Χωρίς επικύρωση τα πρακτικά Επιτροπών του Ταμείου Συντάξεων της ΑΤΗΚ

Ούτε και σήμερα δεν κατέστη δυνατό για την τριμελή Ερευνητική Επιτροπή διερεύνησης καταγγελιών σχετικά με απαλλοτριώσεις και αγοραπωλησίες τουρκοκυπριακών περιουσιών στη Δρομολαξιά να εντοπίσει στα αρχεία της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) και του Ταμείου Συντάξεων των υπαλλήλων της την επιστολή με τις επιπλέον απαιτήσεις της εταιρείας Wadnic Trading Ltd, επιστολή που οδήγησε στη σύναψη 2ης συμφωνίας για το έργο ΑΕΡΟ στην περιοχή αεροδρομίου Λάρνακας, ενώ τα πρακτικά των εφετινών συνεδριών Διαχειριστών του Ταμείου από τον περασμένο Μάρτιο δεν έχουν επικυρωθεί από τους Διαχειριστές.

Σε κατάθεσή του ενώπιον της Επιτροπής, που αποτελείται από την πρώην Ανώτερη Δικηγόρο στη Νομική Υπηρεσία, Ελεωνόρα Νικολαΐδου (Πρόεδρο) και τα Μέλη Θάσο Νεοκλέους (πρώην Διευθυντή Τεχνικού Ελέγχου στην Ελεγκτική Υπηρεσία) και Στάλω Αριστείδου (Εκτελεστικό Μηχανικό Α΄ Τάξης στο Τμήμα Δημοσίων Έργων), ο Πέτρος Χατζηαντωνίου, Γραμματέας και Διευθυντής Διοικητικών Υπηρεσιών της ΑΤΗΚ και τέως Γραμματέας του Ταμείου Συντάξεων, δήλωσε ενόρκως ότι προέβη σε συγκεκριμένες ενέργειες τόσο προς τον Διαχειριστή του έργου Χριστόφορο Γιαννακού, όσο και προς τη Μαρία Δάμαλου – Χατζηγεωργίου, Διευθύντρια Χρηματοοικονομικής Διαχείρισης στην ΑΤΗΚ και Μέλους της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ταμείου του οποίου ήταν και Γραμματέας, αλλά και στο Χριστόφορο Γιαννακού, υπεύθυνο για τη τεχνική διαχείριση του έργου, χωρίς αποτέλεσμα.

Όλοι δήλωσαν πως δεν είδαν ούτε παρέλαβαν τέτοια επιστολή, είπε ο κ. Χατζηαντωνίου, προσθέτοντας πως ούτε στη σχετική εισήγηση – έκθεση, που υπέβαλε το Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Χαράλαμπος Τσουρής, υπήρχε συνημμένη η επιστολή αυτή.

Στη σημερινή, σχεδόν 5ωρη συνεδρία της Ερευνητικής Επιτροπής, ο κ. Χατζηαντωνίου κατέθεσε δέκα συνολικώς χαρτοκιβώτια με φακέλους με συμπληρωματικά πρακτικά συνεδριών της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ταμείου Συντάξεων, πρακτικά της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ταμείου, φακέλους πληρωμών, το φάκελο της τεχνικής διαχείρισης του έργου ΑΕΡΟ, δικούς του φακέλους εργασίας, φακέλους της Νομικής Υπηρεσίας για αγωγές που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με το έργο, φάκελο με αλληλογραφία και πίνακα άλλων επενδύσεων του Ταμείου, ενώ τη δική της κατάθεση κλήθηκε και έδωσε ενόρκως και η κ. Δάμαλου – Χατζηγεωργίου.

