Ψηφίζεται την Πέμπτη ο προϋπολογισμό της Ιατρικής Σχολής

Η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής κατέληξε ομόφωνα στη σημερινή συνεδρία της ότι θα εισηγηθεί προς την Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη όπως εγκρίνει τους συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς για την Ιατρική Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Σε δηλώσεις του, μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης είπε πως «τα προβλήματα έχουν πραγματικά επιλυθεί» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο προϋπολογισμός θα προωθηθεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη Πέμπτη.

Όπως πρόσθεσε «η Ιατρική Σχολή προχωρεί χωρίς προβλήματα, χωρίς προσκόμματα», διαβεβαιώνοντας ότι «το μέλλον διαγράφεται αρκετά καλό».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Θεμιστοκλέους είπε ότι «όλες οι πλευρές της Βουλής θα στηρίξουν την Πέμπτη και θα ψηφίσουν το συμπληρωματικό προϋπολογισμό, με την αγωνία ότι θα πρέπει το Υπουργείο Υγείας σύντομα μαζί με τις Αρχές του Πανεπιστημίου και μαζί με τις Αρχές του Υπουργείου Οικονομικών να καταλήξουν στο πλέον ουσιώδες κομμάτι αυτής της σχολής, που είναι οι προσλήψεις των καθηγητών, το πλαίσιο λειτουργίας τους, η μισθοδοσία τους και οι σχέσεις των κλινικών πανεπιστημιακών, που θα έχουν με τους υφιστάμενους κλινικάρχες και γιατρούς στα δημόσια νοσηλευτήρια της Κύπρου».

«Αυτό το πράγμα δεν είναι τόσο απλό. Χρειάζεται χρόνο. Η παρούσα κυβέρνηση δια μέσου του Υπουργού έδειξε την προθυμία της να διαπραγματευτεί εκ νέου και μέχρι το τέλος του χρόνου να καταλήξουμε σε ένα πολύ σωστό πλαίσιο, για να μπορέσει η ιατρική σχολή να περπατήσει όπως πρέπει σε αυτό τον τόπο», είπε.

Πρόσθεσε πως «οι δημόσιοι γιατροί της Κύπρου, που μοιραία θα εμπλακούν σε αυτή την προσπάθεια μαζί με τους πανεπιστημιακούς γιατρούς, θα πρέπει και οι ίδιοι να βάλουν το άπαν των δυνάμεων τους, για να βρεθεί λύση, διότι οι σχέσεις που θα αναπτύξουν μεταξύ τους θα είναι καθημερινές και θα πρέπει να είναι σχέσεις συνεργασίας και σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού, αλλά και σχέσεις που πρέπει να διέπονται είτε από νόμο, είτε από  κανονισμό».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς είπε πως και το κόμμα του θα εισηγηθεί προς της Ολομέλεια της ερχόμενης Πέμπτης την έγκριση των συμπληρωματικών προϋπολογισμών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα είπε πως το κόμμα του την ερχόμενη Πέμπτη θα υπερψηφίσει το συμπληρωματικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας σε σχέση με την Ιατρική Σχολή.

Εξέφρασε τη διαχρονική πεποίθηση του κόμματός του ότι «η Κύπρος θα μπορούσε δια μέσου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου να γίνει ιατρικό κέντρο της μείζονος περιοχής, σημειώνοντας ότι «γι’ αυτό το λόγο επιδεικνύουμε την ανάλογη εμπιστοσύνη και στις πρυτανικές Αρχές, αλλά παράλληλα και στη λειτουργία της Ιατρικής Σχολής».

«Από την άλλη», είπε, «θέλω να τονίσω ότι από τη στιγμή που η πολιτεία δηλώνει έτοιμη να αναπτύξει ακόμη και τον ιατρικό τουρισμό πιστεύουμε ότι η δημιουργία της Ιατρικής Σχολής θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση».