Συγχαρητήρια επιστολή Προέδρου Παυλόπουλου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης έλαβε συγχαρητήρια επιστολή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο με την ευκαιρία της 56ης επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην επιστολή του ο Πρόεδρος Παυλόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «θα ήθελα να σας απευθύνω τις θερμότερες ευχές μου για την πρόοδο και την ευημερία του Κυπριακού Ελληνισμού και ολόκληρου του αδελφού κυπριακού λαού.

Ο σεβασμός της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η διαρκής συνεργασία και ο συντονισμός με την εκάστοτε Κυπριακή Κυβέρνηση συνιστά κ. Πρόεδρε ακρογωνιαίο λίθο και διαρκές μέλημα της πολιτικής της Ελλάδας στο Κυπριακό.
Αταλάντευτος κοινός μας στόχος παραμένει ο τερματισμός της παράνομης τουρκικής κατοχής και η επίτευξη συνολικής και εθνικά αποδεκτής, βιώσιμης και δίκαιης συμφωνίας επίλυσης του μεγάλου αυτού διεθνούς ζητήματος. Οι σχετικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών αποτελούν τη βάση της επιδιωκόμενης συμφωνίας λύσης, η οποία θα πρέπει να διασφαλίζει την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια και η οποία δεν νοείται χωρίς την αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων και την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων.

Για την επίτευξη της επιδιωκόμενης λύσης, η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την υπό την αιγίδα του ΓΓ ου ΟΗΕ κυπριακής ιδιοκτησίας διαπραγματευτική διαδικασία, την οποί διευθύνετε εσείς κ. Πρόεδρε. Εύχομαι να δικαιωθεί πλήρως η διαπραγματευτική σας προσπάθεια και προσβλέπω στην επιτυχία της, καθώς, παρά τις απογοητεύσεις του παρελθόντος και τις συνεχιζόμενες δυσκολίες, οι δικοινοτικές συνομιλίες παραμένουν η μόνη καθολικά αποδεκτή μέθοδος επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει, σας διαβεβαιώ, να παρέχει σταθερά τη συνδρομή και την υποστήριξη της στην Κυπριακή Δημοκρατία».