Ψυχολόγοι παρουσιάζονται με τίτλους εκτός αυτών που κατέχουν

Σε ανακοίνωση του το  Συμβούλιο Εγγραφής Ψυχολόγων, αναφέρει πως το τελευταίο διάστημα παρουσιάστηκε όξυνση των κρουσμάτων ψυχολόγων οι οποίοι προβάλλουν τίτλους ή προσόντα πέραν αυτών που νομίμως κατέχουν το δικαίωμα να προβάλλουν.

Παρατηρήθηκε ότι ψυχολόγοι προβάλλονται δημόσια και/ή χρησιμοποιούν σε ηλεκτρονική και/ή έντυπη μορφή τίτλους όπως παιδοψυχολόγος, ψυχοθεραπευτής, νευροψυχολόγος, ψυχαναλυτής, σύμβουλος ψυχικής υγείας κ.α.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται, ότι αποτελεί σοβαρή παραβίαση της νομοθεσίας η προβολή τίτλων από ψυχολόγους χωρίς την εξασφάλιση σχετικής έγκρισης από το Συμβούλιο Εγγραφής Ψυχολόγων.

“Ειδικότερα, το άρθρο 13(6) του Περί Εγγραφής Ψυχολόγων Νόμου αναφέρει ρητά ότι είναι νόμιμο ο εγγεγραμμένος ψυχολόγος να προβάλλει την ειδικότητα ή τις ειδικότητες εφαρμοσμένης ψυχολογίας που του ενέκρινε το Συμβούλιο σε επιγραφές έξω από το γραφείο του, σε επαγγελματικές κάρτες, σε διαφημιστικά έντυπα, σε ηλεκτρονικά μέσα, και στο διαδίκτυο. Προσόντα που κατέχει και δεν περιλαμβάνονται στις εγκεκριμένες ειδικότητες εφαρμοσμένης ψυχολογίας μπορεί να τα προβάλλει με την έγκριση του Συμβουλίου”, προστίθεται.

Το Συμβούλιο Εγγραφής Ψυχολόγων, καλεί αυτούς που κατέχουν προσόντα πέραν εκείνων που χρησιμοποίησαν για την εγγραφή στα Μητρώα Ψυχολόγων και τα οποία επιθυμούν να προβάλλουν, να υποβάλουν σχετική αίτηση συνοδευόμενη από τα συναφή δικαιολογητικά ώστε να τους παραχωρηθεί η σχετική έγκρισης προβολής.

Αναμένουμε, σημειώνεται, ότι “οι συνάδελφοι που μέχρι σήμερα πρόβαλλαν προσόντα χωρίς τη σχετική έγκριση θα προβούν άμεσα στις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις που απορρέουν τόσο από τη νομοθεσία όσο και από την επαγγελματική δεοντολογία”.