Άτομα των οποίων τα ονόματα αναφέρονται στη λίστα με τις διαγραφές χρεών έκαμαν χθες δηλώσεις, αιτιολογώντας στις περισσότερες περιπτώσεις τους λόγους για τους οποίους φαίνεται ότι έτυχαν ειδικής μεταχείρισης, οι οποίοι απέχουν πολύ από την εικόνα που δίνεται μέσα από τη λίστα. Άλλοι πάλι διέψευσαν ότι τους διαγράφηκαν οφειλές σε τράπεζες, ενώ κάποιοι μίλησαν για πλαστογραφίες που εντοπίσθηκαν στους λογαριασμούς τους και που οδήγησαν τις τράπεζες να διαγράψουν τα ποσά των πλαστογραφιών. Όλοι, πάντως, είπαν ότι θα κινηθούν νομικά για δυσφήμησή τους.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, εξάλλου, μίλησε για σκοπιμότητες αναφερόμενος στη δημοσίευση της λίστας και δήλωσε ότι η Επιτροπή δεν έχει τέτοιο κατάλογο ενώπιόν της. Οτιδήποτε διαδίδεται και δημοσιεύεται αυτήν την ώρα, είπε, δεν βοηθά το έργο της Επιτροπής και πρόσθεσε ότι «ίσως η δημοσίευση εξυπηρετεί σκοπιμότητες για να καλυφθούν κάποιοι».
Η Κυβέρνηση, πάντως, δηλώνει κατηγορηματικά ότι το θέμα της διαγραφής χρεών, θα διερευνηθεί από την ερευνητική επιτροπή, η οποία έχει διοριστεί για να αποδώσει ευθύνες σε ό,τι αφορά την κατάσταση της οικονομίας.
Συγκεκριμένα, σε δήλωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έχει προβλέψει να διερευνήσει «τα γεγονότα και τις αποφάσεις που σχετίζονται με την παροχή ή διαγραφή ή μείωση δανείων ή διαγραφή εγγυήσεων ή παροχή άλλων διευκολύνσεων από τράπεζες της Δημοκρατίας, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, και, ειδικότερα, αν αυτά πραγματοποιήθηκαν με βάση τις ορθές διαδικασίες, εγγυήσεις ή εξασφαλίσεις, ή με βάση τα τραπεζιτικά κριτήρια καλού δανεισμού, και κατά πόσον υπήρξε επαρκής έλεγχος εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας».
Ο Εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι έχουν δοθεί όλα τα εφόδια στην τριμελή ερευνητική επιτροπή προκειμένου να κάνει το παν για ολοκλήρωση της έρευνας το συντομότερο δυνατόν.
Βασιλείου: «Εταιρεία του πρώην γαμπρού μου»
Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου, σε ανακοίνωσή του χθες, μετά από δήλωση τού τέως προέδρου της Λαϊκής Ανδρέα Βγενόπουλου για τις περιστάσεις υπό τις οποίες απηλλάγη πληρωμής τόκων, αφού χαρακτηρίζει αναληθή και συκοφαντικά όσα ελέχθησαν, αναφέρει:
«Με ξενίζει το γεγονός ότι ο άνθρωπος που θεωρείται ο κύριος υπεύθυνος για την καταστροφή της Λαϊκής, με τις γνωστές επιπτώσεις που επέφερε στην Κύπρο, προβαίνει σε τέτοιου είδους δηλώσεις».
Αναφορικά με τη λίστα στην οποία φαίνεται σχέση του κ. Βασιλείου με εταιρεία, ο πρώην Πρόεδρος εξηγεί:
«Στην εταιρεία ERE (Middle East) Ltd, στην οποία δραστηριοποιήθηκε ο πρώην σύζυγος της θυγατέρας μου, έλαβα στο όνομά μου 51% των μετοχών, και προχώρησα στην παροχή εγγυήσεων στη Λαϊκή, για τις μεγάλες υποχρεώσεις που είχε στο μεταξύ δημιουργήσει, λόγω προβληματικής δραστηριότητας στο Κατάρ. Από την εν λόγω εταιρεία ουδέποτε έλαβα οποιοδήποτε ποσό. Η εταιρεία όφειλε στη Λαϊκή ποσό $23.988.542 και €1.081.672, ποσά που περιελάμβαναν και τους οφειλόμενους τόκους μέχρι 21.07.2011. Τα ποσά αυτά είχαν εγγυηθεί, εκτός από εμένα και άλλοι εγγυητές, λόγω όμως άρνησής τους να πληρώσουν, συμφώνησα όπως, παρόλο που η αναλογία μου στην εγγύηση ήταν πολύ μικρότερη, να καταβάλω $21.000.000 για πλήρη εξόφληση όλων των υποχρεώσεών μου, με παράλληλη ακύρωση της εγγυητικής που η Λαϊκή εξέδωσε για λογαριασμό της ERE στο Κατάρ, ύψους QR 16.880.000», συμπληρώνει.
