ΠτΔ: Ο αθλητισμός στη χώρα μας και ιδιαίτερα ο κλασικός αθλητισμός, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των ιστορικών μας καταβολών

Ο Πρόεδρος  της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό του κατά την τελετή έναρξης των Παγκυπρίων Αγώνων Στίβου στο Τσίρειο Στάδιο,τόνισε ότι, ο  αθλητισμός στη χώρα μας και ιδιαίτερα ο κλασικός αθλητισμός, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των ιστορικών μας καταβολών και της εθνικής μας ταυτότητας.

Αυτούσιος ο χαιετσιμός του Προέδρου της Δημοκρατίας:

Νιώθω τιμή που σήμερα μου δίνεται η ευκαιρία να κηρύξω την έναρξη των Παγκυπρίων Αγώνων Στίβου. Ενός αθλητικού θεσμού ο οποίος καταφέρνει να συγκεντρώνει τους σπουδαιότερους αθλητές μας, αρκετοί από τους οποίους είναι πλέον καταξιωμένοι στο παγκόσμιο στερέωμα.

Νιώθω ιδιαίτερη συγκίνηση διότι είμαι μαζί σας για να γιορτάσουμε τα 125 χρόνια του ΓΣΟ ενός ιστορικού συλλόγου που έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των Κυπρίων μέσα από τις επιτυχίες που διαδέχονται η μια την άλλη και που σήμερα συνεχίζονται.

Είναι ευαισθησία που πρέπει να διακατέχει τον καθένα όταν θα πρέπει να λάβει αποφάσεις και μέτρα, προκειμένου να διατηρήσει σε αρίστη κατάσταση τους στίβους, όπου οι αθλητές μας θα πρέπει μέσα από την επίδοση, την άσκηση, να μπορούν να αποδίδουν τα καλύτερα των αποτελεσμάτων.

Ο αθλητισμός στη χώρα μας και ιδιαίτερα ο κλασικός αθλητισμός, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των ιστορικών μας καταβολών και της εθνικής μας ταυτότητας.

Είναι δύσκολο σήμερα να συνειδητοποιηθεί αυτό από νέα παιδιά, αλλά οι αγώνες στίβου κουβαλούν μία ιστορία χιλιάδων ετών. Από τότε που στην Ολυμπία αγωνίζονταν αθλητές με ονόματα που έγιναν θρύλος. Ο Κόροιβος, ο Πράξανδρος οι οποίοι άλλωστε τιμώνται σήμερα από κυπριακά Σωματεία.

Ειδικότερα στα αθλήματα στίβου η χώρα μας έχει σημαντική παράδοση που επιβεβαιώθηκε στους πρόσφατους αγώνες μικρών κρατών Ευρώπης όπου είχαμε μία σημαντικότατη παρουσία αλλά και συγκομιδή μεταλλίων.

Πολύ περισσότερο όμως στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, όπου για πρώτη φορά στην ιστορία μας, είχαμε τρεις αθλητές – τον Ιωάννου, τον Παρέλλη και τον Τραϊκοβιτς- οι οποίοι έφτασαν στον τελικό του αθλήματος τους.

Πρόκειται για μία κατάκτηση την οποία μερικά χρόνια πριν ελάχιστοι μπορούσαν να φανταστούν. Ελάχιστοι πλην των ταλαντούχων αθλητών μας και των ανθρώπων που τους στηρίζουν.

Τα αποτελέσματα των αθλητών μας του στίβου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο συνιστούν τη μεγαλύτερη μας αθλητική και την καλύτερη συγκέντρωση αποτελεσμάτων που πέτυχε ποτέ η χώρα μας από το 1984 – στο Λος Άντζελες- που συμμετέχουμε ως Κύπρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στα αθλήματα στίβου.

Τα θερμά μου συγχαρητήρια στον κ. Δράκο, Πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Αθλητισμού Στίβου για τα επιτεύγματα του αθλητισμού μας.

Θα ήθελα να επισημάνω και κάτι ιδιαίτερα σημαντικό:

Όλοι αυτοί οι υπέροχοι αθλητές μας διακρίθηκαν προπονούμενοι και καθοδηγούμενοι από Κύπριους προπονητές. Από επιστήμονες που απέδειξαν πως οι γνώσεις και οι εμπειρίες τους δεν υστερούν σε τίποτε και από κανέναν. Είμαστε περήφανοι για όλους τους αθλητές μας και για όλους τους προπονητές.

Βλέποντας τόσους πολλούς κορυφαίους αθλητές να αγωνίζονται μόνο ικανοποίηση μπορεί να νιώθουμε.

Στη χώρα μας καταστρώνουμε ένα οργανωμένο σχέδιο για τον αθλητισμό και τις κοινωνικές και οικονομικές του προεκτάσεις και είμαι βέβαιος ότι οι αγώνες που σήμερα αρχίζουν θα αποτελέσουν ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για προώθηση και στήριξη του αθλητισμού σε όλα τα επίπεδα.

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που οδηγούμαστε πέραν από τη συντήρηση του ιστορικού Τσιρείου και στη δημιουργία ποδοσφαιρικού γηπέδου για τα τρία Σωματεία Λεμεσού. ΑΕΛ,. Απόλλωνα και Άρη, με την ελπίδα ότι κατά αυτό τον τρόπο ευρύτερα θα είμαστε σε θέση να δώσουμε στις ποδοσφαιρικές ομάδες, στους αθλούμενους, αλλά ιδιαίτερα και στους οπαδούς ένα νέο σύγχρονο γήπεδο, μακράν όμως από οποιουσδήποτε χουλιγκανισμούς ή συμπεριφορές που δεν συνάδουν με το ήθος που πρέπει να διακρίνει τα διάφορα αθλήματα.