Μεγάλη αγωνία για τον νέο όμηρο των Τζιχαντιστών

Την ώρα που η Ουάσιγκτον επιδιώκει τη δημιουργία διεθνούς συνασπισμού για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών οι φρικαλεότητες που διαπράττουν οι μαχητές τους Ισλαμικού Κράτους δεν έχουν τελειωμό, μετά τον αποκεφαλισμό και τρίτου ομήρου, του Βρετανού εργαζόμενου σε ανθρωπιστική οργάνωση, Ντέιβιντ Χέινς,.

Στο τελευταίο, τρίτο κατά σειρά, βίντεο ο άτυχος Ντ. Χέινς είναι γονατισμένος, φοράει μία πορτοκαλί φόρμα όπως οι Φόλεϊ και Σότλοφ, ενώ ο δήμιός του -ο «Βρετανός Τζον», όπως εκτιμάται- είναι ντυμένος στα μαύρα με καλυμμένο το πρόσωπό του, κρατάει ένα μαχαίρι παρόμοιο με αυτό στα άλλα δύο βίντεο και έχει την ίδια βρετανική προφορά.

Στο βίντεο -η αυθεντικότητα του οποίου επιβεβαιώθηκε από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών- διάρκειας δύο λεπτών και 27 δευτερολέπτων, με τίτλο «Ενα μήνυμα προς τους συμμάχους της Αμερικής», η τζιχαντιστική οργάνωση επικρίνει τη Βρετανία για την προσχώρησή της στον συνασπισμό των ΗΠΑ, οι οποίες πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές κατά του ΙS στο Ιράκ.

Ο Χέινς διάβασε μία δήλωση στην οποία αναφέρεται πως ο Ντέιβιντ Κάμερον «φέρει την πλήρη ευθύνη» για την εκτέλεσή του. Αναφέρει επίσης πως οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας δεν έχουν το θάρρος να πουν το «όχι στους Αμερικανούς» και δυστυχώς οι Βρετανοί πολίτες στο τέλος θα πληρώσουν το τίμημα για αυτές τις πολιτικές αποφάσεις.

Αλλά και ο εκτελεστής απευθύνεται στο βίντεο προς τη βρετανική κυβέρνηση, λέγοντας πως «αυτός ο άνδρας πρέπει να πληρώσει το τίμημα για την υπόσχεσή σου, Κάμερον, να εξοπλίσεις τους (Κούρδους μαχητές) Πεσμεργκά».

Στο τέλος του βίντεο, ξανά όπως στις δύο προηγούμενες φρικιαστικές εκτελέσεις, παρουσιάζεται ως επόμενο θύμα άλλος όμηρος. Πρόκειται για τον Βρετανό Αλαν Χένινγκ, τον οποίο ο εκτελεστής απειλεί ότι θα σκοτώσει εάν η Βρετανία «συνεχίσει να υποστηρίζει» τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χένινγκ, που έχει γεννηθεί στο Μάντσεστερ και που δούλευε για μια μουσουλμανική ΜΚΟ, βρισκόταν στη Συρία και βοηθούσε πρόσφυγες. Τον απήγαγαν στην πόλη Αλ Ντάνα στη βόρεια Συρία.

Συγγενείς του τον είχαν προειδοποιήσει να μην πάει στη Συρία, αναφέρει η Daily Mail.

Οι μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας και των ΗΠΑ καταβάλουν τις τελευταίες ώρες προσπάθειες προκειμένου να σώσουν τη ζωή του τέταρτου ομήρου.