19 Ιουνίου: Τα γεγονότα ανά τον κόσμο, σαν σήμερα

19 Ιουνίου: Τα γεγονότα ανά τον κόσμο, σαν σήμερα

240 – Ο Ερατοσθένης υπολογίζει την περίμετρο της Γης.

1269 – Ο βασιλιάς Λουδοβίκος Θ΄ της Γαλλίας εκδίδει διαταγή, σύμφωνα με την οποία όλοι οι Εβραίοι υποχρεώνονται να φέρουν ειδικό κίτρινο σήμα.

1306 – Ο στρατός του κόμη του Πέμπροουκ νικά το στρατό του Ροβέρτου Α’ της Σκωτίας στη μάχη του Μέθβεν.

1821 – Οι Οθωμανοί νικούν τη Φιλική Εταιρεία στη Μάχη του Δραγατσανίου.

1827 – Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης απειλεί όσους Έλληνες προσκυνούν τον Ιμπραήμ με θάνατο. («Περίπτωση Νενέκου»)

1843 – Ο Καρλ Μαρξ έρχεται εις γάμου κοινωνία με την αριστοκρατικής καταγωγής Τζένι φον Βεστπάλεν. Ο γερμανός φιλόσοφος είναι 25 ετών και η σύζυγός του 29.

1863 – Ένοπλη ρήξη «Ορεινών» και «Πεδινών» στην Αθήνα (Κανάρης, Βούλγαρης), η κορύφωση των γνωστών και ως «Ιουνιανών».

1867 – Με εντολή του Μπενίτο Χουάρες εκτελείται ο πρώην αυτοκράτορας του Μεξικού Φερδινάνδος Μαξιμιλιανός.

1913 – Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος: αρχίζει η ελληνοβουλγαρική μάχη του Καλίνοβου.

1953 – Εκτελείται στις Ηνωμένες Πολιτείες το ζεύγος Γιούλιους και Έθελ Ρόζενμπεργκ για κατασκοπεία υπέρ της Σοβιετικής Ένωσης.

1960 – Στην Πράγα, ο Δήμος Μαγκλάρας πηδάει στο άλμα εις μήκος 7,71 μ. καταρρίπτοντας το πανελλήνιο ρεκόρ.

1961 – Το Κουβέιτ ανακηρύσσει την ανεξαρτησία του από το Ηνωμένο Βασίλειο.

1962 – Η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει να παύσει ολόκληρο το Δ.Σ. της Δ.Ε.Η., κατόπιν σοβαρών καταγγελιών περί οικονομικών ατασθαλιών.

1963 – Διαψεύδεται επισήμως φήμη που ενθουσιάζει τους Αθηναίους, ότι το Τσίρκο της Βουδαπέστης που επισκέπτεται την πόλη αγοράζει γάτες τοις μετρητοίς ή έναντι εισιτηρίων για τις παραστάσεις του.

1964 – Αυξάνεται σε 15.500 δραχμές η βουλευτική αποζημίωση, ενώ ταυτόχρονα χορηγούνται στους βουλευτές δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και 15νθήμερη άδεια μετ’ αποδοχών.

1965 – Ο Νκουγιέν Κάο Κι γίνεται πρωθυπουργός του Νοτίου Βιετνάμ, ως επικεφαλής στρατιωτικής χούντας. Ο στρατηγός Νκουγιέν Βαν Τέου γίνεται ο φαινομενικός αρχηγός του κράτους.

1969 – Γίνεται αποδεκτή η παραίτηση, «λόγω κοπώσεως», του υπουργού Παιδείας Θεοφύλακτου Παπακωνσταντίνου.

2014 – Ο Πρίγκιπας Φελίπε της Ισπανίας στέφεται νέος βασιλιάς της Ισπανίας με τον τίτλο Βασιλιάς Φίλιππος ΣΤ΄ της Ισπανίας.