12 Αυγούστου: Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας

«Σήμερα γιορτάζουμε τους νέους, τις οργανώσεις που διευθύνονται από νέους, τις κυβερνήσεις και άλλους που εργάζονται για να μεταμορφώσουν την εκπαίδευση και να ανεβάσουν τους νέους παντού». – Γ Γτου ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες

Η 12η Αυγούστου ορίστηκε ως η παγκόσμια ημέρα νεολαίας από την Γενική συνέλευση του ΟΗΕ το 1990 με σκοπό την επικέντρωση στα προβλήματα των νέων όλου του πλανήτη.

Η καμπάνια του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας 2020, είναι  «Δέσμευση νέων για παγκόσμια δράση» επιδιώκει να επισημάνει τους τρόπους με τους οποίους η συμμετοχή των νέων σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο εμπλουτίζει εθνικούς και πολυμερείς θεσμούς και διαδικασίες, καθώς και αντλεί μαθήματα για το πως μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά η εκπροσώπησή τους και η εμπλοκή τους στην επίσημη θεσμική πολιτική.

Η εμπιστοσύνη στους δημόσιους θεσμούς διαβρώνεται αναφέρει το μήνυμα των Ηνωμένων Εθνών.  Σε διεθνές επίπεδο, στο πλαίσιο ενός ολοένα και πιο πολωμένου κόσμου, το διεθνές σύστημα διακυβέρνησης υφίσταται επί του παρόντος μια κρίση νομιμότητας και συνάφειας.

Συγκεκριμένα, αυτή η κρίση βασίζεται στην ανάγκη ενίσχυσης της ικανότητας του διεθνούς συστήματος να ενεργεί από κοινού και να εφαρμόζει λύσεις σε πιεστικές προκλήσεις και απειλές, όπως για παράδειγμα μερικές από τις χειρότερες σύγχρονες συγκρούσεις και ανθρωπιστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως η κατάσταση στη Συρία και τη Μιανμάρ,  καθώς και παγκόσμιες προκλήσεις, όπως το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19 και η κλιματική αλλαγή.

Check Also

Βρετανία – Κορωνοϊός: Πρόστιμο έως 10,000 για παραβίαση των μέτρων

Share Twitter Βρετανία – Κορωνοϊός: Πρόστιμο έως 10,000 για παραβίαση των μέτρων Πρόστιμο έως και …

ΗΠΑ: Θα «τιμωρείται» όποιος «παραβιάζει» τις «κυρώσεις του ΟΗΕ»

Share Twitter ΗΠΑ: Θα «τιμωρείται» όποιος «παραβιάζει» τις «κυρώσεις του ΟΗΕ» Ο υπουργός Εξωτερικών των …