Όπως ανέφερε στην κατάθεσή της και απαντώντας σε σωρεία ερωτήσεων, η κ. Δάμαλου – Χατζηγεωργίου είπε ότι είναι Διευθύντρια Χρηματοοικονομικής Διαχείρισης στην ΑΤΗΚ και συμμετέχει σε αρκετές Επιτροπές λόγω της ιδιότητάς της αυτής στον οργανισμό, όπως και στη Συμβουλευτική Επιτροπή του Ταμείου όπου διορίσθηκε ως Μέλος και ήταν Γραμματέας μέχρι το Σεπτέμβριο του 2012, οπόταν και αντικαταστάθηκε.

Η κ. Δάμαλου – Χατζηγεωργίου, απαντώντας και σε ερωτήσεις της Ερευνητικής Επιτροπής, ανέλυσε εν συντομία τη δομή του Ταμείου Συντάξεων και τον τρόπο λειτουργίας των διαφόρων Επιτροπών καθώς και τη σύνθεσή τους, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι το Ταμείο είναι πλήρως χρηματοδοτούμενο με καθαρό ενεργητικό κατά τη 31η Δεκεμβρίου 2012 περίπου 745 εκατομμύρια ευρώ.

Αναφερόμενη στην τήρηση πρακτικών της Συμβουλευτικής Επιτροπής, η κ. Δάμαλου – Χατζηγεωργίου είπε ότι όλα τα πρακτικά που αφορούν το έργο ΑΕΡΟ έχουν επικυρωθεί και έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή, πλην τα των συνεδριών της περιόδου Οκτωβρίου 2011 – Ιουνίου 2012 (ένδεκα συνολικώς συνεδριών) τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν επικυρωθεί παρά τις πολλές υπενθυμίσεις και τα σχετικά μηνύματα που απέστειλε στα Μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής.

Για το έργο ΑΕΡΟ, η κ. Δάμαλου – Χατζηγεωργίου είπε ότι η δική της εμπλοκή αφορούσε τη συμμετοχή της στις συνεδρίες της Συμβουλευτικής Επιτροπής ως Μέλους, την ετοιμασία των πρακτικών και την ετοιμασία εκθέσεων στα αρχικά στάδια της μελέτης του έργου και την υλοποίηση του συμβολαίου για τη διενέργεια πληρωμών.

Κατά τη συνεδρία της 10ης Φεβρουαρίου 2010, είπε η κ. Δάμαλου – Χατζηγεωργίου, ο Πρόεδρος (Στάθης Κιττής) ενημέρωσε την Επιτροπή ότι σε συνάντηση με την εταιρεία Glarisano Enterprises Ltd προτάθηκε από τη εταιρεία συνεργασία, με τη μορφή κοινοπραξίας, για χρηματοδότηση του έργου από το Ταμείο ή και άλλη μορφή και αποφασίσθηκε όπως συσταθεί ομάδα από τους κυρίους Κιττή, Γεωργιάδη και Κουφάρη για διερεύνηση της πρότασης και για να ζητηθεί επιχειρησιακό σχέδιο.

Η πρόταση υποβλήθηκε από την Glarisano Enterprises Ltd με επιστολή της στις 11 Μαρτίου 2010 και αφορούσε τη χρηματοδότηση του έργου, είπε η κ. Δάμαλου – Χατζηγεωργίου, η οποία παρουσίασε στην Ερευνητική Επιτροπή όλες τις ενέργειες που έγιναν για μελέτη αυτής της πρότασης, η οποία ωστόσο, όπως είπε, ενώ ετέθη προς εξέταση με όλα τα σχετικά έγγραφα για τις 14 Ιουνίου 2010, δεν συζητήθηκε διότι η συνεδρία ακυρώθηκε και πραγματοποιήθηκε τελικώς στις 6 Αυγούστου 2010, ενώ με επιστολή της εταιρείας από τις 22 Ιουλίου 2010 αποσυρόταν η αρχική πρόταση για χρηματοδότηση.

Αντί για χρηματοδότηση του έργου, συνέχισε η κ. Δάμαλου – Χατζηγεωργίου, η εταιρεία πρότεινε την πώληση μέρους του έργου και συγκεκριμένα τέσσερεις μονάδες των 1.660 τετραγωνικών μέτρων εκάστη με συνολική τιμή 19.920.000 ευρώ.

