1,680 παραβάσεις τροχαίας το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου

1,680 παραβάσεις τροχαίας το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου

Αυξημένα μέτρα, καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου του δεκαπενταύγουστου που πέρασε, έλαβε η Αστυνομία, με σκοπό την ασφάλεια και προστασία των πολιτών κατά τις διακινήσεις τους στο οδικό δίκτυο. Η εφαρμογή συγκεκριμένων σχεδίων δράσης και η παρουσία των μελών της Αστυνομίας στο οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στις περιοχές μαζικής διακίνησης του κοινού, φαίνεται ότι απέδωσαν θετικά αποτελέσματα, τόσο σε σχέση με την παροχή διευκολύνσεων στους χρήστες του οδικού δικτύου, όσο και στην πρόληψη σοβαρών και θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων.

Τα μέτρα αστυνόμευσης στο οδικό δίκτυο, περιλάμβαναν όπως πάντα και τη διενέργεια τροχονομικών ελέγχων, με έμφαση στον έλεγχο των παραβάσεων που αποδεδειγμένα συνιστούν τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης σοβαρών και θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων, όπως είναι οι παραβάσεις του ορίου ταχύτητας, η μη χρήση ζώνης ασφαλείας από οδηγούς και επιβάτες αυτοκινήτων και προστατευτικού κράνους από μοτοσικλετιστές, η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης, και οι παραβάσεις σημάτων τροχαίας. Έμφαση δόθηκε παράλληλα και στον έλεγχο των παραβάσεων που επηρεάζουν την ομαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας και δυσχεραίνουν την απρόσκοπτη διακίνηση των πολιτών στο οδικό δίκτυο, όπως είναι οι παραβάσεις παράνομης στάθμευσης οχημάτων και παρακώλυσης της κυκλοφορίας.

Συνολικά 1,680 παραβάσεις τροχαίας διαπιστώθηκαν και καταγγέλθηκαν κατά το τριήμερο, μεταξύ Παρασκευής και Δευτέρας, 12 και 15 Αυγούστου. Από τις καταγγελίες που έγιναν, ξεχωρίζουν οι 121 καταγγελίες οδηγών οχημάτων, που εντοπίστηκαν να οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλης, καθώς και οι 732 καταγγελίες που έγιναν για παραβάσεις του ορίου ταχύτητας.

Σχετικά με την παράλειψη χρήσης ζώνης ασφαλείας έγιναν 61 καταγγελίες, μεταξύ τους και 14 καταγγελίες για μεταφορά μεγαλύτερου από τον επιτρεπόμενο αριθμό επιβατών σε όχημα, ενώ σχετικά με την παράλειψη χρήσης προστατευτικού κράνους από μοτοσικλετιστές, έγιναν 20 καταγγελίες. Άλλες 36 καταγγελίες αφορούσαν στη χρήση κινητού τηλεφώνου ή άλλου αντικειμένου κατά την οδήγηση, ενώ διαπιστώθηκαν και καταγγέλθηκαν ακόμη 77 παραβάσεις σημάτων τροχαίας και φωτεινών σηματοδοτών τροχαίας. Άξιες αναφοράς είναι και οι 18 καταγγελίες για παράνομο προσπέρασμα.

Κατά τη διάρκεια των τροχονομικών ελέγχων, 22 πρόσωπα καταγγέλθηκαν αφού εντοπίστηκαν να οδηγούν οχήματα χωρίς να είναι κάτοχοι άδειας οδήγησης σε ισχύ, ενώ 53 οδηγοί καταγγέλθηκαν αφού εντοπίστηκαν να οδηγούν οχήματα για τα οποία δεν υπήρχε πιστοποιητικό καταλληλότητας σε ισχύ, και 20 οδηγοί καταγγέλθηκαν αφού εντοπίστηκαν να οδηγούν οχήματα, τα οποία είναι δηλωμένα στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών, ως ακινητοποιημένα. Άλλες 22 καταγγελίες αφορούσαν σε οδηγούς που εντοπίστηκαν να οδηγούν οχήματα χωρίς να καλύπτονται από πιστοποιητικό ασφάλισης.

Για παραβάσεις παράνομης στάθμευσης οχημάτων, έγιναν συνολικά 242 καταγγελίες, από τις οποίες οι 29 καταγγελίες αφορούσαν στην παράνομη στάθμευση σε χώρους στάθμευσης για ΑμεΑ. Άλλες 42 καταγγελίες έγιναν για παραβάσεις παρακώλυσης της κυκλοφορίας.

Τα μέτρα και δράσεις αστυνόμευσης στο οδικό δίκτυο παγκύπρια, όπως και οι τροχονομικοί ελέγχοι, συνεχίζονται από την Αστυνομία καθημερινά. Μοναδικός στόχος είναι η καλλιέργεια και εμπέδωση οδικής συνείδησης και η πρόληψη των θανατηφόρων και σοβαρών οδικών συγκρούσεων.