ο Υπουργός Εσωτερικών επιθυμεί να δηλώσει τα ακόλουθα:

«Προκαλεί πραγματικά έκπληξη η αντίφαση του ΔΗΚΟ από τη μια, να διερωτάται γιατί η κυβέρνηση δεν προχώρησε πρώτα στην εξυγίανση των οικονομικών των δήμων πριν από την αποπληρωμή των εγγυημένων δανείων τους και από την άλλη, να προτείνει την άνευ όρων αύξηση της κρατικής χορηγίας, η οποία πολύ πιθανόν να οδηγούσε και πάλι στις αλόγιστες δαπάνες του παρελθόντος, που έφεραν τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης στα πρόθυρα της χρεωκοπίας.

Η στοχευμένη επιλογή της ανάληψης της ευθύνης για σταδιακή αποπληρωμή των εγγυημένων από το κράτος οφειλών των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης αποσκοπεί ακριβώς στην εξυγίανση των οικονομικών τους και στην απαλλαγή τους από υπέρμετρα, συσσωρευμένα βάρη του παρελθόντος, ούτως ώστε να μπορέσουν να επικεντρωθούν στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους δημότες.

Μειώνει, επίσης, και την έκθεση της κυπριακής οικονομίας σε κινδύνους, αφού τα δάνεια αυτά είναι εγγυημένα από την κυβέρνηση και λαμβάνονται υπόψη στο δημόσιο χρέος.

Σε ό,τι αφορά στη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, αυτό και αν προκαλεί εύλογες απορίες και ερωτηματικά. Το ΔΗΚΟ γνωρίζει πολύ καλά ή όφειλε να γνωρίζει ότι τα νομοσχέδια της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης βρίσκονται κατατεθειμένα στη Βουλή των Αντιπροσώπων εδώ και δύο χρόνια, από τον Ιούλιο 2015.

Γνωρίζει, επίσης, ή όφειλε να γνωρίζει ότι τα προσχέδια των σχετικών Κανονισμών διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τις αρχές Απριλίου 2017, εξού και τίθεται εύλογα το ερώτημα για το κατά πόσον ο ισχυρισμός του ΔΗΚΟ ότι οι Κανονισμοί δεν κατατέθηκαν στη Βουλή, αποτελεί σκόπιμη προσπάθεια παραπληροφόρησης ενόψει εκλογών ή άγνοια για το τί συζητείται στη Βουλή.

Η καθυστέρηση στην ψήφιση της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία κρατά όμηρους τόσο τους δήμους όσο και τους δημότες, οφείλεται ασφαλώς και στο ΔΗΚΟ και έχει ως αποτέλεσμα να διαιωνίζονται τα οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν της αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, που σε ορισμένες περιπτώσεις απειλούνται με στάση πληρωμών».