Ψηφίστηκε νόμος για αναδρομική καταβολή του ΕΕΕ

Νόμος για αναδρομική καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στους δικαιούχους, από την πρώτη ημέρα του δεύτερου μήνα που έπεται του μήνα στον οποίο υποβλήθηκε η αίτηση για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ψηφιστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής.

Με την προυπόθεση ότι ότι ο αιτητής υποβάλλει τα απαραίτητα στοιχεία εντός ενός μηνός από την ημερομηνία που ζητούνται και πληροί τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που ορίζονται από τη νομοθεσία για ολόκληρη την περίοδο για την οποία καταβάλλεται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Με τις ίδιες επιφυλάξεις θα καταβάλλονται αναδρομικά το επίδομα ενοικίου και το επίδομα κάλυψης των τόκων δανείου. Το ΑΚΕΛ κατέθεσε τρεις τροπολογίες με τις οποίες τροποποιούσε το νομοσχέδιο ώστε η αναδρομικότητα να άρχιζε από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Οι τροπολογίες του ΑΚΕΛ απορρίφθηκαν με 25 ψήφους υπέρ και 25 εναντίον.

Υπέρ των τροπολογιών του ΑΚΕΛ ψήφισαν οι παρόντες Βουλευτές του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ, ο Βουλευτής το Οικολόγων, του ΕΥΡΩΚΟ, της Συμμαχίας Πολιτών και ο Βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας. Οι τροπολογίες καταψηφίστηκαν από τους παρόντες Βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ.

Οπως αναφέρθηκε ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας μέχρι το τέλος του έτους θα εξεταστούν 8.000 αιτήσεις και ότι η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε προέγκριση των αιτήσεων ώστε να μην μείνουν χωρίς χρήματα κατά τις γιορτές μακροχρόνια άνεργοι.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής ανέφερε ότι μόνο 2.500 αιτήσεις έχουν εξεταστεί και μόνο σε 600 οικογένειες δόθηκε το ΕΕΕ. Πρόσθεσε ότι η Υπουργός θα προχωρήσει με προέγκριση να δώσει ΕΕΕ σε 8.000 μακροχρόνια ανέργους.

Ανέφερε ότι το νομοσχέδιο θα αφορά αναδρομική καταβολή για 2 με 3 μήνες και είπε πως το ΑΚΕΛ με τις τροπολογίες θα ξεκινά η καταβολή ΕΕΕ από την ημέρα υποβολής της αίτησης εφόσον τα στοιχεία είναι ορθά.

Τόνισε ότι το ζητούμενο είναι σύντομα έστω και αναδρομικά οι δικαιούχοι να πάρουν τα επιδόματα τους και εξέφρασε τη θέση ότι οι τροπολογίες δεν ήταν αντισυνταγματικές αφού τα χρήματα υπάρχουν στον Προϋπολογισμό.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής είπε πως η καθυστέρηση ισχύει μόνο στους μακροχρόνια άνεργους και οφείλεται στις παρατάσεις και τα ελλειπή στοιχεία που υπέβαλαν οι αιτητές.

Ένα μήνα μετά την κατάθεση της τελευταίας αίτησης είναι λογικός χρόνος, πρόσθεσε, αναφέροντας ότι ο ΔΗΣΥ θα καταψηφίσει την τροπολογία.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης είπε ότι δεν μπορεί κανείς να υπολογίσει το κόστος που θα έχει η ψήφιση της τροπολογίας του ΑΚΕΛ και εφόσον αφορά ανθρώπους που μέχρι σήμερα δεν είχαν κανένα εισόδημα δεν κρίνεται το θέμα επείγον.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης είπε πως απαιτείται προσοχή ώστε μια μεγάλη εξαγγελία να μην οδηγήσει σε μεγάλη απογοήτευση τους πολίτες. Πρόσθεσε πως έχουν αιτηθεί ΕΕΕ 17.000 μακροχρόνια άνεργοι και διατύπωσε τη θέση ότι η αναδρομική καταβολή είναι απαραίτητη, δηλώνοντας ότι θα στηρίξει τις τροπολογίες του ΑΚΕΛ γιατί τις θεωρεί δίκαιες. Τόνισε επίσης ότι πρέπει να ενημερωθούν τάχιστα οι δικαιούχοι και όσοι επίσης δεν δικαιούνται ώστε να ξέρουν τι τους γίνεται.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι οι μακροχρόνια άνεργοι είναι άνθρωποι και προς αυτούς τους ανθρώπους έχουμε υποχρέωση να προσφέρουμε δίχτυ προστασίας. Ο κ. Περδίκης παρατήρησε ότι η θέση ότι δεν έπαιρναν ποτέ επίδομα συνιστά αναλγησία.

Οι γιατροί, τα σούπερ μάρκετ, ο βενζινάς και η ΑΗΚ δεν περιμένουν τα αναδρομικά, συνέχισε και δήλωσε ότι ψήφισε το βασικό νόμο για το ΕΕΕ γιατί κακώς εμπιστεύτηκε την Κυβέρνηση.

