Ψηφίστηκε και το νομοσχέδιο για αύξηση τελών νοσηλείας

Το νομοσχέδιο για την αύξηση των τελών στα δημόσια νοσηλευτήρια, που θα εφαρμοστεί σε τρείς μήνες ψηφίστηκε μεταξύ άλλων σήμερα στη Βουλή.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου ήταν όρος που έθεσε η Τρόικα ώστε να εκταμιευθεί η πρώτη δόση του δανείου.

Μετά τη λήξη της ψηφοφορίας ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου τόνισε ότι η παροχή της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προς όλους τους πολίτες του κράτους είναι υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα των πολιτών. Επεσήμανε δε ότι από το 1960 που εγκαθιδρύθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία εκκρεμεί ο εκσυγχρονισμός του συστήματος υγείας και τόνισε ότι η εφαρμογή του ΓΕΣΥ πρέπει να γίνει το συντομότερο.

Η Ολομέλεια της Βουλής απέρριψε προφορική τροπολογία που κατέθεσε η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέλλα Μισιαούλη ώστε να εξαιρεθούν της καταβολής τελών επαναπατρισθέντες από τρίτες χώρες Κύπριοι οι οποίο δεν συνεισέφεραν για τρία χρόνια στο ΤΚΑ.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου αναφέροντας ότι θα ήταν προχειρότητα η ψήφιση τροπολογιών σήμερα, είπε ότι θα υπάρχει περιθώριο τριών μηνών μέχρι την εφαρμογή των νέων τελών και δοθεί χρόνος για διόρθωση στρεβλώσεων. Ζήτησε δε να ψηφιστεί το νομοσχέδιο και οι κανονισμοί αφού αποτελούν προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης λέγοντας ότι έχει και πολιτική πτυχή η πρόταση που κατατέθηκε προφορικά συμφώνησε, να εξετασθεί αργότερα αφού, όπως είπε υπάρχει χρόνος.

Η Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα ο παρατηρώντας ότι υπάρχουν στρεβλώσεις στους κανονισμούς είπε ότι τον Ιούνιο του 2014 αναμένουμε να έχουμε ΓΕΣΥ.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάφμου είπε ότι η υποχρέωση για καθολικό ασφαλιστικό σύστημα υγείας για όλους τους πολίτες τους κράτους είναι αδιαπραγμάτευτη. «Εμείς φταίμε που δεν έχουμε ΓΕΣΥ. Η Υγεία δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι κομματικό παιγνίδι», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Πανίκος Σταυριανός διατύπωσε τη θέση ότι πρέπει να μειωθούν τα κόστη της ιατρικής πράξης και των φαρμάκων, καθώς με τα νέα δεδομένα ένας πολίτης εάν ασθενήσει θα χρειάζεται να δαπανήσει τα εισοδήματα ολόκληρου του χρόνου για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.