ΔΗΣΥ: Προβληματισμός σχετικά με το φαινόμενο σκόπιμης διάδοσης κατασκευασμένων “ειδήσεων”

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός με ανακοίνωση του, κατακρίνει τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ σχετικά με το φαινόμενο σκόπιμης διάδοσης ψευδών πληροφοριών και κατασκευασμένων “ειδήσεων”:

Σχετικά με το περιστατικό της Παρασκευής (26/5) και την καταγγελία ότι χρησιμοποιήθηκε βία από την αστυνομία σε βάρος υπόδικου στο Νοσοκομείου Λεμεσού, αφού λάβουμε υπόψη τις εξηγήσεις που έχουν δοθεί από την Αστυνομία, διαπιστώνουμε ότι υφίσταται ένα πρόβλημα που έχει να κάνει με την ευκολία στη διάδοση ψεύτικων πληροφοριών ή ειδήσεων σε ηλεκτρονικά μέσα και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται ότι έγινε απόπειρα να τύχουν εκμετάλλευσης με δόλιο σκοπό τόσο το δικαίωμα νοσηλείας του καθενός στα δημόσια νοσοκομεία, όσο και η ευαισθησία του κοινού ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και ειδικότερα τους συμπολίτες μας με κάποια αναπηρία, μέσω της διάδοσης μιας «κατασκευασμένης» ψευδούς είδησης.

Τη στιγμή που οι «κατασκευασμένες καταγγελίες» αφορούν μάλιστα τη χρήση βίας από την αστυνομική δύναμη, αντιλαμβανόμαστε πόσο δύσκολο γίνεται το έργο της Αστυνομίας. Διαπιστώνουμε ακόμα πόσο εύκολα μπορούν να τύχουν εκμετάλλευσης οι ευαισθησίες της κοινής γνώμης, αλλά και η απαραίτητη διάσταση εγρήγορσης και κριτικής απέναντι στις εξουσίες του κράτους και την Αστυνομία.

Πιστεύουμε ότι από τη μια η Αστυνομία πρέπει να κρίνεται και μάλιστα αυστηρά ως προς το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών και τη χρήση του μονοπωλίου της νόμιμης βίας, αλλά από την άλλη θα πρέπει να προστατευτεί και η προσπάθεια των Αστυνομικών να επιτελέσουν το έργο τους χάριν της δημόσιας ασφάλειας.

Επομένως θεωρούμε ότι η πολιτεία θα πρέπει να προβληματιστεί και ενδεχομένως να δημιουργηθούν κάποιοι μηχανισμοί άμυνας γι’ αυτό το ευρύτερα διαδεδομένο πρόβλημα της κατασκευής και διάδοσης ψεύτικων πληροφοριών και ειδήσεων κυρίως και από αυτοαποκαλούμενα ΜΜΕ. Από την πλευρά τους οι πολίτες, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να διασταυρώνουν τις πληροφορίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.