Σύσκεψη αρχηγών κομμάτων στο Προεδρικό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης  προεδρεύει σύσκεψης με τους Αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, για θέματα που αφορούν στην Καταπολέμηση της Διαφθοράς, το ΓεΣΥ, τη Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη σύσταση Υφυπουργείων.

Σε ό,τι αφορά το ΓεΣΥ έχει προηγηθεί η σύσκεψη της 21ης Ιουλίου όπου συμφωνήθηκε όπως προωθηθεί και εφαρμοστεί το ΓεΣΥ στη βάση των μελετών και των σχεδιασμών του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας. Συμφωνήθηκε επίσης πως η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση ως αναπόσπαστο κομμάτι των σχεδιασμών και πως η ψήφιση των νομοσχεδίων για αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων και η εφαρμογή του ΓεΣΥ γίνει ταυτόχρονα στη βάση χρονοδιαγραμμάτων που θα καθοριστούν.

Τα τροποποιημένα νομοσχέδια της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας συζήτησε σε συνεδρία της χθες, Δευτέρα, η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Πρόκειται για πακέτο νομοσχεδίων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η διασύνδεση της αύξησης του κρατικού μισθολογίου με το ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ, καθώς και η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

Ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής βρίσκονται και τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε δηλώσεις του τον Ιούλιο, αφού είχε παρουσιάσει τα νομοσχέδια στην Επιτροπή, ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος είχε σημειώσει ότι «δεν είναι απλά βελτίωση που κάνουμε, είναι ριζική μεταρρύθμιση, είναι ανατροπή σε σχέση με τη νομοθεσία που υπάρχει σήμερα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Σε σχέση με την καταπολέμηση της διαφθοράς μετά από σύσκεψη που έγινε χθες στο Προεδρικό ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου αναφέρθηκε σε έξι νομοσχέδια που έχουν υποβληθεί, δύο που εκκρεμούν στη Νομική Υπηρεσία και πρόταση Νόμου.

Σύμφωνα με τον ίδιο τα έξι νομοσχέδια αφορούν κυρίως τη σύσταση και συγκρότηση Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου στην Αστυνομία, στην οποία κατανέμονται συγκεκριμένες εξουσίες και αρμοδιότητες ώστε αποτελεσματικά να μπορεί να διερευνήσει πληροφορίες ή καταγγελίες που σχετίζονται με θέματα διαφθοράς στην Αστυνομία.

Αφορούν επίσης τη νομοθεσία που ουσιαστικά θα επιτρέψει την άρση του απορρήτου της επικοινωνίας για σκοπούς τηλεφωνικών παρακολουθήσεων υπό τις προϋποθέσεις και τους αυστηρούς όρους που ορίζονται στο Σύνταγμα και στη νομοθεσία που ετοιμάζεται.

Η δημιουργία Υφυπουργείων περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας.