23 Ιουνίου: Εορτάζεται η «Ολυμπιακή Ημέρα»

Το 1894, με πρωτοβουλία του Πιερ ντε Κουμπερτέν, ιδρύεται στο Παρίσι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ, αγγλικά: International Olympic Committee, IOC, γαλλικά: Comité International Olympique, COI) δημιουργήθηκε από τον Δημήτριο Βικέλα και τον Πιερ ντε Κουμπερτέν το 1894 για να αναβιώσει τους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες που πραγματοποιούνταν στην Ελλάδα.

Η ΔΟΕ διοργανώνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αποφασίζει επίσης για την εισαγωγή ή την κατάργηση ενός αθλήματος από το πρόγραμμα των Ολυμπιακών αγώνων.

Οι αγώνες της Ολυμπιάδος γιορτάζονται κάθε 4 χρόνια (θερινοί) ενώ οι χειμερινοί το 3ο έτος της Ολυμπιάδας.

Οι πρώτοι θερινοί εορτάστηκαν το 1896 στην Αθήνα, ενώ οι πρώτοι χειμερινοί το 1924 στο Σαμονί (Chamonix) της Γαλλίας.

Στη φωτογραφία:

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή στους Αγώνες του 1896 με τον πρώτο πρόεδρο Δημήτριο Βικέλα στο κέντρο και τον Πιερ ντε Κουμπερτέν στα δεξιά του.

Το ιστορικό της Ολυμπιακής Ημέρας

Οι εορτασμοί της Ολυμπιακής Ημέρας, είναι κάτι παραπάνω από ένα αθλητικό γεγονός, αλλά μια ευκαιρία για όλο τον κόσμο να δραστηριοποιηθεί, να μάθει περισσότερα για τις Ολυμπιακές Αξίες και να ανακαλύψει καινούργια αθλήματα. Βασισμένες στους τρεις πυλώνες, κίνηση, γνώση και ανακάλυψη, οι Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές διοργανώνουν τη μέρα αυτή σε όλο τον κόσμο αγώνες, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις.

Κατά τη διάρκεια της 41ης Συνόδου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη συζητήθηκε για πρώτη φορά, η ιδέα για τον εορτασμό της Ολυμπιακής Ημέρας κάτι που υιοθετήθηκε μερικούς μήνες αργότερα κατά τη διάρκεια της 42ης Γενικής Συνέλευσης που έγινε στη Στοκχόλμη τον Ιανουάριο του 1948.

Οι Διεθνείς Ολυμπιακές Επιτροπές κλήθηκαν να διοργανώσουν τις πρώτες εκδηλώσεις κατά το διάστημα 17-24 Ιουνίου, τιμώντας έτσι το την 23η Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία πραγματοποιήθηκε το 1894 στο Παρίσι, το Συνέδριο που οργάνωσε ο Βαρόνος Πιερ ντε Κουμπερτέν, εκεί όπου αποφασίστηκε η ίδρυση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Οι πρώτοι εορτασμοί πραγματοποιήθηκαν στις 23 Ιουνίου σε εννέα χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Το 1978 η ΔΟΕ έδωσε επίσημο χαραχτήρα στους εορτασμούς εντάσσοντας τους στον Ολυμπιακό Χάρτη, και προέτρεψε όλες τις Ολυμπιακές Επιτροπές όπως διοργανώνουν εκδηλώσεις Ολυμπιακής Ημέρας με στόχο την προβολή του Ολυμπιακού Κινήματος.

Από το 1987 η Ολυμπιακή Ημέρα συνδυάζεται με τους αγώνες Olympic Day Runs σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι έχουν ως κύριο στόχο την προώθηση του μαζικού αθλητισμού. Στο ξεκίνημα συμμετείχαν 45 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές, ενώ κατά τα τελευταία χρόνια ο αριθμός έχει ξεπεράσει τις 150.

Το 2016 συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από την καθιέρωση των Olympic Day Runs.

Check Also

Η Γιορτή της Μάνας – Παγκόσμια ημέρα της Μητέρας

Μάνα, μητέρα, μαμά. Τρεις λέξεις που κλείνουν μέσα τους ομορφιά, τρυφερότητα, και αγάπη. Ένας ρόλος …

1η του Μάη: Εργατική Πρωτομαγιά – Διεθνής ημέρα εργατών

Εργατική Πρωτομαγιά ή Διεθνής ημέρα εργατών, γιορτάζεται σε όλο το κόσμο με συγκεντρώσεις και πορείες …