«Όχι» από το Eurogroup στην εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση για την Ελλάδα στο Eurogroup στις Βρυξέλλες, με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να αποφασίζουν πως η κυβέρνηση δεν έχει πράξει τα δέοντα για να επιστρέψουν στη χώρα τα κέρδη από τα ομόλογα SMP και ANFA.

Σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας και Ισπανίας μίλησαν για την έλλειψη προόδου στα εναπομείναντα προαπαιτούμενα, ιδιαίτερα στο διάδοχο νόμο Κατσέλη, με τους Γερμανούς να είναι αναμενόμενα πιο αυστηροί.

Bέβαια μέχρι τώρα δεν είναι ξεκάθαρο εάν η συζήτηση για την εκταμίευση της δόσης μετατίθεται για την άτυπη συνεδρίαση τoυ Eurogroup στις 5 Απριλίου. Η σημερινή συνεδρίαση είναι σε εξέλιξη και σε λίγη ώρα αναμένεται να ολοκληρωθεί.

Χαμηλοί τόνοι και θετικά σχόλια για την Ελλάδα

Σε χαμηλούς τόνους και με θετικό πρόσημο για την Ελλάδα κινήθηκαν οι δηλώσεις των επισήμων κατά την είσοδό τους στο Eurogroup. Παρόλο που όλοι εμμέσως παραδέχθηκαν ότι οι υπουργοί Οικονομικών δε θα δώσουν σήμερα το πράσινο φως για την απόδοση του ποσού του 1 δις. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων προς την Αθήνα, τόσο ο Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, όσο και οι Επίτροποι Ντομπρόφσκις και Μοσκοβισί τόνισαν ότι «έχει συντελεστεί πρόοδος στις συζητήσεις με την Ελλάδα, αλλά δεν έχουμε ακόμη συμφωνία».

«Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί για το διάδοχο σχήμα του Νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας, δεν είμαστε ακόμη εκεί, παρόλο που έχει συντελεστεί πρόοδος», είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις. «Θετική θα είναι η τοποθέτησή μας για την Ελλάδα, αφού έχει υλοποιηθεί η πλειοψηφία των δεσμεύσεων και σήμερα το θέμα θα εστιαστεί στο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Το αργότερο ως το Eurogroup Απριλίου θα υπάρξει το πράσινο φως», συμπλήρωσε ο Επίτοπος Μοσκοβισί. «Η Ελλάδα βγήκε ήδη στις αγορές και αυτό είναι πολύ θετικό. Οι συζητήσεις συνεχίζονται» τόνισε με θετική διάθεση ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο. Θετικό τόνο είχε και η δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Ολαφ Σολτς.