30-50 δισ δολάρια το κόστος της Σάντι για την αμερικάνικη οικονομία

Σε 30-50 δις δολάρια υπολογίζεται το οικονομικό κόστος του τυφώνας Σάντι που έπληξε τις ανατολικές περιοχές των ΗΠΑ αφήνοντας πίσω του θύματα και κατεστραμμένες περιοχές. Οι πρώτες εκτιμήσεις, σύμφωνα με το δίκτυο  CNBC, κάνουν λόγο για μια από τις πιο καταστροφικές οικονομικά καταιγίδες στην ιστορία των ΗΠΑ.

Κι όλα αυτά πριν ακόμα καταλαγιάσει εντελώς και απομακρυνθούν τα νερά από τις πλημμυρισμένες περιοχές ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση.

Η ιδιαίτερη φύση του τυφώνα και η απέραντη αλλά πυκνοκατοικημένη περιοχή που επηρέασε, που υπολογίζεται περίπου στο ένα τέταρτο της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας εγείρει ερωτήματα, σύμφωνα με το ίδιο μέσο, ως προς το κατά πόσο τα συνήθη μοντέλα που χρησιμοποιούνται για να εκτιμήσουν τις απώλειες θα καλύψουν πλήρως τις απώλειες της Σάντι.

Δύο βασικοί παράγοντες για την εκτίμηση των απωλειών είναι οι απώλειες από την οικονομική δραστηριότητα και οι ασφαλισμένες και ανασφάλιστες περιουσίες.

Ένας οικονομολόγος του οίκου αξιολόγησης Moody’s, ο Mark Zandi, εκτιμά ότι οι απώλειες από τη χαμένη επιχειρηματική δραστηριότητα για δύο ημέρες στην περιοχή θα μπορούσε να κοστίσει περίπου 20 δισ. δολάρια. Αυτές οι απώλειες είναι
συνήθως οι μισές από τις συνολικές, αφού κάποιες είτε είναι ανασφάλιστες είτε καλύπτονται από την κυβέρνηση.

Συνολικά οι ασφαλισμένες και ανασφάλιστες απώλειες αναμένεται ότι θα ανέρχονται σε 14-40 δισ. δολάρια. Αν συνυπολογίσει κανείς και τις απώλειες από τις χαμένες εμπορικές δραστηριότητες, το σύνολο ανέρχεται σε 34-50 δισ. δολάρια, ποσό που προσεγγίζει αρκετά τις εκτιμήσεις του IHS Global Insights.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία η Σάντι θα καταχωρηθεί ως ο δεύτερος πιο καταστροφικός τυφώνα στην αμερικανική ιστορία μετά την Κατρινα  που κόστισε περίπου 146 δισ.  ενώ τρίτος «κατατάσεται»  ο Άντριου με απώλειες ύψους 44 δισ. δολαρίων.

Αμεση αποδέσμευση 7 + 11 δισ δολάρια για τους πληγέντες

Στο μεταξύ, η αμερικανική υπηρεσία που είναι επιφορτισμένη με την αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων και των φυσικών καταστροφών, η FEMA, εμφανίστηκε καθησυχαστική τονίζοντας ότι τα κονδύλια που διαχειρίζεται επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών εκατομμυρίων ανθρώπων που επλήγησαν από το φονικό κυκλώνα. Η υπηρεσία θα διαθέσει άμεσα 7 δισ. δολάρια στους πληγέντες ενώ αναμένεται νομοθετική έγκριση από το Κογκρέσο για την αποδέσμευση άλλων 11 δισ. δολαρίων.

 

Check Also

Αυστραλία: Ένοπλος άνοιξε πυρ στο αεροδρόμιο της Καμπέρας… συνελήφθη (Video)

Το αεροδρόμιο της Καμπέρας, της πρωτεύουσας της Αυστραλίας, εκκενώθηκε και ένας άνδρας συνελήφθη αφού πυροβολισμοί …

Ζελένσκι: Ούτε στον Ψυχρό Πόλεμο δεν υπήρχε η αυξημένη πυρηνική απειλή που επιβάλει τώρα η Ρωσία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε το βράδυ του Σαββάτου τη Δύση να επιβάλει κυρώσεις …