“Το νομοσχέδιο για τους χούλιγκαν,στο επόμενο Υπουργικό”

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα προωθήσει, ίσως και στην επόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το νομοσχέδιο για τη βία στα γήπεδα, δήλωσε ο Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος έστειλε το μήνυμα ότι τα γήπεδα πρέπει να καταστούν και πάλι χώροι διασκέδασης και όχι εκτόνωσης των χούλιγκανς.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης συναντήθηκε το πρωί με τον Πρόεδρο της ΚΟΠ Κωστάκη Κουτσοκούμνη και τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Διαιτητών Λεόντιο Τράττο, ύστερα από δικό τους αίτημα.

Σε δηλώσεις που ακολούθησαν, ο κ. Νικολάου είπε ότι η συμπεριφορά των χούλιγκανς είναι επικίνδυνη, προσθέτοντας ότι υπάρχει η ανάγκη οι υποθέσεις βίας στα γήπεδα να δικάζονται άμεσα και να υιοθετηθεί και ο θεσμός που υπάρχει στο εξωτερικό για αυτόφωρο αδίκημα.

Αναφέρθηκε στη χρήση διαφόρων αντικειμένων από χούλιγκανς στα γήπεδα, συμπεριλαμβανομένων και εκρηκτικών υλών, προσθέτοντας ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για αυστηρότερους ελέγχους από πλευράς Αστυνομίας όσων εισέρχονται στα γήπεδα.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι εκφράστηκε η έντονη ανησυχία των διαιτητών για την κατάσταση αλλά και η αποφασιστικότητά τους να  διακόπτουν αγώνες αν τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των παρευρισκομένων.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, το νομοσχέδιο  του Υπουργείου θα προωθηθεί πιθανότητα στην επόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση και με το οποίο θα επιτυγχάνεται η ταχεία εκδίκαση των υποθέσεων ενώπιον των δικαστηρίων αλλά και ο αποκλεισμός από το γήπεδο όσων έχουν κατηγορηθεί ενώπιον των δικαστηρίων για αδικήματα που σχετίζονται με βία στα γήπεδα έως την εκδίκαση των υποθέσεων αυτών.

Είπε ότι αυτό αφορά στην επέκταση της αρμοδιότητας του υπεύθυνου αξιωματικού ασφάλειας ύστερα από έγκριση από τον Αρχηγό Αστυνομίας, να μπορεί να αποκλείει από το γήπεδο πρόσωπα τα οποία είναι ύποπτα για διάπραξη βίας στα γήπεδα και να μπορεί –με την τροποποίηση της νομοθεσίας-να μπορεί να αποκλείει οποιονδήποτε εναντίον του οποίου διερευνάται τέτοια υπόθεση.

Ο Υπουργός είπε ότι πρόκειται για νομοθετικά μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν επιπρόσθετα με τα μέτρα που ήδη υλοποιούνται και αφορούν την εκπαίδευση των Αστυνομικών, η ενίσχυση των αντιοχλαγωγικών ομάδων και άλλα.

«Θέλω να πιστεύω ότι με όλα αυτά τα μέτρα, κάποιοι θα πάρουν το μήνυμα ότι στα γήπεδα πρέπει κάποιες συνήθειες που είχαμε στο παρελθόν να τις εγκαταλείψουμε και να πηγαίνουν στα γήπεδα και να συμπεριφέρονται όπως αυτό επιβάλλεται, κόσμια, να απολαμβάνουν τον αγώνα και με ασφάλεια να επιστρέφουν στα σπίτια τους», ανέφερε.

Είπε ότι στόχος είναι τα γήπεδα να καταστούν χώροι τους οποίους να επισκέπτονται και τα μικρά παιδιά χωρίς να κινδυνεύουν.

Ο Πρόεδρος της ΚΟΠ Κωστάκης Κουτσοκούμνης είπε ότι η προσπάθεια της πολιτείας είναι συνεχής και ότι σε αυτό το πλαίσιο έγιναν και πολλές ανεπίσημες συναντήσεις γιατί «ο χουλιγκανισμός εξελίσσεται, αλλάζει μορφή και θα πρέπει οι σχετικοί νόμοι και εξουσίες αλλά και η συμπεριφορά όλων μας να εξελιχθεί ανάλογα με το τι έχουμε ενώπιων μας».

Ανέφερε ότι τα μέτρα που εξαγγέλλονται και αφορούν τις αλλαγές στη νομοθεσία αλλά και τα επιπρόσθετα μέτρα που θα ληφθούν από την Αστυνομία βρίσκουν την ΚΟΠ σύμφωνη, λέγοντας ότι αν χρειαστούν και άλλα μέτρα η Ομοσπονδία θα ασκήσει πίεση για να περάσουν και άλλα νομοσχέδια.

Ο κ. Κουτσοκούμνης είπε ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός από τη στιγμή που τα γήπεδα έχουν καταστεί χώρος εκτόνωσης του οποιουδήποτε, εκφράζοντας ιδιαίτερη ανησυχία για το εύρος των αντικειμένων που μεταφέρονται πλέον στα γήπεδα και τον κίνδυνο σοβαρών τραυματισμών.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών Λεόντιος Τράττος, ο οποίος είχε στο παρελθόν πέσει θύμα επίθεσης από φιλάθλους, εξέφρασε και αυτός ανησυχία για τις διαστάσεις που λαμβάνει το φαινόμενο.

«Μας έχει χαροποιήσει η προώθηση του νέου νομοσχεδίου και θα είμαστε υποστηρικτές της όλης προσπάθειας», σημείωσε.

Είπε ότι τα γήπεδα δεν είναι χώροι εκτόνωσης για τους χούλιγκανς, αλλά πρέπει σε αυτά να πηγαίνουν οικογένειες με μικρά παιδιά, προσθέτοντας ότι τέτοιου είδους άτομα (χούλιγκανς) πρέπει να απομονωθούν γιατί δεν έχουν χώρο στο ποδόσφαιρο.