ΑΤΗΚ: Αρχίζει η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη σύσταση της “CYTA Ltd”

Παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, αρχίζει αύριο  στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη δημιουργία νέας εταιρείας ιδιωτικού δικαίου, με την ονομασία “CYTA Ltd”, στην οποία θα μεταφερθούν οι τηλεπικοινωνιακές εργασίες και περιουσιακά στοιχεία της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) στα πλαίσια της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της Αρχής.

Ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, θα βρεθούν δύο ακόμη νομοσχέδια σε σχέση με τη διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΑΤΗΚ που αφορούν τα εργασιακά ζητήματα και θέματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας. Τα μέλη της Επιτροπής θα συζητήσουν επίσης την τροποποίηση των κανονισμών περί Προσωπικού και περί Συντάξεων Υπαλλήλων της ΑΤΗΚ καθώς και τον προϋπολογισμό της Αρχής για το 2016.

Πέραν του Υπουργού Οικονομικών, στη συνεδρία κλήθηκαν να παραστούν ο Έφορος Αποκρατικοποιήσεων, εκπρόσωποι του Υπουργείου Άμυνας, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ), της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της CYTA και εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ-ΣΕΚ), ΠΑΣΕ-ΑΤΗΚ (ΠΟΑΣ), ΣΗΔΗΚΕΚ-ΑΤΗΚ-ΠΕΟ, της Συντεχνίας Επιστημονικού Προσωπικού (ΣΕΠ-ΑΤΗΚ), ΑΣΕΤ-CYTA (ΠΟΑΣ) και της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Cyta (ΟΜΕ-Cyta).

Η έγκριση του νομοσχεδίου για τη σύσταση της “CYTA Ltd” αποτελεί το τελευταίο προαπαιτούμενο για την εκταμίευση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης της ένατης και τελευταίας δόσης του κυπριακού προγράμματος. Ωστόσο, με δεδομένο ότι το Γιούρογκρουπ που θα εγκρίνει την τελευταία δόση συνεδριάζει στις 8 Μαρτίου, θα πρέπει το νομοσχέδιο να εγκριθεί από τη Βουλή στο τέλος του τρέχοντος μηνός, κάτι που φαίνεται δύσκολο λόγω των αντιδράσεων που υπάρχουν από συντεχνίες και κόμματα.

Ο Υπουργός Οικονομικών απεύθυνε κατ΄ επανάληψη έκκληση “να εκπληρώσουμε και αυτό το τελευταίο προαπαιτούμενο, που αφορά τη Cyta” και το οποίο δεν αφορά, όπως είπε, “την αποκρατικοποίησή της ή την έλευση επενδυτή τώρα”, αλλά την ίδρυση εταιρείας που “θα μας επιτρέψει να ολοκληρώσουμε με θετικό τρόπο το πρόγραμμα».

Αυτό, επεσήμανε, “θα μας βοηθήσει πολύ στην παραπέρα προσπάθεια όχι μόνο στην προσέλκυση επενδύσεων στην κυπριακή οικονομία, αλλά και στην πλήρη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της επενδυτικής βαθμίδας”.

Συγκεκριμένα, στην Επιτροπή Οικονομικών θα συζητηθεί το νομοσχέδιο για τη μεταφορά όλων των τηλεπικοινωνιακών εργασιών και σχετικών περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων της ΑΤΗΚ σε εταιρεία ιδιωτικού δικαίου (η “ CYTA Ltd ”) η οποία στο αρχικό στάδιο θα ανήκει αποκλειστικά στη Δημοκρατία ώστε να γίνει δυνατό, σε κατοπινό στάδιο, να επενδύσει ο κατάλληλος Στρατηγικός Συνεργάτης/ Επενδυτής στη CYTA Ltd με την αγορά μετοχών της CYTA Ltd από τη Δημοκρατία.

Επίσης, θα συζητηθεί το νομοσχέδιο με τίτλο «ο περί της Διασφάλισης των Δικαιωμάτων των Υπαλλήλων της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου Νόμος του 2015», σκοπός του οποίου είναι η ρύθμιση των δικαιωμάτων των υπαλλήλων της νέας εταιρείας, στην οποία θα μεταφερθούν οι τηλεπικοινωνιακές εργασίες, τα σχετικά περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις της Αρχής στα πλαίσια της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της Αρχής, κατ΄ εφαρμογή του περί Ρύθμισης Θεμάτων Αποκρατικοποίησης Νόμου 2014.

Επιπλέον θα συζητηθεί το νομοσχέδιο με τίτλο «ο περί Δικαιώματος Επέμβασης στη Νέα Ιδιωτικού Δικαίου Εταιρεία της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου σε Ορισμένες Περιπτώσεις Νόμος του 2015», σκοπός του οποίου είναι η διασφάλιση κάθε θέματος που άπτεται της εθνικής ασφάλειας της Δημοκρατίας, στα πλαίσια της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου και αφορά συγκεκριμένα την εταιρεία ιδιωτικού δικαίου στην οποία θα μεταφερθούν οι τηλεπικοινωνιακές εργασίες, τα σχετικά περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις της Αρχής.

Όσον αφορά ειδικότερα τη διαδικασία ίδρυσης της CYTA Ltd και τη μεταφορά των Εργασιών της ΑΤΗΚ σε αυτή, το νομοσχέδιο προνοεί τα εξής:

Θα υπάρξει νέα εταιρεία ιδιωτικού δικαίου η οποία θα ανήκει αποκλειστικά στη Δημοκρατία (η “CYTA Ltd”).

Με διάταγμα που θα δικαιούται να εκδώσει το Υπουργικό Συμβούλιο κατόπιν εισήγησης του Υπουργού Οικονομικών όλα τα περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις της ΑΤΗΚ θα μεταφερθούν στη CYTA Ltd εκτός από συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις (τα “Εξαιρούμενα Θέματα”) τα οποία περιγράφονται πιο κάτω.

Με την έκδοση του Διατάγματος και τη μεταφορά των Περιουσιακών Στοιχείων και Υποχρεώσεων οι τηλεπικοινωνιακές εργασίες που διεξάγει σήμερα η ΑΤΗΚ θα διεξάγονται από τη CYTA Ltd.