Απάντηση Παπαδόπουλου στο ΑΚΕΛ για το Κυπριακό

Γραπτή απάντηση του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Βίκτωρα Παπαδόπουλου στον ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφορικά με επικρίσεις του κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό

Δεν είναι η ώρα για διχασμό στο εσωτερικό μέτωπο, είναι η ώρα για τη διατήρηση της μεγίστης δυνατής ενότητας γύρω από τους στόχους και τις επιδιώξεις της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Ωστόσο, η έμπρακτη βούληση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας και οι προθέσεις του έχουν αποδεδειγμένα καταγραφεί στο τραπέζι των συνομιλιών με την όλη στάση που επέδειξε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, αλλά και μέσα από τις τολμηρές αποφάσεις που έλαβε. Και ουδείς μπορεί να τις αμφισβητήσει.

Όσον αφορά την παρούσα κρίση, θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που ήγειρε πρώτος το θέμα, μετά την απόφαση της Βουλής, στο Εθνικό Συμβούλιο, επέμενε και επιτεύχθηκε η ομόφωνη απόφαση που ανακοινώθηκε.

Και είναι εις πίστη όλων των κομμάτων που μέσα από αυτή την ομόφωνη απόφαση σαφέστατα αποκλειόταν η ένωση ή η διχοτόμηση της Κύπρου και δηλωνόταν η προσήλωση της ελληνοκυπριακής πλευράς σε λύση που να βασίζεται στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και τις κατά καιρούς ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου. Και ήταν μια απόφαση που έδινε διέξοδο στον κ. Ακκιντζί, αν το επιθυμούσε πραγματικά, για τα όσα επικαλείτο για την αποχώρηση του από τις συνομιλίες.

Παρεμπιπτόντως και πέρα από την κριτική του ΓΓ του ΑΚΕΛ διερωτόμαστε: η κλιμακούμενη ένταση που προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο και στις σχέσεις της με την Ελλάδα αυτή την περίοδο είναι λόγω του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη;