1 δισ. ευρώ οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Κυβέρνησης για το 2018

Ο Διευθυντής του Γραφείου Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΓΔΔΧ) Φαίδων Καλοζώης, δήλωσε πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης για το 2018 ανέρχονται στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Ο κ. Καλοζώης μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, όπου συζητήθηκε ο προϋπολογισμός του ΥΠΟΙΚ για το 2018, τόνισε πως οι ανάγκες αυτές θα καλυφθούν κυρίως, μέσω έκδοσης Ευρωπαϊκού Μεσοπρόθεσμου Ομολόγου (ΕΜΤΝ) στις αγορές, καινούργια δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και την ανανέωση των εγχώριων γραμματίων δημοσίου (T-bills).

Αναφέρθηκε στη στρατηγική διαχείρισης του δημοσίου χρέους, η οποία εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Μεταξύ άλλων, η στρατηγική αυτή αποσκοπεί στην ελαχιστοποίηση του μεσοπρόθεσμου κόστους δανεισμού, την εξομάλυνση των λήξεων χρέους, την αύξηση μεσοπρόθεσμων εκδόσεων την μείωση τη μείωση χρέους σε ξένο νόμισα και τη μειωμένη έκθεση της κυβέρνησης σε χρέος με μεταβλητά επιτόκια.

Όπως είπε, οι συνολικές εισπράξεις από εκδόσεις χρέους (εγχώριο και εξωτερικό) το 2017 ανήλθαν στο €1,5 δις, προσθέτοντας ότι το ποσό αυτό χρησιμοποιήθηκε είτε για επαναγορές υφιστάμενων ομολόγων, που είχαν πιο ακριβό επιτόκιο, είτε για πρόωρη αποπληρωμή των €270 εκατ. από το δάνειο του ΔΝΤ που είχε επιτόκιο 3.6%, ενώ καλύφθηκε με ΕΜΤΝ που είχε επιτόκιο 2,75%.

Check Also

Λεμεσός: Επιτέθηκαν σε υπάλληλο πρακτορείου στοιχημάτων και… του έκλεψαν τη τσάντα

Υπόθεση ληστείας στη Λεμεσό διερευνά η Αστυνομία. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις Αρχές, γύρω στις 23:40 …

Λάρνακα: Στις φλόγες σταθμευμένο όχημα έξω από οικία…

Σε κινητοποίηση τέθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας (03/10) η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Η ώρα 05:18, λήφθηκε …