Ώρα μηδέν για την κυβέρνηση

Σήμερα στις 11 το πρωί θα διεξαχθεί η πρώτη κρίσιμη μάχη για τις αποκρατικοποιήσεις, με τα θεμέλια της τρικομματικής κυβέρνησης να φαίνονται σαθρά.Η ΔΗΜΑΡ μετά απο χθεσινή απόφαση της ΚΟ του κόμματος θα δηλώσει “παρών” επί της αρχής του νομοσχεδίου καταψηφίζοντας τα άρθρα 2, 3 και 5 που αφορούν το ποσοστό του Δημοσίου στις στρατηγικής σημασίας ΔΕΚΟ. Άγνωστες παραμένουν οι διαρροές που θα υπάρξουν στο ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια ώρα, τα βλέμματα είναι στραμμένα στην ψηφοφορία για το πακέτο των μέτρων της ερχόμενης εβδομάδας, η υπερψήφιση του οποίου γίνεται ακόμα πιο δύσκολη μετά και το χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού που προκάλεσαν έναν πόλεμο ανακοινώσεων απο τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού.

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται πλεόν η κυβέρνηση και η χώρα, αφού η ψηφοφορία της ερχόμενης εβδομάδας για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών όλα δείχνουν πως θα εξελιχθεί σε θρίλερ. Η χθεσινή απόφαση της ΔΗΜΑΡ προοιωνίζει για πολλούς αντίστοιχη στάση της κατά την ψηφοφορία του πακέτου των μέτρων αφήνοντας ουσιαστικά την κυβέρνηση με 160 βουλευτές. Βέβαια άγνωστο παραμένει και πόσοι εκ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αλλά ίσως και της ΝΔ θα καταψηφίσουν τελικά το νομοσχέδιο. Σε περίπτωση, ωστόσο που η ΔΗΜΑΡ επιλέξει την αποχή στη συγκεκριμένη ψηφοφορία διευκολύνει την ψήφιση των μέτρων αφού θα απαιτούνται 120 βουλευτές και πλειοψηφία επί των παρόντων.

Παράλληλα, όμως δημιουργείται η απορία, κατά πόσο η ΔΗΜΑΡ θα παραμείνει στην κυβέρνηση, καθώς θα κληθεί να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα το οποίο δεν έχει ψηφίσει.

Αλαλούμ με τις ανακοινώσεις

Εν τω μεταξύ, οι σχέσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων φαίνεται να έχουν ψυχραθεί, αφού χθές ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έσπευσε με γραπτή του ανακοίνωση λίγο πριν τις 15.00 το μεσημέρι να δηλώσει ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα έχουν κλείσει. “Ολοκληρώσαμε τη διαπραγμάτευση για τα μέτρα και τον προϋπολογισμό. Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν. Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια πιέσεων και χρόνου. Πετύχαμε σημαντικές βελτιώσεις, ακόμα και την τελευταία στιγμή… Εφόσον εγκριθεί η συμφωνία αυτή και ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός, η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ. Και θα βγει από την κρίση”, και συνεχίζοντας τόνισε πως «το πρόβλημα από δω και στο εξής δεν είναι εκείνο ή το άλλο μέτρο… Το πρόβλημα είναι το ακριβώς αντίθετο: τι θα μπορούσε να συμβεί, αν δεν περάσει η συμφωνία και οδηγηθεί η χώρα στο χάος

Η στάση αυτή του πρωθυπουργού προκάλεσε την αντίδραση τόσο του κόμματος της Αγίου Κωνσταντίνου όσο και της Ιπποκράτους. Με ανακόίνωση του λίγο αργότερα το κόμμα του κ. Κουβέλη ανέφερε πως “Η ΔΗΜΑΡ πάλεψε για τις εργασιακές σχέσεις με συγκεκριμένες θέσεις, προκειμένου να προστατευθούν τα ήδη αποδυναμωμένα εργασιακά δικαιώματα. Η κατάληξη της διαπραγμάτευσης δεν τη βρίσκει σύμφωνη. Η ΔΗΜΑΡ εμμένει στις θέσεις της”.

Για να έρθει λίγο μετά και η απάντηση του ΠΑΣΟΚ, δια στόματος Βενιζέλου” Μία εσπευσμένη ανακοίνωση του τύπου “η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε να κάνει, προχωράει και όποιος θέλει ακολουθεί” και μάλιστα την ώρα που συνεδριάζει η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και αρχίζει η συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ, είναι το λιγότερο ατυχής”.

Ο πόλεμος των ανακοινώσεων έλαβε τέλος μετά και την δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σ.Κεδίκογλου ο οποίος σημείωσε πως η Ελλάδα δε θα μπορούσε να πάει σήμερα στο Eurogroup με ανοιχτό το πακέτο των μέτρων και ότι ο κ. Βενιζέλος το γνωρίζει καλά αυτό.