Για εξέταση της νέας αυτής πρότασης, είπε η κ. Δάμαλου – Χατζηγεωργίου, αποφασίσθηκε στις 6 Αυγούστου όπως συσταθεί ομάδα από τους Τσουρή, Αντωνίου, Χαρή, Αντούνα και Κουφάρη για εκτίμηση του έργου.

Ήταν όμως αντιληπτό, πρόσθεσε η κ. Δάμαλου – Χατζηγεωργίου, ότι η πρώτη πρόταση, για την οποία έγιναν όλες οι σχετικές μελέτες και εκτιμήσεις, ήταν εντελώς διαφορετική από τη δεύτερη και επομένως τα όποια συμπεράσματα από την προκαταρκτική αξιολόγηση της πρότασης για χρηματοδότηση του έργου ήσαν άσχετα με τη δεύτερη πρόταση πώλησης μέρους του έργου.

Τελικώς, η μελέτη της ομάδας, είπε η κ. Δάμαλου – Χατζηγεωργίου, υποβλήθηκε στη συνεδρία της Συμβουλευτικής Επιτροπής στις 7 Δεκεμβρίου 2010 και από την ίδια και τον κ. Καρατζιά, Μέλος της Επιτροπής, ζητήθηκε να αναβληθεί η λήψη οποιασδήποτε απόφασης για την επόμενη συνεδρία προκειμένου να μελετηθεί η έκθεση.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή αποφάσισε κατά πλειοψηφία ωστόσο να προχωρήσει διορίζοντας υποεπιτροπή την οποία απάρτιζαν αποκλειστικά Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΤΗΚ και πιο συγκεκριμένα οι κύριοι Κιττής, Τσουρής, Γεωργιάδης, Αντούνας και Χαρή.

Το θέμα επανήλθε προς συζήτηση στη Συμβουλευτική Επιτροπή στις 21 Δεκεμβρίου όπου η υποεπιτροπή παρουσίασε επιστολή της εταιρείας για εγγύηση της απόδοσης του έργου και ορίσθηκε να υπάρξει τελική εισήγηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής στις 28 Δεκεμβρίου 2010.

Η κ. Δάμαλου – Χατζηγεωργίου τους ανέφερε ότι δεν θα μπορούσε να παραστεί λόγω άδειας που θα έπαιρνε για προσωπικούς λόγους, ωστόσο η δήλωσή της αυτή, όπως είπε, δεν κατεγράφη στα πρακτικά.

Έτσι, είπε η κ. Δάμαλου – Χατζηγεωργίου, όταν ελήφθη η τελική απόφαση στις 28 Δεκεμβρίου, η ίδια δεν ήταν παρούσα, μπορούσε όμως έστω και σήμερα να δηλώσει πως η αξιολόγηση που έγινε για χρηματοδότηση του έργου και τα σχετικά ευρήματα δεν είχαν καμμία σχέση με την πρόταση για πώληση του έργου στο Ταμείο Συντάξεων και στις 7 Δεκεμβρίου 2010 είχε διατυπώσει τη θέση, η οποία καταγράφηκε στα πρακτικά, ότι δεν δόθηκε ο κατάλληλος χρόνος για μελέτη της πρότασης για πώληση του έργου.

Επίσης, πρόσθεσε, στη συνεδρία της 21ης Δεκεμβρίου 2010, η διαπραγματευτική υποεπιτροπή παρουσίασε τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης που έκανε, χωρίς όμως να υπάρξουν τοποθετήσεις από τα παρόντα Μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής.

Η Ερευνητική Επιτροπή θα συνεχίσει αύριο το έργο της με εξέταση του Χριστόφορου Γιαννακού, διευθυντικού στελέχους της ΑΤΗΚ και υπεύθυνου για την τεχνική διαχείριση του έργου.