Ο κ. Περδίκης είπε πως η καθυστέρηση στην εξέταση των αιτήσεων οφείλεται σε εσωτερικές προστριβές του Υπουργείου Εργασίας και του Προεδρικού για τη μετακίνηση προσωπικού και απευθυνόμενος στην Κυβέρνηση είπε ότι “σαμποτάρετε την προσπάθεια σας μόνοι σας”.

Σημείωσε επίσης ότι ανέμενε ότι θα είχε ξεκαθαριστεί πόσοι λαμβάνουν επίδομα ενώ δεν θα έπρεπε.

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα αφού ανέφερε ότι ούτε των ληπτών δημοσίου βοηθήματος έχουν εξεταστεί οι αιτήσεις, αλλά οι λήπτες συνεχίζουν να λαμβάνουν το δημόσιο βοήθημα, πρόσθεσε ότι τα όσα δήλωνε η Κυβέρνηση για το ΕΕΕ παραμένουν βαρύγδουπες εξαγγελίες.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Πανίκκος Σταυριανός είπε πως εάν υπάρχει έστω και ένας Βουλευτής που δεν δέχθηκε αίτημα από πολίτη να παρέμβει ώστε να μην του αποκόψουν το ρεύμα να το δηλώσει και εισηγήθηκε όπως γίνουν διευθετήσεις ώστε να πληρωθούν οι καθυστερημένοι λογαριασμοί στο ρεύμα ακόμα και σε αυτούς που δυνατόν να μην δικαιούνται ΕΕΕ ώστε να μπορέσουν να ανασάνουν.

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι η τροποποίηση του ΑΚΕΛ έπρεπε να κατατεθεί από την Κυβέρνηση. Ανέφερε ότι 16.000 είναι άνεργοι λόγω της κατάστασης και διερωτήθηκε εάν αυτοί που πήραν την απόφαση για αναδρομική ισχύ, αποδέχονται αποκοπή ή παρακράτηση μισθού μέχρι να πληρωθεί το ΕΕΕ.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης παρατήρησε ότι πρόβλημα έχουν και πολλές άλλες οικογένειες που δεν είναι δικαιούχοι ΕΕΕ. Εξέφρασε την άποψη ότι το πρόβλημα δεν είναι η καθυστέρηση στην εξέταση αλλά τα λάθος στοιχεία που υπέβαλαν οι αιτητές και ανέφερε ότι δεν πρέπει να δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις

Ο κ. Μαυρίδης είπε πως αυτή την εβδομάδα θα εξεταστούν 7.000 αιτήσεις και πρόσθεσε ότι μεταξύ των αιτητών έχουν εντοπιστεί αιτητές που είχαν 1 εκ στην τράπεζα ή πολυκατοικίες και άλλοι που έπαιρναν τις συντάξεις των αποθανόντων γονέων τους.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά είπε ότι υπολογίζουν μέχρι το τέλος του χρόνου να εξετάσουν 8.000 από τις 17.000 αιτήσεις, πρόσθεσε ότι μέχρι να πληρωθούν οι δικαιούχοι “δεν μπορούμε να είμαστε ήσυχοι”. Εξέφρασε την άποψη ότι “ψάχνουμε να βρούμε δικαιολογίες”, προσθέτοντας ότι η μάζα των αιτητών θα πληρωθεί για τρεις μήνες.

Είπε πως οι αιτητές πρέπει να πληρωθούν για να μπορέσουν να κάνουν γιορτές και όσοι έχουν εκατομμύρια να εντοπιστούν και τα καταβληθέντα να ανακτηθούν.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου είπε ότι το πρόβλημα που παρουσιάζεται είναι στους μακροχρόνια άνεργους, Ανέφερε ότι μακροχρόνια άνεργους έχουμε κατά τα τελευταία πέντε χρόνια για να διατυπώσει τη θέση ότι μπορούμε και δεν έχουμε δικαίωμα να ακυρώσουμε αυτό το θεσμικό ζήτημα. Είπε επίσης ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι αιτητές δεν είχαν υπογράψει εξουσιοδότηση για πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρία είπε ότι η Βουλή πρέπει να εστιάσει την προσοχή στην πολιτική δήλωση της Υπουργού ότι θα δώσει προεγκρίσεις ώστε καμιά οικογένεια να μην μείνει χωρίς λεφτά και να παρακολουθεί ώστε η Υπουργός να ολοκληρώσει τις προεγκρίσεις ώστε όλες οι οικογένειες να έχουν λεφτά τα Χριστούγεννα.

Ο Βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαριας Κουλίας είπε ότι η γραφειοκρατία είναι εφεύρεση της Κυβέρνησης για να μην πληρώσει επειδή δεν υπάρχουν χρήματα για την καταβολή των επιδομάτων, και πως αυτή χρησιμοποιεί τεχνάσματα.