22 Ιουνίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα ανά τον κόσμο, σαν σήμερα

22 Ιουνίου 1941 – Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα: Σαν σήμερα η εισβολή των Γερμανών στη Σοβιετική Ένωση

22 Ιουνίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα ανά τον κόσμο, σαν σήμερα

217 π.Χ. – Μάχη της Ραφίας: Ο φαραώ της Αιγύπτου, Πτολεμαίος Δ΄ Φιλοπάτωρ, νικά τον Αντίοχο Γ’ της αυτοκρατορίας των Σελευκιδών.

168 π.Χ. – Μάχη της Πύδνας: Οι Ρωμαίοι υπό τον Λούκιο Αιμίλιο Παύλο νικούν τον Μακεδόνα βασιλιά Περσέα, δίνοντας τέλος στον Τρίτο Μακεδονικό Πόλεμο.

431 – Αρχίζει τις εργασίες της στην Έφεσο η Γ’ Οικουμενική Σύνοδος, με σκοπό την καταδίκη του Νεστοριανισμού.

813 – Οι βουλγαρικές δυνάμεις του Κρούμου νικούν τα βυζαντινά στρατεύματα του αυτοκράτορα Μιχαήλ Α΄ στη μάχη της Βερσινικίας

1593 – Τα συμμαχικά χριστιανικά στρατεύματα νικούν τους Οθωμανούς στη μάχη του Σίσακ.

1622 – Οι πορτογαλικές δυνάμεις αποκρούουν ολλανδική εισβολή στη μάχη του Μακάου.

1633 – Μετά από έντονες αντιπαραθέσεις, το Ιεροδικείο της Ρώμης αναγκάζει τον Γαλιλαίο Γαλιλέι να αποκηρύξει την άποψή του ότι ο Ήλιος, και όχι η Γη, είναι το κέντρο του Σύμπαντος.

1662 – Εμφανίζεται για πρώτη φορά ο όρος «προπαγάνδα» στην εγκύκλιο του Πάπα Γρηγορίου ΙΕ’ για τη διάδοση της πίστεως (De Propagande Fide). Έκτοτε, ο όρος καθιερώθηκε να συμβολίζει την τέχνη της διάδοσης των ιδεών.

1774 – Οι Βρετανοί ψηφίζουν την Πράξη του Κεμπέκ, καθορίζοντας τους κανόνες διακυβέρνησης για την αποικία του Κεμπέκ στη Βόρεια Αμερική.

1825 – Το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου καταργεί τη φεουδαρχία στη βρετανική Βόρεια Αμερική.

1898 – Ισπανοαμερικανικός πόλεμος: Αμερικανοί πεζοναύτες αποβιβάζονται στην Κούβα.

1906 – Υιοθετείται η σημαία της Σουηδίας.

1911 – Ο Γεώργιος Ε’ και η Μαρία του Τεκ στέφονται βασιλιάς και βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας.

1940 – Η Γαλλία αναγκάζεται να υπογράψει ανακωχή με τη ναζιστική Γερμανία.

1941 – Ανατολικό μέτωπο (Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος): Οι Γερμανοί εισβάλλουν στη Σοβιετική Ένωση.

1963 – Δίδεται στη δημοσιότητα με μεγάλη καθυστέρηση το πόρισμα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Α. Γεωργίου για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, το οποίο επιρρίπτει την ευθύνη στον αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλονίκης Ευθύμιο Καμουτσή και τους αξιωματικούς που επιτηρούσαν τη φύλαξη της συγκέντρωσης.

1967 – Η Ε.Σ.Σ.Δ. ανακοινώνει ότι δεν θα συμμετάσχει στην προσεχή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

1968 – Σε εστία “ηθικής σήψεως” καταγγέλλει ο μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας, ότι έχει μεταβληθεί η παραλία των Ματάλων, διεθνές κέντρο συνάντησης των χίπις, οι οποίοι συγκεντρώνονται εκεί, κατά τον μητροπολίτη, για “να ζήσουν την απεριόριστον κτηνωδίαν των”.

1969 – Καμαρωτός ο Τσάρλι Τσάπλιν παραδίδει την κόρη του, Τζόζεφιν, στον Έλληνα γουνέμπορο, και εντός ολίγου γαμπρό του, Νίκο Σιστοβάρη στο ναό του Αγίου Γερασίμου της Λωζάνης, όπου τελούνται οι γάμοι του ζεύγους.

1973 – Η Τζένη Καρέζη και ο Κώστας Καζάκος ανεβάζουν στο θέατρο «Αθήναιον» το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Το μεγάλο μας τσίρκο».

1986 – Ο Ντιέγκο Μαραντόνα σκοράρει με “το χέρι του Θεού” στον αγώνα μεταξύ της Αργεντινής και της Αγγλίας για τα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου. Αργότερα ακολούθησε το “γκολ του αιώνα” επίσης από τον Μαραντόνα. Η Αργεντινή κερδίζει με 2-1 και στη συνέχεια θα κατακτήσει το παγκόσμιο κύπελλο.

Check Also

3 Νοεμβρίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα ανά τον κόσμο, σαν σήμερα

3 Νοεμβρίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα ανά τον κόσμο, σαν σήμερα 1507: Ο σύζυγος της Λίζας …

29η Οκτωβρίου: Ημέρα των Αγνοουμένων της Κύπρου

29η Οκτωβρίου: Ημέρα των Αγνοουμένων της Κύπρου Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου αποφάσισε το …