Δικτυακή πύλη της Κομισιόν για πρόσβαση ΜΜΕ σε χρηματοδοτήσεις

Ενιαία δικτυακή πύλη για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ΜΜΕ στα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ με στόχο την άντληση χρηματοδοτήσεων, έθεσε σε λειτουργία από σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, από σήμερα οι επιχειρήσεις σ’ ολόκληρη την Ευρώπη θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση στην τόσο αναγκαία γι’ αυτές χρηματοδότηση, καθώς επεκτείνει την ενιαία δικτυακή πύλη για τη χρηματοδότηση της ΕΕ, ώστε να περιλαμβάνει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).

Η νέα ενιαία πύλη για τη χρηματοδότηση της ΕΕ, η οποία άρχισε να λειτουργεί τον προηγούμενο μήνα, παρέχει κατανοητές, πλήρεις και επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με το πώς οι επιχειρηματίες και οι ΜΜΕ μπορούν να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση άνω των 100 δισ. ευρώ από την ΕΕ μέσω διαφόρων προγραμμάτων της περιόδου 2007-2013. Οι σημερινές προσθήκες θα διπλασιάσουν τον αριθμό των τραπεζών και αμοιβαίων κεφαλαίων-εταίρων σε περισσότερα από 1.000, ενισχύοντας περαιτέρω μια ζωτικής σημασίας πηγή πληροφοριών για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ μέσω εγγυήσεων, δανείων και επιχειρηματικών κεφαλαίων.

Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση αποτελεί ένα από τα πιο πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΜΜΕ στην Ευρώπη. Την τελευταία διετία, σχεδόν το ένα τρίτο των ΜΜΕ που ζήτησαν τραπεζικό δάνειο, είτε δεν κατάφεραν να εγκριθεί η αίτησή τους είτε δανείστηκαν μικρότερο ποσό από εκείνο που είχαν ζητήσει.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το επιχειρηματικό περιβάλλον για τις ευρωπαϊκές ΜΜΕ επιδεινώνεται και οι τράπεζες της ευρωζώνης έχουν αυστηροποιήσει τα κριτήρια αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας των πελατών τους. Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, οι πληροφορίες και η πρόσβαση στη χρηματοδότηση έχουν αποκτήσει για τις επιχειρήσεις πολύ μεγάλη σημασία. Τα διαρθρωτικά ταμεία παρέχουν ήδη βοήθεια στις ΜΜΕ: περίπου 70 δισ. ευρώ για την περίοδο 2007-2013.

Με την ευκαιρία της διάσκεψης «Ευρωπαϊκή στήριξη στις ΜΜΕ για την περίοδο 2014-2020», που διεξάγεται σήμερα στις Βρυξέλλες, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για τη βιομηχανία και την επιχειρηματικότητα, Αντόνιο Ταγιάνι και ο Επίτροπος για θέματα περιφερειακής πολιτικής, Γιοχάνες Χαν αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους ότι η ενιαία πύλη για τη χρηματοδότηση της ΕΕ θα βοηθήσει τις ΜΜΕ να βρουν την πολυπόθητη χρηματοδότηση εύκολα και γρήγορα.

«Μία από τις βασικές προτεραιότητες της Επιτροπής είναι να απλουστευθούν και να περιοριστούν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και η προσθήκη των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ στην ενιαία πύλη αποτελεί σημαντικό ορόσημο», αναφέρουν, ενώ ενθαρρύνουν τα κράτη μέλη και τις περιφέρειες να χρησιμοποιούν τα χρηματοδοτικά μέσα της ΕΕ, αφού μπορούν να αυξήσουν τον αντίκτυπο της πολιτικής για τη συνοχή και επιπλέον, συμβάλλουν καταλυτικά στην πραγματοποίηση των καίριων επενδύσεων που χρειάζονται ώστε να δοθεί σημαντική ώθηση στην ευρωπαϊκή οικονομία και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Τα χρηματοδοτικά μέσα της ΕΕ για τις ΜΜΕ τα οποία καλύπτονται από το δικτυακό τόπο περιλαμβάνουν το πρόγραμμα-πλαίσιο για την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα (ΠΑΚ), το μηχανισμό μικροχρηματοδοτήσεων Progress, το μέσο επιμερισμού του κινδύνου (ΠΠ7), τα δάνεια της ΕΤΕ για τις ΜΜΕ και, πλέον, τα εθνικά και περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα των κρατών μελών για την υλοποίηση των στόχων της πολιτικής για τη συνοχή.

Η ενιαία πύλη παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι ΜΜΕ μπορούν να υποβάλουν αίτηση για χρηματοδότηση με τη στήριξη της ΕΕ, μέσω μίας από τις περίπου 1.000 τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η ενιαία πύλη για τη χρηματοδότηση της ΕΕ παρέχει τη δυνατότητα σε επιχειρηματίες και εταιρείες να βρουν εξατομικευμένη χρηματοδότηση ανάλογα με τις ειδικές χρηματοδοτικές ανάγκες τους, όπως το μέγεθος της επιχείρησης, το είδος της χρηματοδότησης και τις επενδυτικές προτεραιότητες. Η πύλη είναι διαθέσιμη σε διάφορες γλώσσες της ΕΕ και προσβάσιμη από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ καθώς και τις υποψήφιες χώρες.