23χρονος Βρετανός ράπερ ο δήμιος του ΦόλεΪ

Ο αποκεφαλισμός του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ που έγινες ζωντανά σε κάμερα και συγκλόνισε την υφήλιο, διαλευκάνθηκε από τις βρετανικές Αρχές οι οποίες γνωρίζουν την ταυτότητα του αιμοσταγούς «δημίου».

Αξιοποιώντας το υπερσύγχρονο «οπλοστάσιο» μέσων αναγνώρισης που έχουν στη διάθεσή τους, οι υπηρεσίες ασφαλείας και foleiπληροφοριών MI5 και MI6 κατέληξαν στην ταυτότητα του καλούμενου «τζιχαντιστή Τζον» ο οποίος στην πραγματικότητα όλα δείχνουν πως προέρχεται από το Λονδίνο, είναι 23 χρονών και ονομάζεται… Αμπντέλ.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ οι Αρχές δεν είχαν ανακοινώσει επισήμως το όνομα του δράστη. Ωστόσο, σύσσωμος ο δυτικός Τύπος υποστήριζε πως πρόκειται για τον 23χρονο Αμπντέλ Μπάρι, πρώην μουσικό της ραπ από το Λονδίνο, ο οποίος ταξίδεψε μόλις πέρυσι στη Συρία για πάρει μέρος στην τζιχάντ του Ισλαμικού Κράτους-χαλιφάτου (του γνωστού ως ISIS ή IS).

Επικαλούμενο ένα «υψηλόβαθμο στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών» που συμμετέχουν στις έρευνες, το αμερικανικό «Fox News» υποστήριζε χθες το βράδυ πως ο 23χρονος Λονδρέζος είναι όντως ο βασικός ύποπτος για τον αποκεφαλισμό του Φόλεϊ, ενώ και η βρετανική «Independent» επικαλείτο την άποψη ενός ειδικού σε θέματα ηχοληψίας ο οποίος διαπίστωσε «μεγάλες ομοιότητες» ανάμεσα στη φωνή του μασκοφόρου τζιχαντιστή στο βίντεο, και τα φωνητικά στα τραγούδια του Λονδρέζου ράπερ «L Jinny» ή «Lyricist Jinn» όπως ήταν το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του 23χρονου βασικού υπόπτου.

Η μεταμόρφωση του Αμπντέλ Μπάρι από ράπερ που εξυμνεί τη μαριχουάνα σε αιμοσταγή τζιχαντιστή που σκοτώνει στο όνομα του Αλλάχ, έγινε για πρώτη φορά «θέμα» στα βρετανικά μίντια πριν από περίπου δύο εβδομάδες, όταν αυτός ανέβασε στον λογαριασμό του στο Twitter μια φωτογραφία στην οποία εικονίζεται να κρατάει… ένα κομμένο κεφάλι. «Χαλαρώνοντας με το φιλαράκι μου, ή τουλάχιστον ό,τι έμεινε από αυτό», έγραφε ο Μπάρι κάτω από την αποτρόπαια φωτογραφία που μάλλον τραβήχτηκε στη Ράκα, την πόλη-προπύργιο του ISIS στη βόρεια Συρία.

Μέχρι μόλις πριν από μερικούς μήνες ωστόσο, ο Μπάρι ζούσε σε ένα σπίτι αξίας περίπου 1,2 εκατ. ευρώ, στο πλούσιο προάστιο Μάιντα Βέιλ του δυτικού Λονδίνου, μαζί με τη μητέρα του και τα πέντε αδέλφια του. Ως φιλόδοξος μουσικός που ήταν, είχε καταφέρει τα προηγούμενα χρόνια να αρχίσει να κάνει «όνομα» στη χιπ χοπ σκηνή του Λονδίνου. Κάποια από τα τραγούδια του είχαν παίξει μάλιστα και στο ραδιόφωνο του BBC. Οσο για το περιεχόμενο των στίχων στη μουσική του Μπάρι, αυτοί περιστρέφονταν κυρίως γύρω από θεματικές όπως τα ναρκωτικά, η βία και η ζωή στις εργατικές κατοικίες. Στην πορεία, ωστόσο, οι αναφορές άρχισαν να αλλάζουν.

Η λατρεία για τον Αλλάχ πήρε τη θέση της λατρείας για τη μαριχουάνα και η αστική βία αντικαταστάθηκε από την απειλή της… απέλασης στην Αίγυπτο. Το στοιχείο που κάνει τη διαφορά στην περίπτωση του Μπάρι είναι το γεγονός πως ο πατέρας του, ο καταγόμενος από την Αίγυπτο Αντέλ Αμντούλ Μπάρι, φέρεται να ήταν ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Κατηγορείται μάλιστα πως το 1998 είχε συμμετάσχει στις δύο βομβιστικές επιθέσεις ενάντια σε πρεσβείες των ΗΠΑ στην Τανζανία και την Κένυα. Το «ένοχο» παρελθόν του έμελλε να τον φέρει αντιμέτωπο με τις βρετανικές Αρχές, οι οποίες τελικά τον συνέλαβαν και τον εξέδωσαν στις ΗΠΑ το 2012 ως τρομοκράτη. «Την ημέρα που ήρθαν και πήραν τον πατέρα μου, ορκίζομαι θα μπορούσα να είχα σκοτώσει έναν μπάτσο ή δύο», έλεγε ο 23χρονος σε ένα από τα τελευταία τραγούδια του.

Κι όλα αυτά ενώ παράλληλα οι αποκαλύψεις συνεχίζονται για τη δράση των Βρετανών τζιχαντιστών στη Συρία, οι οποίοι φέρονται, σύμφωνα με την εφημερίδα «Daily Mail», να έχουν κάνει περιουσίες από τις απαγωγές Δυτικών και να σκέφτονται μάλιστα χαριτολογώντας «να φύγουν με σύνταξη για το Κουβέιτ ή το Κατάρ». Η «Daily Mail» υποστηρίζει συγκεκριμένα πως τουλάχιστον τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες κατέβαλαν συνολικά 24 εκατ. στερλίνες (30 εκατ. ευρώ) στους τζιχαντιστές για την απελευθέρωση 11 ομήρων τον τελευταίο χρόνο.