Πετυχαίνοντας την πιο συμφέρουσα τιμή με τη συμβολή της Τυποποίησης !!

*της Άννας Διονυσίου

Η εποχή που διανύουμε έχει χαρακτηριστεί ως εποχή οικονομικής κρίσης αλλά ταυτόχρονα και εποχή αφθονίας προσφοράς υλικών αγαθών. Καθημερινά οι καταναλωτές βομβαρδίζονται με έντυπες και ηλεκτρονικές διαφημίσεις που αφορούν εκπτώσεις και προσφορές για όλων των ειδών υλικά αγαθά. Ο πρώτιστος παράγοντας αγοράς για αρκετούς καταναλωτές είναι η αγοραστική αξία των προϊόντων με αποτέλεσμα η στέρηση επαρκούς πληροφόρησης για ορθή σύγκρισης τιμών, να αποτελεί ναρκοπέδιο για τους καταναλωτές.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν ο καταναλωτής εξασφαλίζει την καλύτερη τιμή ή αν έχει εξαπατηθεί. Οι πολλαπλοί τύποι συσκευασίας των προϊόντων που εμφανίζονται στα ράφια των καταστημάτων παρεμποδίζουν την ορθή και αποτελεσματική σύγκριση τιμών που θα βοηθήσει τον καταναλωτή να πετύχει τη πιο συμφέρουσα επιλογή αγοράς.

Η αναγραφόμενη τιμή μονάδας(unit price) στα προϊόντα είναι μια απλή λύση που επιτρέπει στους καταναλωτές να αξιολογήσουν ταχέως την αξία του κάθε προϊόντος σε σύγκριση με παρόμοιας φύσης προϊόντα των οποίων ο τρόπος συσκευασίας τους είναι διαφορετικός.

Η Επιτροπή ISO/PC 294-Guidance on unit pricing έχει συσταθεί από το Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO) με στόχο την εκπόνηση διεθνούς προτύπου για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της μοναδιαίας τιμολόγησης.

Το νέο διεθνές πρότυπο θα προσδιορίσει τις κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την τιμολόγηση προϊόντος ανά μονάδα μέτρησης βασιζόμενο στις αρχές της διαφάνειας, ακρίβειας, συνέπειας και ομοιομορφίας. Επιπρόσθετα στόχος του προτύπου είναι η καλλιέργεια στους καταναλωτές της κουλτούρας «σύγκρισης τιμών» που θα έχει σαν αποτέλεσμα την εξοικονόμηση χρημάτων. Παράλληλα η σύγκριση τιμής θα αποτελέσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και για τους ίδιους τους προμηθευτές.

Η τιμή ανα μονάδα μέτρησης χρησιμοποιείται ήδη ευρέως σε αρκετές χώρες ανάμεσα τους και στη χώρα μας.

Σίγουρα όμως η εθελοντική εφαρμογή των προνοιών του προτύπου θα βοηθήσει τους προμηθευτές να αξιοποιήσουν τις βέλτιστες πρακτικές που αναφέρονται στο πρότυπο και με τον τρόπο αυτό θα αναπτύξουν ένα αξιόπιστο και ποιοτικό σύστημα μονάδας τιμολόγησης. Επίσης, η εφαρμογή του προτύπου μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη βελτίωση της υπάρχουσας νομοθεσίας αλλά και για εντοπισμό πιθανών αδυναμιών και επακόλουθη βελτίωση της.

Επιπρόσθετα το πρότυπο θα βοηθήσει στην ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για τον τρόπο χρήσης της τιμής ανα μονάδα μέτρησης η οποία επι του παρόντος είναι σε μεγάλο βαθμό ανύπαρκτη. Μέσω του προτύπου δημιουργείται μια πλατφόρμα εκπαίδευσης των καταναλωτών σχετικά με τη ορθή χρήση και ερμηνεία των πληροφοριών που αναγράφονται στα προϊόντα.

Σε γενικές γραμμές, το πρότυπο προσβλέπει στη δημιουργία νέων εμπορικών πρακτικών που θα προσφέρει ωφελήματα τόσο στους εμπόρους όσο και στους καταναλωτές. Οι πρακτικές θα αφορούν :

απεικόνιση και δημοσιοποίηση της τιμής μονάδας των προϊόντων

Τον σχεδιασμό της σήμανσης και των πληροφοριών σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή

Την εκπαίδευση των καταναλωτών για τη χρήση της μονάδας τιμολόγησης

Η συμβολή της τυποποίησης είναι αναμφισβήτητα πολύ σημαντική και καθοριστική αφού παρέχει βασικά & θεμελιώδη πλεονεκτήματα σε ολόκληρη την οικονομία και συμβάλλει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής μας. Το πρότυπο θα βοηθήσει τους καταναλωτές να πραγματοποιούν συμφέρουσες αγοραστικές συναλλαγές που θα έχουν συνεπακόλουθο και την εξοικονόμηση χρημάτων.

Για τους καταναλωτές, η παγκόσμια συμβατότητα στις τιμές μονάδας των προϊόντων και των υπηρεσιών θα έχει σαν αποτέλεσμα καλύτερης και ευκολότερης επιλογής από μια ευρεία επιλογή προσφορών. Παράλληλα οι καταναλωτές θα επωφελούνται από τα αποτελέσματα του ανταγωνισμού μεταξύ των προμηθευτών.

To Πρότυπο αναμένεται να δημοσιευτεί περι τα τέλη του 2017.

*Η Άννα Διονυσίου είναι Πολιτικός Μηχανικός και εργάζεται ως Λειτουργός Τυποποίησης στον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης (CYS).