Καλογήρου: Δεν υπάρχουν καταγγελίες για εμπλοκή εταιρειών στα “Panama Papers”

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Δήμητρα Καλογήρου, σχολιάζοντας τη έγγραφα, γνωστά ως Panama Papers, που έχουν διαρρεύσει από δικηγορική εταιρία υπεράκτιων συναλλαγών από τον Παναμά, δήλωσε ότι η  Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν έχει ενώπιον της καταγγελία για εμπλοκή, με οποιονδήποτε τρόπο, σε παράνομες συναλλαγές κάποιας από τις 150 εταιρείες Διοικητικών Υπηρεσιών που εποπτεύει.

Η κ. Καλογήρου τόνισε ότι εάν προκύψει ότι κάποια ή κάποιες από τις περίπου 3.600 εταιρείες που αναφέρονται στα δημοσιεύματα έχουν εγγραφεί από εποπτευόμενες εταιρείες της Επιτροπής ή είναι πελάτες των δικών μας εταιρειών, σίγουρα θα προβούμε στη δέουσα έρευνα και θα επιβληθούν οι ανάλογες κυρώσεις στην περίπτωση που δεν έχουν συμμορφωθεί με το νόμο που αφορά το ξέπλυμα χρήματος.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν διαφαίνεται, εκ πρώτης όψεως, από τα στοιχεία που έχουν δει τη δημοσιότητα να εμπλέκεται οποιαδήποτε από τις 150 εταιρείες Διοικητικών Υπηρεσιών που εποπτεύονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

“Αν υπάρχουν συναλλαγές, οι οποίες δεν έχουν δηλωθεί, σίγουρα αυτό είναι σοβαρό”, επισήμανε.

Εξήγησε ότι ο νόμος περί Διοικητικών Υπηρεσιών τέθηκε σε εφαρμογή μόλις το 2012 και ότι οι εταιρείες αυτές έχουν αρμοδιότητα να εγγράφουν στην Κύπρο άλλες εταιρείες.

Πρόσθεσε ότι πέρα των 150 εταιρειών που εποπτεύονται από την Επιτροπή, υπάρχουν και τα δικηγορικά γραφεία που προσφέρουν διοικητικές υπηρεσίες και τα οποία επιβλέπονται από το Δικηγορικό Σύλλογο, καθώς και ελεγκτικές εταιρείες που παρέχουν μόνο διοικητικές υπηρεσίες και επιβλέπονται από τον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Ελεγκτών Κύπρου (ΣΕΛΚ).

Η κ. Καλογήρου είπε ότι είναι κρίμα “να βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας” από την άποψη ότι μόνοι εμείς εδώ στην Κύπρο προβάλλουμε το ότι η χώρα μας βρίσκεται στα Panama Papers.

Ανέφερε ότι πιο ψηλά στη λίστα από την Κύπρο, η οποία βρίσκεται στην 6η θέση, σύμφωνα με δημοσίευμα, είναι το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και άλλες χώρες και μόνο εμείς προβάλλουμε τα στοιχεία που αφορούν τον τόπο μας, ενώ τα δημοσιεύματα στις άλλες χώρες κάνουν λόγο για το τι γίνεται στις υπόλοιπες χώρες, αποφεύγοντας να αναφερθούν στη χώρα τους.