«Ψαρεύει» πλούσιους αλλοδαπούς η Κυβέρνηση

Του Κωνσταντίνου Ψυλλίδη

Σε μια προσπάθεια να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον και να κάνει μια τονωτική ένεση στον τομέα της ανάπτυξης, η Κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να διευκολύνει εύπορους αλλοδαπούς να αποκτήσουν κυπριακή υπηκοότητα.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο, η Κυβέρνηση επεξεργάζεται νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα παραχωρείται κυπριακή υπηκοότητα σε όσους αλλοδαπούς επιθυμούν να καταθέσουν τα λεφτά τους στο νησί, φτάνει η κατάθεση αυτή να συνδυάζεται με κάποια αναπτυξιακή επένδυση.
Να σημειώσουμε ότι παρόμοια πρόνοια προϋπήρχε και προέβλεπε παραχώρηση υπηκοότητας σε όσους έχουν 15 εκατομμύρια κατατεθειμένα σε κυπριακή τράπεζα ή 10 εκατομμύρια σε καταθέσεις και αναπτυξιακή επένδυση.
Οι νέοι σχεδιασμοί του υπουργείου Εσωτερικών προνοούν σοβαρή μείωση στο ύψος των καταθέσεων, που πλέον πέφτει στα 3-5 εκατομμύρια ευρώ, πάντα όμως σε συνδυασμό με αναπτυξιακή επένδυση.
Στόχος είναι, σύμφωνα με τον υπουργό, η αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος ξένων επενδυτών ή και απλών επιχειρηματιών που θέλουν να αγοράσουν οικία στις ελεύθερες περιοχές.
Ερωτηθείς για το κατά πόσον υπήρξε ενδιαφέρον για αγορά περιουσίας από ξένους, ο υπουργός απάντησε θετικά.
Ο κος Χάσικος εξήγησε ότι η πρόταση αυτή εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο των μέτρων για ανάπτυξη και επανεκκίνηση της Οικονομίας, τονίζοντας ότι η μοναδική οδός που έχει η Κύπρος για έξοδο από την κρίση είναι η ανάπτυξη.