Όχι από Ελβετία σε τουρκικό αίτημα δικαστικής συνδρομής

Η Ελβετία απέρριψε αίτημα της Τουρκίας για προσαγωγή ατόμου που κατηγορείται ότι προσέβαλε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκτιμώντας ο εν λόγω έχει κάθε δικαίωμα να εκφράζεται ελεύθερα. Οι ελβετικές αρχές παρέχουν βοήθεια σε ξένους εισαγγελείς μόνο αν τα εγκλήματα που ερευνούν θεωρούνται ποινικά κολάσιμα και στην Ελβετία και αυτό δεν ισχύει στην προκειμένη περίπτωση, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Αν γίνονταν στην Ελβετία παρόμοιες επικρίσεις εναντίον ενός μέλους της κυβέρνησης στο πλαίσιο μιας πολιτικής συζήτησης, θα γίνονταν ανεκτά ως ελεύθερη έκφραση μιας άποψης», πρόσθεσε. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου δεν αναφέρθηκε στην ταυτότητα του υπόπτου στην υπόθεση, κάποια από τα σχόλια του οποίου είχαν αναρτηθεί σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Τρία παρόμοια αιτήματα από την Τουρκία δεν έχουν ακόμη εξεταστεί και θα εκτιμηθούν το κάθε ένα ξεχωριστά, τόνισε. Οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και πολλών ευρωπαϊκών χωρών έχουν ενταθεί εξαιτίας της απαγόρευσης εκδηλώσεων υπέρ του «ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα. Η ελβετική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν έχει λόγο να απαγορεύσει στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να μιλήσει στη διάρκεια σχετικής εκδήλωσης στη Ζυρίχη, παρά την αντίθεση των τοπικών αρχών. Τελικά η ομιλία ακυρώθηκε λόγω έλλειψης χώρου για τη διεξαγωγή της.