“Ψαρεύουν” ψήφους Σαμαράς – Βενιζέλος για την εκλογή ΠτΔ

Παρά τις αισιόδοξες δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θα καταφέρει να “πιάσει” τον πολυπόθητο αριθμό, όχι του τζόκερ, αλλά των 180 βουλευτών που θα ψηφίσουν υπέρ της ανάδειξης του διαδόχου του Κάρολου Παπούλια, το μέτρημα σε Μαξίμου και Ιπποκράτους συνεχίζεται…

Τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης μετράνε και ξαναμετράνε τα “κουκιά” που όπως είπε ο Αντώνης Σαμαράς “μέχρι στιγμής φαίνεται πως πιάνουν το όριο των 180 βουλευτών”.

Κι αυτό γιατί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα είναι και το επόμενο μεγάλο «crash test» για την κυβέρνηση, που στόχος της δεν είναι άλλος από το να εξασφαλιστεί μέχρι το αργότερο τις αρχές του νέου χρόνου τον μαγικό αριθμό των 180 ψήφων, προκειμένου να αποφευχθούν εθνικές κάλπες.

Σε ποια δεξαμενή όμως θα βρουν τις 25 ψήφους που υπολείπονται, αφού ο κυβερνητικός πόλος ΝΔ- ΠΑΣΟΚ μετρούν συνολικά 152 βουλευτές συν τρεις τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος μάλιστα πήρε και υπουργείο, τον Χρήστο Αηδόνη και τον αντικαταστάτη του ανεξάρτητου Ν. Σταυρογιάννη, τον Δ. Μπριάνη;

Έτσι, με έναν μαθηματικό υπολογισμό οι βουλευτές ΝΔ- ΠΑΣΟΚ συν τους τρεις ανέρχεται στους 155, αν προστεθούν και οι 11 της ΔΗΜΑΡ που στηρίζει τις κυβερνητικές επιλογές φτάνουμε αισίως στον αριθμό των 166 βουλευτών. Η στήριξη βέβαια της ΔΗΜΑΡ θα εξαρτηθεί από το πρόσωπο που θα επιλεγεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Το ερώτημα όμως που προκύπτει είναι από που θα αντληθούν οι 14 ή οι 25 (αν δεν συμφωνήσει η ΔΗΜΑΡ ή δεν ακολουθηθεί κομματική γραμμή) ψήφοι που υπολείπονται για την εκλογή προέδρου; Ποιοι βουλευτές θα στηρίξουν την κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ σε αυτό το κρίσιμο τεστ και από ποιες παρατάξεις θα προέρχονται;

Η εύκολη λύση είναι το “ψάρεμα” στους ανεξάρτητους του ελληνικού κοινοβουλίου. Συνολικά οι ανεξάρτητοι ανέρχονται σε 25 βουλευτές (ανεξάρτητοι δημοκρατικοί βουλευτές 17 – εκ των οποίων 7 προέρχονται από τους ΑΝΕΛ και 8 ανεξάρτητοι από άλλα κόμματα).

Οπότε με τόσους ανεξάρτητους δημοκρατικούς βουλευτές το “ψάρεμα” φαίνεται να είναι εύκολη υπόθεση…Από κει θα προκύπτει άραγε και η τόση αισιοδοξία του πρωθυπουργού ότι “η συγκυβένρηση θα καταφέρει να εκλέξει πρόεδρο”.

Μένει βέβαια να αποδειχθεί και στην πράξη και να “αποκαλυφθούν” οι ανεξάρτητοι βουλευτές που στηρίζουν τις κυβερνητικές επιλογές. Στη περίπτωση βέβαια που οι περισσότεροι ανεξάρτητοι οι οποίοι ψηφίσουν υπέρ της κυβερνητικής πρότασης, προέρχονται από τους ΑΝΕΛ, τότε θα επιβεβαιωθεί και ο κ. Πάνος Καμμένος που κατηγόρησε ανοιχτά τους αποχωρήσαντες βουλευτές του για “εκβιασμένους, εξαγορασμένους και φοβισμένους”, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι υπάρχει πιθανή συνεργασία τους με τη ΝΔ.

Τώρα τι “ψάρια” θα πιάσουν Σαμαράς – Βενιζέλος θα φανεί εν καιρό….