Πακετο μέτρων για την βιομηχανία

 

Πακέτο μέτρων συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ για την μείωση του ενεργειακού κόστους της Βιομηχανίας ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ. Τα μέτρα αυτά αφορούν ενεργοβόρες βιομηχανίες, χαλυβουργίες, τσιμεντοβιομηχανίες, ΛΑΡΚΟ κτλ., όχι όμως και τα ορυχεία της ΔΕΗ.
Όπως φαίνεται και από την ανακοίνωση του υπουργείου για τη μείωση του ενεργειακού κόστου τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ικανοποιούν το σύνολο των αιτημάτων που είχαν καταθέσει οι βιομήχανοι.

Μεταξύ άλλων στο πακέτο μέτρων προσφέρει:

– Την εξίσωση του ΕΤΜΕΑΡ της μέσης τάσης με την υψηλή για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις.
– Την επιστροφή μέρους των κερδών της ΔΕΠΑ σε όλους τους πελάτες της εταιρείας.

– Tην άμεση μετακύληση της έκπτωσης που θα προκύψει από την Gazprom με την συμφωνία να είναι θέμα ημερών και με αναδρομικότητα από τον Ιούνιο του 2013.

– Την διατήρηση σε καθεστώς επιλεξιμότητας για 2 χρόνια των βιομηχανιών που σήμερα είναι επιλέγοντες πελάτες της ΔΕΠΑ ανεξαρτήτως κατανάλωσης λόγω κρίσης.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι εξαγγελίες που έγιναν για το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας δεν περιελάμβαναν συγκεκριμένες ρυθμίσεις και δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως, το γενικό πλαίσιο αλλά και η κατεύθυνση των μέτρων κρίνεται από τους φορείς της αγοράς ως θετική.