Ο κ. Βασιλείου αναφέρει, επίσης, ότι με βάση συμφωνία με τη Λαϊκή, που έγινε επί προεδρίας τού κ. Βγενόπουλου, κατέβαλε ποσό $15.000.000 και ανέλαβε να εξοφλήσει το υπόλοιπο σε δύο δόσεις εκ $3.000.000 η καθεμιά την 14.02.2012 και την 14.02.2014.
«Εις αντάλλαγμα, η Λαϊκή ανέλαβε να με απαλλάξει από παλιούς τόκους, κάτι που αποτελεί συνήθη και παγία πρακτική. Επειδή η καταβολή της δόσης των $3.000.000 της 14.02.2012 εσυνδέετο και με την επιστροφή της πιο πάνω εγγυητικής, μόλις ολοκληρωθεί το έργο στο Κατάρ, οπότε και θα ακυρωνόταν αριθμός υποθηκών που έδωσα υπέρ της Λαϊκής, συμφωνήθηκε να παραταθεί η πληρωμή της δόσης μέχρι την ολοκλήρωση του έργου και την ακύρωση της εγγυητικής, κάτι που ακόμα δεν έγινε».
Τι είπε ο Βγενόπουλος
Στην ανακοίνωσή του ο Ανδρέας Βγενόπουλος για την υπόθεση του κ. Βασιλείου αναφέρει ότι αυτή είναι μια περίπτωση για την οποία είχε ενημερωθεί και πρόκειται για αναδιοργάνωση/ρύθμιση παλαιού δανείου, όπου εισπράχθηκαν άμεσα 15 εκ. δολάρια. Υπό την προϋπόθεση ότι θα εισπράττονταν 3 εκ. δολάρια τον Φεβρουάριο του 2012 και 3 εκ. δολάρια το Φεβρουάριο του 2014, η Τράπεζα συμφώνησε να αφαιρεθούν από την οφειλή οι παλαιοί τόκοι υπερημερίας.
«Όμως, τον Φεβρουάριο του 2012 η Διοίκηση του κ. Μιχάλη Σαρρή δεν τήρησε τη συμφωνία που είχε υπογραφεί και έκανε με τον κ. Βασιλείου νεότερη συμφωνία εις βάρος των συμφερόντων της Τράπεζας», αναφέρει ο κ. Βγενόπουλος.
Ο κ. Βγενόπουλος ζητά την παρέμβαση του γενικού εισαγγελέα καθώς και την παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή.
Δάνειο της πρώην συζύγου
Ο πρέσβης Νίκος Αιμιλίου σε δηλωσή του χθες είπε ότι στη λίστα φέρεται να περιλαμβάνεται το όνομα της πρώην συζύγου του κι εξήγησε ότι «στο πλαίσιο πλήρους εξόφλησης δανείου, που είχε συναφθεί στο όνομα της τέως συζύγου του, αυτή προέβη σε διακανονισμό με την τράπεζα εξοφλώντας το πλήρες ποσό του δανείου, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα μία έκπτωση στο ποσό των τόκων υπερημερίας, με βάση τη συνηθισμένη πρακτική των τραπεζών».
Περδίκης: Δάνειο 830.000 στον Μπουλούτα
Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης κατήγγειλε χθες ότι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Marfin Popular Bank, Ευθύμιος Μπουλούτας, πήρε από την τράπεζα δάνειο 830.421 ευρώ και ότι δεν έχει πληρώσει ούτε μία δόση. Για σκοπούς σύγκρισης ο κ. Περδίκης αναφέρθηκε στην περίπτωση ενός πολίτη, του Ανδρέα Χαραλάμπους, ο οποίος βρέθηκε με 47.000 ευρώ από σύνολο 500.000 ευρώ σε καταθέσεις και δάνειο στην ίδια τράπεζα.
