Τα πρωτοσέλιδα σήμερα

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:  Κύριο του θέμα με τίτλο «Πολλές οι καθυστερήσεις» γράφει πως οι πολλές καθυστερήσεις σε επιμέρους θέματα που αφορούν στο μνημονιακό πρόγραμμα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που ανέρχονται σε €26,5 δισ. και οι πιθανές επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης στην κυπριακή οικονομία θα είναι στο επίκεντρο της Τρόικας. Αλλού αναφέρεται σε καταγγελίες στον Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για ηχογραφημένα μηνύματα προεκλογικής εκστρατείας με τα οποία υποψήφιος ευρωβουλευτής επικοινωνεί με τους ψηφοφόρους χωρίς την άδειά τους. Αλλού γράφει ότι έπεσαν από τα σύννεφα οι γονείς της 14χρονης που έπεσε θύμα σεξουαλική εκμετάλλευσης από 35χρονο και 57χρονο, αφού δεν περνούσε καν από το μυαλό τους που είχε μπλέξει το παιδί τους.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Με τίτλο «Η ώρα της αλήθειας για τις διαπραγματεύσεις» αναφέρει πως αρχίζει σήμερα η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων και διπλωμάτες εκτιμούν ότι οι προοπτικές των συνομιλιών θα διαφανούν από την προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος. Αλλού γράφει ότι με μεγάλες προσδοκίες αρχίζει σήμερα την τετραήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Γερμανία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, καθώς η Καγκελάριος Μέρκελ φέρεται διατεθειμένη να στηρίξει τις προσπάθειες της κυπριακής Κυβέρνησης να προχωρήσει τόσο στην οικονομία όσο και στο Κυπριακό. Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης σε αποφάσεις του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου για μείωση των ενοικίων για στέγαση κυβερνητικών υπηρεσιών και συγκεκριμένα για μετακίνηση του Κτηματολογικού Γραφείου Αμμοχώστου από την Λάρνακα στην Αμμόχωστο.

 ΣΗΜΕΡΙΝΗ: Με τίτλο «Φορτωθήκαμε άλλα τρία δισ.» αναφέρει πως έντονες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων για την έκδοση ομολόγου από την Κυβέρνηση μιλώντας για αδιαφάνεια και για αχρείαστη και βιαστική έκδοση, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε την έκδοση στρατηγική κίνηση που σχετίζεται με την έγκαιρη προετοιμασία επανόδου της Κύπρου στις αγορές. Αλλού γράφει ότι «μας την έφερε ο Φέλτμαν» αφού ο βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ έκανε λόγο για δύο λαούς στην Κύπρο και υποχρεώθηκε να διορθώσει με παρέμβαση Κασουλίδη, αποδίδοντας την αναφορά σε «γλωσσικό ατόπημα». Σε άλλο θέμα γράφει ότι το αίμα ρέει άφθονο στην Ουκρανία.

ΧΑΡΑΥΓΗ: Με τίτλο «Ναι Ζέτας σε ό,τι ζητούν οι επιχειρηματίες» γράφει ότι προς ανανέωση του διατάγματος για το τουριστικό ωράριο προχωρεί το Υπουργείο Εργασίας, παρά τη δυσχερή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι μικρομεσαίοι. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε «τραπεζίτες – τζογαδόρους σε κατάσταση παροξυσμού» που φόρτωσαν την Κύπρος με ζημιές 4,5 δισ. Ευρώ από τις επενδύσεις σε ελληνικά ομόλογα, ενώ χαρακτηρίζει εγκληματικό τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι τότε εποπτικές αρχές. Αλλού γράφει πως με περιουσιακό ξεκινά ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων, ενώ τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό συζήτησε ο βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ, αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις Τζέφρυ Φέλτμαν.

 The Cyprus Daily:  Κύριο της θέμα με τίτλο “Πίσω στην ανάπτυξη” γράφει πως οι Βρυξέλλες προβλέπουν οικονομική ανάκαμψη το 2015, ωστόσο το ποσοστό ανεργίας θα παραμείνει υψηλό. Σε άλλο θέμα και κάτω από φωτογραφία νιόπαντρου ζεύγους που κρατά μια δάδα, γράφει ότι η σκυταλοδρομία για τους προσεχείς αγώνες της κοινοπολιτείας στην Γλασκώβη κάνει το γύρο της Κύπρου και ότι το νιόπαντρο ζευγάρι από την Πάφο δεν έχασε την ευκαιρία να γίνει μέρος της ιστορίας. Γράφει επίσης ότι η Κύπρος είναι αισιόδοξη ενόψει της τέταρτης αξιολόγησης της Τρόικας.

 Cyprus Mail: Με τίτλο “Μάχη για την πίτα των ανανεώσιμων” αναφέρει πως τα φωτοβολταϊκά τα ηλιοθερμικά και τα αιολικά πάρκα ανταγωνίζονται για τον προϋπολογισμό για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες. Αλλού και κάτω από πρωτοσέλιδη φωτογραφία με την σκυταλλοδρόμο Δήμητρα Κυριακίδου αναφέρεται στην σκυταλοδρομία που πέρασε από την Πάφο χθες ενόψει των 20ων Κοινοπολιτειακών Αγώνων. Επίσης η Κύπρος δέχθηκε επικρίσεις για ανεπαρκή νομοθεσία για αντιμετώπιση της διαδικτυακής κοινωνικοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών, μετά την πρόσφατη υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης δύο έφηβων κοριτσιών.