123 δισεκατομμύρια κέρδη για το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο του κόσμου!

Το επενδυτικό κρατικό ταμείο της Νορβηγίας, το μεγαλύτερο στον κόσμο, ανακοίνωσε σήμερα έσοδα ύψους 123 δισ. δολ. για το 2020, καθώς οι αγορές οδήγησαν σε ένα κύμα πρωτοφανών φορολογικών και νομισματικών κινήτρων για την καταπολέμηση της πανδημικής κρίσης.

Τα έσοδα του ταμείου ενισχύθηκαν από την αλματώδη άνοδο των μετοχών των εταιρειών τεχνολογίας, η οποία έφερε αύξηση των αποδόσεων κατά 41,9%.

«Αυτό οφείλεται κυρίως στην πανδημία που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης για προϊόντα που σχετίζονται με την τηλεργασία, την εκπαίδευση, το εμπόριο και την ψυχαγωγία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Νικολάι Τάνγκεν.

Το ταμείο αξίας 1,3 τρισ. δολαρίων είχε συνολικές αποδόσεις 10,9%. Το μετοχικό του χαρτοφυλάκιο είχε αποδόσεις 12,1%, ενώ τα ομόλογα 7,5% και τα ακίνητα είχαν απώλειες 0,1%. Το ταμείο ανέφερε ότι η συνολική απόδοση ήταν 0,27 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το σημείο αναφοράς.

Το 2020 ήταν μια δραματική χρονιά για το επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας. Ο Τάνγκεν, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου τον Σεπτέμβριο, πήρε τα ηνία της επιχείρησης έπειτα από μια ταραχώδη διαδικασία πρόσληψης και έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε αλλαγές στον επενδυτικό κολοσσό.

Ο 54χρονος Τάνγκεν θέλει να βασιστεί περισσότερο σε εξωτερικούς διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και στην τεχνολογία προκειμένου να επιτύχει καλύτερα αποτελέσματα. Έχει επίσης καταστήσει σαφές θα επικεντρωθεί στους τομείς αειφόρου ανάπτυξης.

Το Ταμείο που ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1990, δημιουργήθηκε με σκοπό να πραγματοποιήσει επενδύσεις με τα έσοδα από την εκμετάλλευση των πηγών πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας.

Η ιδέα ήταν να αποφευχθεί η υπερθέρμανση της εγχώριας οικονομίας, διατηρώντας παράλληλα αποθέματα πλούτου για τις μελλοντικές γενιές. Με συμμετοχή σε περίπου 9.000 εταιρείες, το αμοιβαίο κεφάλαιο κατέχει περίπου το 1,5% των παγκόσμιων μετοχών. Βρίσκεται στη διαδικασία αύξησης της έκθεσής του σε μετοχές της Βόρειας Αμερικής, αφού επέκτεινε το μετοχικό κεφάλαιο του συνολικού χαρτοφυλακίου σε 70% από 60% το 2017.

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας απέσυρε ποσά ρεκόρ από το ταμείο πέρυσι για την καταπολέμηση της πανδημίας. Ως εκ τούτου η Κεντρική Τράπεζα της χώρας δεν χρειάστηκε να καταφύγει σε μέτρα νομισματικής πολιτικής στα οποία αναγκαστικά στράφηκαν άλλες κεντρικές τράπεζες.

Check Also

Πλέον ο Έλον Μασκ δεν είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στο κόσμο… έχασε $15 δισ. σε μία ημέρα

Ο Έλον Μασκ δεν είναι πλέον ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, αφού οι μετοχές της …

Οι αναλυτές προειδοποιούν για «υπερθέρμανση» των επενδύσεων σε bitcoin

Όλο και περισσότεροι αναλυτές προειδοποιούν πως οι επενδύσεις σε bitcoin οδηγούνται πλέον σε «υπερθέρμανση». Οι …