Ο κ. Περδίκης είπε ότι ο κ. Χαραλάμπους τον βρήκε απεγνωσμένος και του είπε πως είχε 400.000 ευρώ κατάθεση στη Λαϊκή, εξοικονομήσεις μιας ζωής από την εργασία του στις αραβικές χώρες, και με εγγύηση αυτό το ποσό είχε δανειστεί 100.000 ευρώ. Στις 29 Μαρτίου, ανέφερε, ο κ. Χαραλάμπους είχε υπόλοιπο 47.000 ευρώ λόγω κουρέματος και στη συνέχεια αφαίρεσης του υπολοίπου του δανείου του.
Ο Μπουλούτας λέει πως ξόφλησε
Απαντώντας στον κ. Περδίκη ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Marfin, Ευθύμιος Μπουλούτας, χαρακτήρισε τις δηλώσεις «ανακριβείς και συκοφαντικές».
«Το δάνειο που είχα με τη Λαϊκή Τράπεζα», ανέφερε, «εξυπηρετείτο κανονικά μέχρι την αποχώρησή μου από την Τράπεζα, οπότε και εξοφλήθηκε ολοσχερώς».
«Η ΠΕΟ δεν είναι ελέφαντας»
«Η συμπερίληψη του ονόματος της ΠΕΟ στις λίστες που κυκλοφορούν σε ΜΜΕ αυτές τις μέρες και η αναφορά ονομάτων ηγετικών στελεχών της, με τρόπο που παραπλανητικά παραπέμπει σε ύποπτες δοσοληψίες, μας υποχρεώνει να ξεκαθαρίσουμε ξανά αυτό που ήδη έχουμε ξεκαθαρίσει: Ότι, δηλαδή, η απόφαση της τράπεζας, για όσους γνωρίζουν τα δεδομένα της υπόθεσης είναι νομικά και ηθικά απόλυτα λογική και καμία σχέση δεν έχει με πολιτικές παρεμβάσεις ή χαριστικές πράξεις».
Αυτά αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΕΟ με αφορμή τη συμπερίληψη στη λίστα των διαγραφών ονομάτων στελεχών της.
«Τα όποια ονόματα ηγετικών στελεχών της ΠΕΟ αναφέρονται, είναι με την ιδιότητά τους ως κατά νόμο εκπροσώπων της ΠΕΟ και όχι με την προσωπική τους ιδιότητα και η όποια συνεργασία τους με την τράπεζα δεν έχει καμία σχέση με δικές τους προσωπικές υποθέσεις».
Η συνδικαλιστική οργάνωση αναφέρει περαιτέρω ότι «το ποσόν το οποίο αναφέρεται στα δημοσιεύματα αφορά υπόλοιπο (το οποίο τριπλασιάστηκε με ανατοκισμούς), το οποίο η τράπεζα, αφού μελέτησε τα δεδομένα της υπόθεσης, αποφάσισε να το θεωρήσει τελικά ως μη εισπράξιμο».
Η ΠΕΟ διευκρινίζει ότι τα δάνεια αφορούσαν την ανέγερση και τη λειτουργία δυο ξενοδοχειακών μονάδων σε συνεργασία και με άλλα συνδικαλιστικά κινήματα του εξωτερικού τη δεκαετία του 1980. Τελικά, οι δυο μονάδες κατέληξαν στην τράπεζα, αναφέρει και προσθέτει:
«Γνωρίζουμε καλά ότι σε συνθήκες όπως αυτές που διερχόμαστε, όταν έχεις να αντιμετωπίσεις τέτοιου είδους δημοσιεύματα, δεν είναι καθόλου εύκολο να τα αντιμετωπίσεις και να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας. Αυτές οι διαρροές, έχουν γίνει από άτομα τα οποία έχουν τεράστιες ευθύνες για τις αλόγιστες και ύποπτες αποφάσεις όταν ήταν μέρος της διοίκησης της Τράπεζας -οι οποίες αφορούσαν και την αγορά ελληνικών ομολόγων- και είναι σαφές ότι έγιναν σκόπιμα για να θολώσουν τα νερά και να μεταφέρουν αλλού τις τεράστιες ευθύνες που τους βαρύνουν».
sigmalive.com