“Ψαλιδίζεται” στο 13% η αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Η ευφορία που επικρατεί στην ελληνική κυβέρνηση για την εκταμίευση της δόσης, αλλά και το γεγονός ότι στις δημοσκοπήσεις αποτυπώνεται μία μικρή μεν, αύξηση όμως των ποσοστών της ΝΔ, προφανώς είναι οι λόγοι που οδήγησαν σε αναβολή των ανακοινώσεων για την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ.

Συνυπολογίζοντας προφανώς το πολιτικό κόστος, η κυβέρνηση έδωσε εντολή στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος να μεταθέσει για το 2013 τις επίσημες ανακοινώσεις.

Οι σφοδρές αντιδράσεις  για το δυσβάστακτο επιπλέον βάρος στα νοικοκυριά, φαίνεται πως έβαλαν στο τραπέζι δεύτερες σκέψεις και ως προς το ύψος των αυξήσεων. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) θα εισηγηθεί, σύμφωνα με επιλεκτικές διαρροές προς τον τύπο,  μεσοσταθμική αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος κατά 13% για όλο το 2013 έναντι 24,9% που είχε προτείνει η ΔΕΗ.

Στην εισήγηση της ΡΑΕ, ζητείται από την Επιχείρηση Ηλεκτρισμού να μειώσει τις λειτουργικές της δαπάνες κατά  600 εκατ. ευρώ το 2013, ενώ παράλληλα προτείνεται προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο περιορισμός των προσδοκώμενων εσόδων για τη ΔΕΗ.

Βάσει της εισήγησης , υπολογίζεται ότι η πρώτη δόση των αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ από τον Ιανουάριο θα κυμανθεί, κατά πάσα πιθανότητα στο 7 – 8%.