Χωρίς όρια η αστυνομική βία κατά των διαδηλωτών

«Τα πρόσωπα που διαδηλώνουν ειρηνικά κατά των μέτρων λιτότητας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν ξυλοκοπηθεί, έχουν δεχθεί κλωτσιές, επιθέσεις με δακρυγόνα και έχουν τραυματιστεί από σφαίρες καουτσούκ».

Η Διεθνής Αμνηστία, σε σκληρή γλώσσα καταγγέλλει την υπέρμετρη αστυνομική βία , για την οποία , τονίζει,δεν γίνεται καμία έρευνα και δεν επιβάλλεται κανενός είδους τιμωρία. Σε Βουκουρέστι, Μαδρίτη και Αθήνα οι αστυνομικοί χτυπούν αδιακρίτως αναφέρεται και γίνεται αναφορά στον Έλληνα δημοσιογράφο Μανώλη Κυπραίο, ο οποίος έχασε την ακοή του από «βομβίδα κρότου-λάμψης» σε διαδήλωση τον Ιούνιο του 2011.

Στην έκθεσή της που εκδόθηκε στο Λονδίνο, επικρίνεται και η άσκηση υπερβολικής βίας έναντι των δημοσιογράφων αλλά και οι αυθαίρετες συλλήψεις και η παρεμπόδιση πρόσβασης ιατρικής βοήθειας.

Το «ορατό χέρι» του κράτους, η αστυνομία, καταλήγει η Διεθνής Αμνηστία, οφείλει να προστατεύει τόσο την τάξη όσο και το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και οι χώρες να απαγορεύσουν χρήση επικίνδυνων όπλων καταστολής, όπως σπρέι πιπεριού, δακρυγόνα, εκτοξευτήρες νερού και σφαιρες από καουτσούκ…εν δυνάμει θανατηφόρα.