Χ.Γεωργιάδης: Στόχος η άντληση 10 εκατομμυρίων το μήνα (βίντεο)

Ο Υπουργός Οικονομικών είχε σήμερα συνάντηση στα γραφεία του ΔΗΣΥ με τον Πρόεδρο του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ο κ. Γεωργιάδης ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ και τους συνεργάτες του για τις τελευταίες σημαντικές κινήσεις που έχουν προωθηθεί και υλοποιηθεί και οι οποίες «καθοριστικά συμβάλλουν και επιβεβαιώνουν τη σταδιακή αλλά σταθερή επανάκτηση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας της κυπριακής οικονομίας».

Από αύριο αρχίζουν οι εγγραφές σε ό,τι αφορά τα ομόλογα για φυσικά πρόσωπα που θα εκδώσει η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών και σημείωσε ότι στόχος της έκδοσης είναι η άντληση 10 εκ. ευρώ μηνιαίως.

Ο Υπουργός Οικονομικών υπέδειξε ότι «η επιτυχημένη έκδοση ομολόγου στην αγορά του Λονδίνου, η πρώτη άντληση ρευστού από τη σημαντική διεθνή αυτή αγορά από το 2010 είναι χωρίς αμφιβολία ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της τελικής επανόδου της κυπριακής οικονομίας στις αγορές».

«Αλλά» συνέχισε, «και η έκδοση των ομολόγων για φυσικά πρόσωπα για τα οποία οι εγγραφές ξεκινούν από αύριο είναι επίσης ένα εργαλείο το οποίο συμβάλλει στη σταδιακή αποκατάσταση της δυνατότητας του κράτους μας να χρηματοδοτεί τις ανάγκες του».

httpv://www.youtube.com/watch?v=TfsCxm6dqCw&feature=youtu.be

Ο Χάρης Γεωργιάδης τόνισε ότι καμία από αυτές τις κινήσεις δεν ισοδυναμεί με ολοκλήρωση της προσπάθειας. «Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι την επάνοδο μας στις αγορές» είπε, τονίζοντας πως «ο λόγος για τον οποίο είμαστε σε θέση με επιτυχία να πραγματοποιήσουμε αυτά τα σημαντικά προκαταρκτικά βήματα σχετίζεται από τη μια με τις αντοχές της κυπριακής οικονομίας και των παραγωγικών της τομέων οι οποίοι παρά τη μεγάλη δυσκολία έχουν κρατήσει, και από την άλλη με την αποτελεσματική εφαρμογή εκ μέρους μας του προγράμματος σταθεροποίησης, εξυγίανσης και μεταρρύθμισης της κυπριακής οικονομίας».

Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός Οικονομικών έστειλε το μήνυμα ότι αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να βασίζεται στη συνεργασία και τη στήριξη του ΔΗΣΥ και όλων των πολιτικών δυνάμεων.

Σε ερώτηση για το ποιο είναι το ποσό που θέλει η Κυβέρνηση να αντλεί μηνιαίως από τα ομόλογα για φυσικά πρόσωπα και κατά πόσο υπάρχει το ενδεχόμενο αυτή η κίνηση να λειτουργήσει ανταγωνιστικά προς τις τράπεζες, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι το όριο άντλησης ανέρχεται στα 10 εκ. ευρώ το μήνα, υποδεικνύοντας πως συνεπώς δεν πρόκειται για μια μεγάλη έκδοση αλλά για ένα σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο και πρόσθεσε πως «κατ` ουδένα λόγο δεν αποτελεί κίνηση που ανταγωνίζεται ή θα πιέσει τις τράπεζες».

«Αντιθέτως» πρόσθεσε, «έχουμε χθες ανακοινώσει την απόφαση της Κυβέρνησης σε συνεννόηση με την Κεντρική Τράπεζα, ένα μέρος των ρευστών διαθεσίμων του κράτους να κατατίθεται στις εμπορικές τράπεζες και συνεπώς στην ουσία όλα όσα θα εισπραχθούν το επόμενο εξάμηνο μέσω αυτού του εργαλείου ήδη έχουν κατατεθεί στις τράπεζες ενισχύοντας τη ρευστότητα αλλά και εξασφαλίζοντας μια έντοκη απόδοση για το κράτος».

Πρόσθεσε ότι «είναι μέσα στους σχεδιασμούς του κράτους, αυτή η κίνηση, δηλαδή η διοχέτευση μέρους των ρευστών διαθεσίμων του κράτους στις εμπορικές τράπεζες να έχει και συνέχεια».

