1η Ιουνίου αποχωρεί ο Ιωνάς – Ποια νομοσχέδια εγκρίθηκαν από το Υπουργικό

1η Ιουνίου αποχωρεί ο Ιωνάς – ποια νομοσχέδια εγκρίθηκαν από το Υπουργικό

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Προδρόμου, αναφερόμενος στη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου είπε ότι «έχουν σήμερα παρουσιαστεί πολύ σημαντικά νομοσχέδια από τον Υπουργό Δικαιοσύνης που αφορούν την εθνική πολιτική για την πρόληψη της εγκληματικότητας και της διαφθορά, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.

Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης ενημέρωσε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο για την πρόοδο που υπάρχει στη μεταρρύθμιση του συστήματος δικαιοσύνης.

Αυτή η πολύ μεγάλη, ριζική μεταρρύθμιση βρίσκεται στο τελικό στάδιο, με σύμπτωση απόψεων των ενδιαφερόμενων μερών.

Μετά από παράκληση που έχει υποβληθεί τόσο από τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου όσο και από τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου και ενόψει μιας τελικής σύσκεψης, η οποία πρόκειται να γίνει την ερχόμενη βδομάδα υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας στην παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης με τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου, τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Δικηγορικό Σύλλογο προκειμένου να συμφωνηθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακάλεσε σήμερα τον Υπουργό να παραμείνει στη θέση του για ακόμα 15 μέρες.

Με την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων αυτών και την κατάληξη των νομοσχεδίων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης θα αποχωρήσει οριστικά και αμετάκλητα την 1η Ιουνίου».

Μετά από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την αγορά κτηρίου για στέγαση του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας και κάλυψης και άλλων στεγαστικών αναγκών της Δικαστικής Υπηρεσίας.

Επίσης, μετά από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το Πενταετές Σχέδιο Δράσης για Πρόληψη και Αντιμετώπιση Εγκληματικότητας 2019-2024, με σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις, δικονομικές μεταρρυθμίσεις και άλλες δράσεις που αφορούν την Ποινολογία-Σωφρονιστική, όπως και την Αστυνομία, καθώς και σχετικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Μετά από εισήγηση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, το Υπουργικό Συμβούλιο εξέτασε και ενέκρινε Νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί Φυλακών Νόμος του 2019», με το οποίο ολοκληρώνεται η μεταρρύθμιση, προκειμένου να συμβαδίσει η υφιστάμενη περί Φυλακών νομοθεσία, με τις σύγχρονες αντιλήψεις περί έκτισης ποινών και με τις διεθνείς αρχές μεταχείρισης των κρατουμένων.

Εξάλλου, στο Υπουργικό Συμβούλιο παρουσιάστηκε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και εγκρίθηκε Εθνικό Οριζόντιο Σχέδιο Δράσης κατά της Διαφθοράς για διάρκεια πέντε ετών, που εκπονήθηκε με τη συνδρομή ομάδας ειδικών και επιστημονικών συνεργατών.

Το Σχέδιο που αποσκοπεί στη συνοχή των προσπαθειών της Κυβέρνησης και τη συλλογική και οργανωμένη δράση για αντιμετώπιση της διαφθοράς, αποτελείται από έξι πυλώνες:

• Πρόληψη, με σκοπό τη μείωση ευκαιριών διαφθοράς,

• Εκπαίδευση και επιμόρφωση, με ανάλογα προγράμματα, δομές και μέσα,

• Ευαισθητοποίηση με στόχο την αλλαγή συμπεριφοράς και ευρύτερων αντιλήψεων, καθώς και την ενθάρρυνση της απαίτησης για χρησιμοποίηση και λογοδοσία από την κοινωνία,

• Νομοθετικό εκσυγχρονισμό, με ενίσχυση και αξιοποίηση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου,

• Καταστολή, με αποτελεσματική επιλογή μέτρων, και

• Παρακολούθηση με στόχο την αυξημένη συμμόρφωση σε κανόνες χρηστής διοίκησης και ενισχυμένης λογοδοσίας.

Check Also

Νέος Δήμαρχος Αμμοχώστου, ο Σίμος Ιωάννου

Share Twitter Ο Σίμος Ιωάννου είναι ο νικητής της αναπληρωματικής εκλογής που διεξήχθη σήμερα για …

Νέα τραγωδία στην άσφαλτο – Νεκρός 71χρονος από τη Λεμεσό

Share Twitter Νέα τραγωδία στην άσφαλτο – Νεκρός 71χρονος από τη Λεμεσό Νέο θανατηφόρο τροχαίο …