Τεράστιο και πολυσχιδές το έργο της Εκκλησίας της Κύπρου

Η Εκκλησία ως θεσμός, έχει μια τεράστια ιστορία σε αυτήν εδώ τη γη και μια προσφορά αέναη στους ανθρώπους, όχι μόνο εντός Κύπρου αλλά και εκτός, διαμέσου των αιώνων μέχρι σήμερα. Τα τελευταία χρόνια από γνωστούς κύκλους της κυπριακής, ως επί το πλείστον κομματικής σκηνής, στήθηκε μια μεθοδευμένη προσπάθεια να πληγεί η εικόνα της Εκκλησίας και των Ιεραρχών μας στην αντίληψη της κυπριακής κοινής γνώμης.

Αυτή η κατάσταση ξέφυγε από τα όρια αφού διαμέσου, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και διάφορων ιστοσελίδων, σε τακτά χρονικά διαστήματα λοιδορούνται Εκκλησία και Ιεράρχες για διάφορα ζητήματα όπως π.χ. το σύμφωνο συμβίωσης, για το υδρομασάζ που τοποθετήθηκε για λόγους καθαρά υγείας του Μακαριωτάτου κ.α. Προς αποκατάσταση της αλήθειας θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ορισμένα ευρήματα από μια πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησα για το έργο της Εκκλησίας και των Ιεραρχών μας.

Η Εκκλησία της Κύπρου αλλά και η κάθε Εκκλησιαστική περιφέρεια ξεχωριστά, και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες που έχει, υλοποιεί ένα τεράστιο και πολυσχιδές έργο. Ως επί το πλείστο το ανθρωπιστικό και κοινωνικό έργο που επιτελεί η Εκκλησία καθημερινά, δεν επιθυμεί να το διαφημίζει για πολλούς και διάφορους λόγους και διαχρονικά επιλέγει να το κάνει άοκνα και σιωπηρά.

Επειδή στόχος ορισμένων είναι ο Μακαριώτατος επιλέγω σκόπιμα να κάνω ορισμένες επισημάνσεις. Συγκεκριμένα το έργο που επιτελεί καθημερινά ο Μακαριώτατος στην Αρχιεπισκοπική περιφέρεια – και όχι μόνο- είναι:

α. Κοινωνικό Παντοπωλείο μέσα από το οποίο περίπου 2.000 οικογένειες οι οποίες ζουν στην Αρχιεπισκοπική περιφέρεια λαμβάνουν τρόφιμα από την Αρχιεπισκοπή, τα οποία κοστίζουν αρκετές χιλιάδες ευρώ τον μήνα.

β. Η Αρχιεπισκοπή παρέχει συσσίτιο σε άπορους μαθητές σε πάρα πολλά σχολεία με κόστος περίπου 100 χιλιάδες ευρώ τον μήνα.

γ. Η Αρχιεπισκοπή παρέχει υποτροφίες σε άπορους φοιτητές, οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν.

δ. Η Αρχιεπισκοπή δίνει οικονομική βοήθεια σε ασθενείς που έχουν πραγματική ανάγκη να μεταβούν στο εξωτερικό για λόγους υγείας και που αντιμετωπίζουν οικονομική στενότητα.

ε. Η Αρχιεπισκοπή πέρυσι έστειλε ανθρωπιστική βοήθεια με τρόφιμα στην Συρία.

ζ. Η Αρχιεπισκοπή συμπληρώνει τα οικονομικά ποσά των άλλων Μητροπόλεων που δεν είναι σε θέση να πληρώσουν κάθε μήνα τους μισθούς των κληρικών τους. Το συνολικό κόστος είναι 10.000.000 – 15.000.000 εκατομμύρια τον χρόνο.

η. Η Αρχιεπισκοπή εργοδοτεί αρκετές δεκάδες συμπολίτες μας όπως και οι Μητροπόλεις.

θ. Στον Πνευματικό τομέα πάρα πολύ συχνά διοργανώνονται ημερίδες, διαλέξεις πολιτιστικές εκδηλώσεις ποικίλων θεματικών ενοτήτων σε όλη την επικράτεια της ελεύθερης Κύπρου.

ι. Επίσης πραγματοποιούνται πάρα πολύ συχνά επισκέψεις σε ευαγή ιδρύματα, σε στρατόπεδα και σε σχολεία.

κ. Τεράστιο και το πολιτιστικό έργο αφού με έξοδα της Αρχιεπισκοπής λειτουργούν διάφορα πολιτιστικά ιδρύματα με σημαντική προσφορά στον πολιτισμό, την συντήρηση διάδοση και προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς όπως για παράδειγμα το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ το οποίο περιλαμβάνει βιβλιοθήκη, βυζαντινό μουσείο, πινακοθήκη τομέα συντήρησης και αποκατάστασης σημαντικών θρησκευτικών και όχι μόνο αρχαιοτήτων.

λ. Η ίδρυση και λειτουργία της Θεολογικής Σχολής κ.α.

