Ψηφίστηκαν και τα υπόλοιπα νομοσχέδια

Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισαν χωρίς ιδιαίτερη συζήτηση τα υπόλοιπα έξι νομοσχέδια, η ψήφιση των οποίων αποτελούσε προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από τη Τρόικα.

Αξιολόγηση των κινδύνων κυβερνητικών εγγυήσεων

Ομόφωνα ψηφίστηκε από την Ολομέλεια νομοσχέδιο που προβλέπει την υποχρεωτική αξιολόγηση του ευρύτερου δυνατού φάσματος χρηματοοικονομικών κινδύνων από την παραχώρηση κυβερνητικών εγγυήσεων.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες του νέου νόμου, το Υπουργείο Οικονομικών θα προβαίνει τουλάχιστον μια φορά το χρόνο σε επαρκή δειγματολογική αξιολόγηση των χρηματοοικονομικών κινδύνων που συνδέονται τόσο με νέες κυβερνητικές εγγυήσεις, όσο και με προϋπάρχουσες.

Απάλειψη πρόνοιας για γνώση επίσημης γλώσσας από διευθυντές ταξιδιωτικών γραφείων

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε νομοσχέδιο που προνοεί την απάλειψη της υποχρέωσης διευθυντή ταξιδιωτικού γραφείου από άλλο κράτος μέλος της ΕΕ ή τρίτη χώρα να αποκτήσει εντός έξι μηνών αποδεδειγμένα επαρκή γνώση τουλάχιστον μιας εκ των επίσημων γλωσσών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Για το θέμα είχε προηγηθεί συζήτηση σε προηγούμενη ολομέλεια και η Επιτροπή εξέτασε το νομοσχέδιο σε νέα συνεδρία της την Τρίτη, κατά την οποία μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας εξήγησε ότι είναι απαραίτητη η συμμόρφωση με τη σχετική οδηγία των υπηρεσιών.

Πρόσβαση στο Κτηματολόγιο για πιστωτικά, αλλά ενημέρωση δανειοληπτών

Με την κατά πλειοψηφία απόφαση συμπερίληψης τροπολογιών του Βουλευτή Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργου Περδίκη για υποχρέωση ενημέρωσης του δανειολήπτη για την έναρξη διαδικασιών εναντίον του, ψηφίστηκε και ο περί ακίνητης ιδιοκτησίας «διακατοχή, εγγραφή και εκτίμηση) νόμος.

Ο νόμος προβλέπει όπως παρέχεται σε πιστωτικά ιδρύματα πρόσβαση σε πληροφορίες που υπάρχουν στα μητρώα του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας.

Δικαιολογώντας τις τροπολογίες του, ο κ. Περδίκης είπε ότι δίνουν την ευκαιρία στον δανειολήπτη να έχει ενημέρωση για την πρόθεση του πιστωτικού ιδρύματος να διενεργήσει αυτή την έρευνα. Η προσπάθεια, πρόσθεσε, είναι η εξισορρόπηση της θέσης μεταξύ δανειολήπτη και πιστωτικού ιδρύματος, εισάγοντας το στοιχείο της ενημέρωσης. Οι τροπολογίες του κ. Περδίκη υπερψηφίστηκαν με 34 ψήφους υπέρ, και 16 εναντίον. Στη συνέχεια το νομοσχέδιο ψηφίστηκε ομόφωνα.

Στο 50% του ψηλότερου μισθού οι συντάξεις κρατικών αξιωματούχων

Σε νόμο ψηφίστηκε ομόφωνα και ο περιορισμός των συντάξεων κρατικών αξιωματούχων με πρόνοιες που προβλέπουν το σύνολο των συντάξεων που καταβάλλονται να περιορίζεται στο ήμισυ των ψηλότερων απολαβών που είχε για οποιοδήποτε αξίωμα υπηρέτησε.

Με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, η σύνταξη αυτή ανέρχεται σήμερα στο 56% των απολαβών. Σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών που εξέτασε το θέμα την Τρίτη, η ετήσια εξοικονόμηση για την περίπτωση Βουλευτή, ο οποίος έχει υπηρετήσει δύο θητείες, ανέρχεται στις €4.958, ενώ όσον αφορά το φιλοδώρημα που λαμβάνει εξοικονομούνται €23.139.

Μνημονιακές διορθώσεις στον Προϋπολογισμό 2013

Η Ολομέλεια ψήφισε επίσης κατά πλειοψηφία (30 υπέρ, 17 αποχές) νόμο που προνοεί τη διόρθωση στοιχείων στον Προϋπολογισμό του 2013 όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους και τις ετήσιες διορθώσεις σύμφωνα με το μνημόνιο.

Συγκεκριμένα, με την ψήφιση του νόμου η ετήσια διόρθωση του δημοσιονομικού ισοζυγίου κατά την τριετία 2013-2015 κάθε χρόνο θα πρέπει να επιτυγχάνεται σταδιακή βελτίωση του πρωτογενούς δημοσιονομικού ισοζυγίου έτσι ώστε το 2013, εξαιρουμένων των επιπτώσεων από την αναπλήρωση των αποθεματικών των ταμείων συντάξεων και προνοίας σε καταθέσεις της πρώην Λαϊκής, το πρωτογενές έλλειμμα να μην υπερβαίνει το 2,4% του ΑΕΠ, το 2014 να μην υπερβαίνει το 4,25% του ΑΕΠ και το 2015 να μην υπερβαίνει το 2,1% του ΑΕΠ, πάντοτε σε τρέχουσες τιμές.

Ομόφωνα ψηφίστηκε τέλος ο περί της εκμίσθωσης οχημάτων χωρίς οδηγό που εναρμονίζει την εσωτερική νομοθεσία της Κύπρου με την Οδηγία των Υπηρεσιών στον συγκεκριμένο τομέα.