Πρόεδρος: Αναμένουμε ότι οι συμφωνίες με την ΕΕ θα είναι σε πλήρη συμμόρφωση

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.
Ο κ. Σουλτς έφθασε στο Προεδρικό Μέγαρο στις 9.30πμ όπου έτυχε επίσημης υποδοχής από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές.

Έγινε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ύμνου της ΕΕ και στη συνέχεια ο κ. Σουλτς κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου Γ’.

Ακολούθως οι δύο Πρόεδροι παρακάθισαν σε κατ´ιδίαν συνάντηση και στη συνέχεια σε διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών.

Αργότερα, οι δύο Πρόεδροι προέβησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στη δήλωση του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μεταξύ άλλων, εξέφρασε την έντονη καταδίκη του, για άλλη μια φορά, για τις αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, εκφράζοντας παράλληλα τη στήριξη και την αλληλεγγύη της Κύπρου στο Βέλγιο και τον βελγικό λαό.

«Αυτές οι ειδεχθείς πράξεις μας έχουν ενώσει περισσότερο ώστε αποφασιστικά και συλλογικά να πάρουμε μέτρα κατά της τρομοκρατίας», είπε ο Πρόεδρος.

Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια των σημερινών συνομιλιών ενημέρωσε τον κ. Σουλτς για την παρούσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και ευχαρίστησε τον κ. Σουλτς για την έντονη στήριξη του στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος.

«Ο Πρόεδρος Σουλτς και εγώ συμφωνούμε ότι το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και ότι η λύση θα πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένη με τις αρχές και αξίες της ΕΕ. Προς τον σκοπό αυτό έχω επαναλάβει στον κ. Σουλτς ότι η συμβολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι τεράστιας σημασίας».

Επισήμανε ότι η Κυβέρνηση παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις αναφορικά με την υιοθέτηση του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Έκθεση Προόδου της Τουρκίας που θα συζητηθεί από την ολομέλεια τον ερχόμενο μήνα. «Παρέχει την ευκαιρία να μεταφερθεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι είναι πια καιρός η Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ, κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο για πρόοδο της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή της πορεία».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι κανείς δεν είναι περισσότερο υπέρ της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας από ό,τι η Κύπρος.

Πρόσθεσε ότι με τον κ. Σουλτς επαναβεβαίωσαν ότι η παρούσα άνευ προηγουμένου μεταναστευτική κρίση και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας αποτελούν δύο διαφορετικές διαδικασίες που δεν πρέπει να διασυνδεθούν.

«Επανέλαβα τη σαφή θέση μας ότι το ξεπάγωμα των κεφαλαίων της ενταξιακής διαπραγμάτευσης της Τουρκίας εξαρτάται αποκλειστικά από την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Τουρκίας, όπως αυτές τίθενται στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο και από την εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Άγκυρας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Αναφερόμενος στη μεταναστευτική κρίση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «αναμένουμε ότι οι συμφωνίες (που έχουν επιτευχθεί με την ΕΕ) θα είναι σε πλήρη συμμόρφωση και όλες οι δεσμεύσεις με την ΕΕ για το θέμα θα εφαρμοστούν από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».

Από την πλευρά του ο κ. Σουλτς είπε, μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στην αεροπειρατεία στη Λάρνακα, ότι ο επαγγελματισμός και η αποτελεσματική διαχείριση της Κυβέρνησης θα οδηγήσει σε ένα καλό αποτέλεσμα και στην ασφάλεια των επιβατών.

Ανέφερε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και ένα από τα πλέον σημαντικά προβλήματα είναι και το Κυπριακό. Σημείωσε ότι μια λύση τώρα, εν καιρώ βαθιάς και πολλαπλούς κρίσης, είναι ένδειξη ελπίδας και θάρρους, μια ένδειξη ότι ο ρόλος που η επανενωμένη Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει είναι αυτός του σταθεροποιητικού στοιχείου σε ολόκληρη την περιοχή.

Πρόσθεσε ότι βρίσκεται στην Κύπρο για να εκφράσει την πλήρη στήριξη του στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. «Είναι μια μοναδική ευκαιρία για όλους μας, αλλά είναι σαφέστατα μια κυπριακή διαπραγμάτευση», είπε.

Είπε ότι μετά την ενημέρωση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδης αντιλαμβάνεται πολύ καλύτερα τα πράγματα και πρόσθεσε ότι πήρε από αυτόν κάποιες συμβουλές ως προς τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε σχέση με την Κύπρο.

«Ζήτησα από τον Πρόεδρο να μου πει ποιες είναι οι προσδοκίες σας, τι μπορούμε εμείς ως θεσμικό όργανο της ΕΕ να κάνουμε για να είμαστε εποικοδομητικοί, και είμαι εδώ για να δώσω την πλήρη υποστήριξη μου στην αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Κύπρο, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο. Πρόκειται για τεράστια πρόοδο, αν και δεν έχουμε ακόμη καταλήξει».