Δικαίωμα στον καθένα από εμάς, να έχει συμπάθειες και αντιπάθειες άλλωστε είναι ανθρώπινο και πολύ φυσιολογικό, να μην ταιριάζουμε όλοι με όλους. Είναι άξιο απορίας για το τι πραγματικά επιδιώκουν ορισμένοι και που το πάνε, με αυτή την στάση και συμπεριφορά τους, η οποία σίγουρα είναι τηλεκατευθυνόμενη και έχει ως σκοπό και στόχο όπως είπα και πιο πάνω αρχικά να πλήξει τον Μακαριώτατο, – την εικόνα και το έρεισμα του στην Κυπριακή κοινωνία – και κατά δεύτερον να τσαλακωθεί στα μάτια των απλών πολιτών ο θεσμός της Εκκλησίας και της Ορθόδοξης πίστης μας.

Τώρα θα μου πείτε τι ζόρι τραβώ και κάθομαι να ασχολούμαι με αυτό το θέμα; Να το ξεκαθαρίσω και δημόσια πως φανατικός θρήσκος και θρησκόληπτος δεν υπήρξα ποτέ μου. Η σχέση μου με την εκκλησία και την πίστη είναι ΜΟΝΟ η σχέση ενός απλού πολίτη μιας ευρωπαϊκής δημοκρατικής χώρας, ο οποίος σέβεται τους θεσμούς και την ποικιλόμορφη προσφορά τους από τα βάθη των αιώνων μέχρι σήμερα.

Όσο αφορά την τοποθέτηση υδρομασάζ στην Αρχιεπισκοπή, αυτό δεν έγινε για χρήση του, ως ένα είδος πολυτελείας, αλλά καθαρά για σκοπούς αντιμετώπισης σοβαρού προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει ο Μακαριώτατος. Είναι και αυτός άνθρωπος όπως εμάς .. δηλαδή τι θέλατε; Να πηγαίνει σε ξενοδοχεία ή σε άλλους δημόσιους χώρους για σκοπούς μετεγχειρητικής αποκατάστασης της υγείας του; Λυπάμαι πολύ αλλά το Σχήμα και η Θέση του δεν του επιτρέπουν να κάνει κάτι τέτοιο. Άστε που αν έπραττε κάτι ανάλογο πάλι ορισμένοι θα ρίχνατε χολή. Το μόνο σίγουρο, είναι πως ποτέ, αποφάσεις της Εκκλησίας ή του Μακαριωτάτου δεν έβλαψαν αυτό τον τόπο, αυτό τον λαό. Αυτή η κατάντια και ασκήμια που παρουσιάζει σήμερα η Κύπρος είναι καθαρά απόρροια της πολιτικής ανικανότητας και ασχετοσύνης των κομμάτων εξουσίας και των διαχρονικά κρατούντων πολιτικών μας, που όλοι εμείς τόσα χρόνια επιλέγουμε και ανεχόμαστε.

Ορισμένα από τα αποτελέσματα της ανικανότητας και ασχετοσύνης των κομμάτων εξουσίας και των πολιτικών που μας αξίζουν είναι η αύξηση της εγκληματικότητας με δολοφονίες, βιασμούς, βία στα γήπεδα, ναρκωτικά, το ρουσφέτι, οι πελατειακές σχέσεις, τα σκάνδαλα όπως οι S-300, το χρηματιστήριο, οι χρηματοδοτήσεις από τη Focus, οι διαγραφές δανείων από τράπεζες σε πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα ή και σε εταιρείες τους (ακόμα και σε οργανώσεις των κομμάτων εξουσίας).

Μέσα σε μια νύχτα διαγράφηκαν χρέη εκατομμυρίων. Σκάνδαλα όπως το κούρεμα στις καταθέσεις των απλών πολιτών, τα αξιόγραφα, το κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας, η εκτόξευση του ELA στα 11 δις ευρώ τα οποία ήρθαν στην Κύπρο από την πόρτα και έφυγαν για τα ξένα από το παράθυρο. Το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που είχε αρνητικούς κραδασμούς στις κυπριακές τράπεζες οι οποίες υπέστησαν ζημιές 4,5 δις ευρώ αφού ήταν εκτεθειμένες. Το κλείσιμο των Eurocypria και Κυπριακών Αερογραμμών. Οι ανείπωτες τραγωδίες και ντροπές μας, με νεκρούς συμπατριώτες μας, όπως αυτές της Helios και του Μαρί. Η κοινωνία των πολιτών, νέοι και μεσήλικες, βιώνουν έντονα στο πετσί τους την ανεργία, την φτώχεια, τα κοινωνικά παντοπωλεία και συσσίτια, τον κοινωνικό μαρασμό, την εκτόξευση της μεταναστευτικότητας ανάμεσα στους κύπριους πολίτες, την κοινωνική εξαθλίωση κ.α.

Τι να περιμένει όμως κάποιος από την πλειοψηφία των πολιτών μιας χώρας που δεν έχουν την στοιχειώδη παιδεία και μόρφωση; Από πολίτες, που όπως είπε και ο Ισοκράτης, ”..έχουν καταχραστεί το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, και θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα την παρανομία ως ελευθερία την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία..”

Με αγωνιστική ελπίδα για να αλλάξουμε την σημερινή κατάντια

*Σταύρος Χατζησάββας

ΠΕΙΣΜΑΤΙΚΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ και ΑΛΗΘΙΝΟΣ