”Το Κομπάνι κινδυνεύει να πέσει”

Ο Αμερικανός στρατηγός Λόιντ Όστιν δήλωσε ότι οι βομβαρδισμοί στη Συρία προορίζονται κυρίως στο να διαταράξουν το δίκτυο ανεφοδιασμού του εχθρούς τονίζοντας ότι η μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ παραμένει «η προτεραιότητα» των ΗΠΑ.

«Το Ιράκ είναι προτεραιότητά μας και πρέπει να παραμείνει» δήλωσε ο στρατηγός Λόιντ Όστιν, ο διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης (CentCom, Μέση Ανατολή και Κεντρική Ασία) που επιβλέπει την εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών στο Ιράκ και στη Συρία.

O Όστιν επισήμανε κατά τη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σχετικά με τον πόλεμο ότι οι ιρακινές δυνάμεις έχουν κερδίσει «σταδιακά» έδαφος από τους αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους, προσθέτοντας ωστόσο θα χρειαστεί χρόνος για την επίτευξη των μεγαλύτερων στόχων.

«Έχουν καταφέρει αυτήν τη στιγμή να ανακαταλάβουν σταδιακά εδάφη που είχαν χαθεί» είπε και ανέφερε την επιχείρηση των Κούρδων γύρω από το φράγμα της Μοσούλης και την ανακατάληψη του συνοριακού φυλακίου Ραμπία.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους εξαπολύουν αεροπορικές επιδρομές σχεδόν καθημερινά στο Ιράκ και στη Συρία, όμως ο στρατηγός Όστιν επανέλαβε ότι αυτά τα πλήγματα δεν είναι παρά μόνον ένα «μέρος» της μάχης εναντίον των τζιχαντιστών και ότι μία στήριξη στο πεδίο- κυρίως από τον ιρακινό στρατό όπως επίσης από τους Σύρους αντάρτες που οι ΗΠΑ θέλουν να εξοπλίσουν και να εκπαιδεύσουν- είναι απαραίτητη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ανάπτυξης αμερικανικών στρατευμάτων στο μέτωπο, στο Ιράκ και. στη Συρία.

Ο επικεφαλής της CentCom υπογράμμισε ότι αεροπορικές επιδρομές σε Ιράκ και Συρία έχουν επιπτώσεις στην κατάσταση στο πεδίο, καθώς ελαττώνουν την ικανότητα των τζιχαντιστών να ταξιδεύουν σε μεγάλες οχηματοπομπές και να συγκεντρώνονται μαζικά για να εξαπολύουν επιθέσεις.

Ο στρατηγός Όστιν σημείωσε επίσης ότι οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες εμπόδισαν το συνασπισμό να διεξάγει όλες τις αποστολές που ήθελε στο Ιράκ.

Βασικός στόχος των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον στρατηγό, είναι «να νικήσουν και τελικά να καταστρέψουν» τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους προσφέροντας υποστήριξη στην κυβέρνηση και το στρατό του Ιράκ.

Ο ίδιος δήλωσε ότι βλέπει «ενθαρρυντικές ενδείξεις» μετά τα πρόσφατα πλήγματα γύρω από την πόλη της Συρίας Κομπάνι, βόρεια, πολύ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Ωστόσο εμφανίστηκε απαισιόδοξος για το μέλλον του Κομπάνι προσθέτοντας ότι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν ξεκάθαρα επικεντρώσει όλες τις προσπάθειές τους σε αυτήν την πόλη και ότι παρά τις προσπάθειες του διεθνούς συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, συνεχίζει να είναι «πολύ πιθανό» το ενδεχόμενο η πόλη να πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών.

Ο διοικητής της CentCom επιβεβαίωσε ότι οι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος δεν απειλούν το αεροδρόμιο της Βαγδάτης: «Είμαι αρκετά σίγουρος για το γεγονός ότι το αεροδρόμιο προστατεύεται» και θα παραμείνει ασφαλές τουλάχιστον «στο κοντινό μέλλον», τόνισε.

Στο πεδίο οι συγκρούσεις μεταξύ των κουρδικών δυνάμεων και των τζιχαντιστών μαίνονται στο Κομπάνι, την ώρα που οι ιρακινές δυνάμεις εξαπέλυσαν σήμερα μία επίθεση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ραμάντι, δυτικά της Βαγδάτης, και βόρεια του Τικρίτ, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών εδώ και 4 μήνες.