2000 πολίτες επωφελούνται από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών

Δύο χιλιάδες πολίτες θα βοηθηθούν κατά το τρέχον έτος από το Διάταγμα που αναμένεται να εκδώσει πολύ σύντομα ο Υπουργός Ενέργειας και το οποίο θα καθορίζει ποιοι μπορούν να λάβουν επιχορήγηση από το κράτος για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις κατοικίες τους με εφαρμογή του net metering, δηλαδή του συμψηφισμού παραγόμενης ενέργειας και ενέργειας που καταναλώνεται από φωτοβολταϊκά συστήματα.

Αυτό ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα η εφαρμογή του Διατάγματος να ανακουφίσει τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, δίνοντας ταυτόχρονα ώθηση στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και των φωτοβολταϊκών, που αναμένεται ότι θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας τα επόμενα 2-3 χρόνια.

Το θέμα συζητήθηκε σε σημερινή συνάντηση του Υπουργού με τον ΓΓ των Οικολόγων Γιώργο Περδίκη, ο οποίος αναφέρθηκε σε μια «νέα εποχή» στον τομέα των ΑΠΕ, στην Κύπρο.

Ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι συζητήθηκαν και οι «πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες» του Κινήματος για την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων και τη δημιουργία ενός τομέα εταιρειών παροχής ενεργειακών υπηρεσιών που θα αναλαμβάνουν την κεφαλαιουχική δαπάνη με αντίκρισμα τη διαφορά στην ενεργειακή απόδοση που επιτυγχάνεται στα κτήρια.

Ο Υπουργός είπε ότι ευελπιστούμε να λάβουμε χρηματοδότηση από την ΕΕ για την υλοποίηση των ενεργειών αυτών, προσθέτοντας ότι  η Κύπρος  λαμβάνει θετικό πρόσημο στο Ταμείο ρύπων της ΕΕ, από το οποίο ενδεχομένως να μπορεί να προέλθει μερική χρηματοδότηση.

Ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως οι ιδέες που παρουσιάστηκαν από το Κίνημα στα θέματα της πράσινης ανάπτυξης είναι πολύ ενδιαφέρουσες και  έρχονται να προστεθούν σε όσα έχει προκηρύξει η Κυβέρνηση και έχουν εξαγγελθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Από πλευράς του ο ΓΓ  των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε πως «ξεκινά μια νέα εποχή στα θέματα που αφορούν τις ΑΠΕ».

«Ελπίζουμε με το net metering που θα ξεκινήσει να γεμίσει η Κύπρος με φωτοβολταϊκές στέγες» είπε, προσθέτοντας πως το Κίνημα θα δώσει στο Υπουργείο εισηγήσεις για να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή η διαδικασία.

Όπως ανέφερε, σήμερα έδωσε στον Υπουργό εισηγήσεις για το πώς θα προχωρήσει σύντομα ένα πρόγραμμα επιδότησης για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων και ιδιωτικών κτηρίων.

«Υπήρξε πάρα πολύ καλή προσέγγιση από την πλευρά του Υπουργού και είμαι αισιόδοξος ότι θα συνεργαστούμε για να κερδίσουμε το ενεργειακό στοίχημα και να έχουμε προσαρμογή στις οδηγίες της ΕΕ, κατοικίες και δημόσια κτήρια οικολογικά, ενεργειακά σωστά, οικονομικά για να δώσουμε και στην κυπριακή οικονομία ανάσα ανάπτυξης» είπε.