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα ανακοίνωσε χτες η Κομισιόν, όπου, κατά το δημοσιογράφο, φαίνεται να υπάρχει αύξηση της αισιοδοξίας για τους οικονομικούς δείκτες στην Κύπρο, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό δείκτη τον οποίο η Κυβέρνηση καταγράφει, όπως καταγράφεται και από οίκους αξιολόγησης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλήρης επίγνωση της μεγάλης δυσκολίας που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η οικονομία και οι πολίτες. «Όμως αυτές οι δυσκολίες δεν είναι με τα λόγια ή τα συνθήματα ή με τις επιλογές των άκρων ή με τις συνταγές που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν που θα επιλυθούν αλλά ακριβώς με τη συνέχιση της προσπάθειας για την εξυγίανση και τη διόρθωση της οικονομίας μέσω της οποίας θα ξεπεραστούν τελικά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σε σχέση με την επικείμενη κάθοδο της Τρόικας στην Κύπρο και τις εκκρεμότητες που θα πρέπει να κλείσουν συμπεριλαμβανομένου και του θέματος του ΓεΣΥ και κληθείς να σχολιάσει το θέμα της ενοποίησης ΤΕΠ και ΦΠΑ ο Υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το πρόγραμμα στην ολότητα του βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

«Είμαστε μάλιστα τώρα στο στάδιο εκείνο που είναι σε πλήρη προώθηση οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που αφορούν είτε τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας – και η ενοποίηση των δύο φορολογικών τμημάτων αποτελεί ακριβώς ένα χειροπιαστό παράδειγμα σημαντικών μεταρρυθμίσεων που προωθούνται σε σχέση με τη δομή και τη λειτουργία της Δημόσιας Υπηρεσίας- είτε την εφαρμογή του ΓεΣΥ που η παρούσα Κυβέρνηση θέλει μετά από καθυστερήσεις δεκαετιών να προωθήσει και να εφαρμόσει με ένα τρόπο λελογισμένο, σωστό και οικονομικά βιώσιμο, είτε τη μεταρρύθμιση της κοινωνικής πολιτικής».

«Όλα αυτά τα ζητήματα, όλες αυτές οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές θα συζητηθούν και θα αξιολογηθεί η πρόοδος» είπε και διαβεβαίωσε ότι «η πολιτική δέσμευση για προώθηση όλων όσων εδώ και χρόνια θα έπρεπε να είχαν προωθηθεί αλλά δυστυχώς αναβάλλονταν, τώρα θα γίνει».

Από την πλευρά του ο Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε μια σωστή πορεία καθώς τα σκληρά μέτρα που υιοθετήθηκαν άρχισαν να αποδίδουν τα πρώτα αποτελέσματα, υποδεικνύοντας ωστόσο πως είναι καλά γνωστό πως αυτά τα πρώτα αποτελέσματα δεν μπορούν να επιλύσουν τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία.

«Όμως» συνέχισε, «έχουμε τους οιωνούς που είναι θετικοί αλλά και που επιβάλλουν να παραμείνουμε σοβαροί και υπεύθυνοι για να πετύχουμε την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας και την πορεία επανάκτησης της πλήρους εμπιστοσύνης προς το σύστημα».

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι τα επιτυχημένα μικρά τεστ τον τελευταίο καιρό με τις θετικές αξιολογήσεις της Τρόικας, τις αναβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας και την έκδοση των ομολόγων στην αγορά του Λονδίνου, δείχνουν ότι η αγορά ανταποκρίνεται θετικά. Ανέφερε σε ό,τι αφορά την έκδοση του εξαετούς ομολόγου ύψους 100 εκ. ευρώ ότι παρόλο που το επιτόκιο, όπως λένε και κάποιοι, μπορεί να είναι ψηλό, εντούτοις αυτοί« αγνοούν πως από τον Μάιο του 2011 το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου της Κυπριακής Δημοκρατίας εκτοξεύθηκε σε επίπεδα πάνω από 15% και κανείς δεν δάνειζε την Κύπρο».

«Άρα» πρόσθεσε «να είσαι εντός προγράμματος και να πετυχαίνεις αυτά τα τεστ με την αγορά είναι κάτι πάρα πολύ θετικό. Δεν είναι η λύση των προβλημάτων όμως βρισκόμαστε στη σωστή πορεία».

Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ διερωτήθηκε κατά πόσο «θα διακινδυνεύσουμε αυτή την πορεία σταθερότητας υιοθετώντας, ενόψει και ευρωεκλογών, προσεγγίσεις και πολιτικές από πολιτικές παρατάξεις που θέλουν τη χώρα μας εκτός Ευρώ, εκτός της ευρωζώνης, με κίνδυνο για την παρουσία μας στην Ευρώπη αλλά και καταγγελία του Μνημονίου με ότι αυτό συνεπάγεται και επιστροφή της χώρας σε οικονομικές περιπέτειες και επιστροφή στη Λίρα με ότι αυτό συνεπάγεται».